загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як отримати високу пенсію в Україні: поради експертів та юристів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці отримують найнікчемніші в Європі пенсії – експерти розповіли, що потрібно зробити для того, щоб отримувати максимально можливі виплати вже зараз.

У 2018 році максимальні пенсійні виплати в країні сягають 50 тисяч гривень, але зустрічаються рідко. У Пенсійному Фонді розповіли, хто в Україні має найбільші пенсії – це прокурори, судді та депутати.

Так, служителі Феміди отримують в середньому 22 тисячі гривень. У народних депутатів – менше 15 тисяч гривень. Середня пенсія військовослужбовця становить трохи більше 3 тисяч гривень. Працівники Нацбанку отримують 6,5 тисячі гривень. Проте пенсія вченого становить 3,7 тисячі гривень на місяць. Найбільша ж пенсія у Героїв України – понад 50 тисяч гривень.

В цілому ж українські пенсії – одні з найнижчих в Європі. А майбутнім пенсіонерам виплати ще й урізують. Раніше за кожен відпрацьований рік давали 1,4% умовного заробітку, зараз – тільки 1%. Нараховані пенсії з 2028 року зменшуються на 30%. Якщо не вводити накопичувальну систему, до 2040 року заміщення буде на рівні 18%, тобто при зарплаті в 10 тисяч гривень, виходячи на пенсію, людина зможе розраховувати на 1800 грн.

Що потрібно зробити тим, хто зараз працює, щоб отримати максимально можливу пенсію.

Перше, що радять експерти, – порахувати, чого і скільки не вистачає. 

"Потрібно звернутися до Пенсійного фонду або до компаній, які існують на ринку і розраховують пенсії. Там підкажуть, в якому році вигідніше піти", – говорить керівниця групи аутсорсингових проектів Ірина Шпак.

Наступний крок – поцікавитися вакансіями в компаніях з великим, а, головне, "білим" заробітком. Однак враховуйте – роботодавці не поспішають брати на службу фахівців передпенсійного віку. І вимоги можуть бути суворішими, а навантаження – більшим.

Якщо варіант змінити роботу на більш оплачувану вам не підходить, можна спробувати попросити керівника про підвищення. Правда, шанси на успіх невеликі. По крайней мере, так їх оцінює пенсійний експерт.

"Роботодавець теж може платити в рамках свого бюджету. Більше, ніж він заклав в фонд оплати праці, він платити не може", – зазначає експерт Олена Сотскова.

Щоб з'ясувати, чи готові роботодавці йти назустріч підлеглим, кореспонденти "Сегодня" вирушили до керівника великої компанії, де працюють дві тисячі осіб. Юрій Будник запевняє: досвідчених співробітників цінує і готовий іти їм на поступки.

"Може, зроблю працівникові зарплату трохи вище, щоб він отримав велику пенсію. Але зазвичай я можу якісь додаткові обов'язки повісити. Зазвичай це не кожен, і я б не хотів, щоб мої робочі зловживали цим", – говорить Будник.

А ось іншу пораду експертів – укласти договір з недержавним пенсійним фондом і робити туди відрахування, щоб співробітники в майбутньому отримали надбавку до пенсій – бізнесмен відкидає. Каже, що не довіряє приватним фондам. Проте працівник може укласти такий контракт самостійно і щомісяця вносити по 200 або навіть по 50 гривень.

Юрист дає ще одну пораду – взагалі відкласти вихід на пенсію.

"Якщо людина не користується правом виходу на пенсію, коли досягла певного віку і виконала умову про стаж, тоді вона за кожен додатковий місяць роботи отримує надбавку до своєї пенсії на піввідсотка. Таким чином за п'ять робочих років пенсію можна збільшити на 30%", – каже юрист Центру соціальних і трудових досліджень Віталій Дудін.

Тільки ось з новими вимогами до стажу працівнику може просто не вистачити сил. Адже зараз мінімальний страховий стаж для призначення пенсій за віком становить 25 років. До 2028-го він збільшиться до 35 років.

Нагадаємо, 24 липня підприємство поштового зв'язку "Укрпошта" підтвердило, що в Україні існують технічні затримки з виплатою пенсій. Поштовики зазначили, що затримки виплат відбуваються через тимчасові технічні неполадки в Пенсійному фонді. Державна казначейська служба України в найближчі дні виділить Пенсійному фонду позички для покриття касового розриву з надходжень єдиного соціального внеску та фінансування виплат пенсій в липні.

 

Джерело:
До списку новин