загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

1030 років з Дня Хрещення Русі: як це було

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

28 липня українці відзначають День Хрещення Русі.

Прийняття християнства київським князем Володимиром 1030 років тому стало світанком історії землі руської і на століття вперед визначило долю слов'янських народів, які вийшли з єдиної хрещенської купелі. Ця подія щорічно відзначається 28 липня як День Хрещення Русі.

Що представляла собою Русь до хрещення? Як князь Володимир зробив свій вибір віри? І яку роль відіграв цей вибір в історії? 

1030 років тому, в 988 році великий князь київський Володимир Святославич преобразив духовне життя підвладної йому Русі. В ту пору Київ підтримував дружні стосунки з Константинополем, який іменували Царгородом. Російський правитель домовився про військову допомогу з імператорами Костянтином VIII і Василем II. Натомість князь прагнув укласти шлюб з представницею імператорського дому Анною, і це йому було обіцяно. У свою чергу, Володимир, язичник, повідомив про готовність охреститися, бо Ганна не могла стати дружиною не християнина. До нього прибув священик, від якого правитель Русі і прийняв хрещення в Києві, а разом з ним — діти, дружини, слуги, частина бояр і дружинників. Особисте хрещення князя не було випадковістю або результатом миттєвого пориву: воно було обдуманим кроком досвідченого політика і передбачало, що з часом відбудеться християнізація всієї країни. 

От тільки... наречену не поспішали відправляти з Константинополя. При всій доброзичливості Володимира Святославича у нього залишався лише один варіант як отримати своє за угодою, оплаченою військовою допомогою. Він обложив візантійське місто Корсунь (Херсонес). Сумно, що мир між християнськими правителями вдалося укласти лише після того, як одна сторона пішла на обман, а інша домоглася свого силою...

Візантія повернула собі Корсунь, а Володимир отримав Анну в дружини. Він не відразу покинув Корсунь, лише після отримання уроків християнського "закону". В "Повість минулих літ" увійшла легенда, згідно з якою саме тут великий князь прийняв нову віру; цю легенду прийняли, як факт, і багато істориків. Вона не відповідає дійсності: хрещення відбулося раніше, у "стольному граді" князя. Але саме корсунське духовенство навчало Володимира Святославича як новонаверненого. 

Повернувшись до Києва, князь зруйнував язичницьких ідолів, а потім хрестив киян у річці Почайні, притоці Дніпра. На Русі утвердилася церковна ієрархія на чолі з архієреєм у сані митрополита. Архієпископ вирушив до Новгороду Великого, єпископи — в інші великі міста. Там відбулося те ж саме, що і в Києві, — повал "кумирів" і хрещення городян.

Доленосний для Русі крок відбувався з незвичайною швидкістю. Згодом, особливо в радянський час, безліч разів писали про те, що Русь хрестили "вогнем і мечем", долаючи шалений опір, особливо сильний у Новгороді Великому. Але історична дійсність не така.

На перших порах поширення християнства не викликало опору. Якесь невдоволення новгородці виявили, але і воно, судячи з усього, виявилося незначним. У Ростові єпископа не прийняли, і там нова віра поширювалася набагато повільніше, ніж де б то не було, і з великими труднощами. Можливо, причина полягає в етнічному складі тамтешнього населення: чималу частину Ростовської землі займали фінно-угорські племена, які проявили більше стійкість до язичництва, ніж слов'янські.

В цілому ж християнство по всій країні приймали добровільно. Його не довелося нав'язувати "вогнем і мечем" — це пізній міф, який не має під собою підтверджень в древніх джерелах. Слабкість і строкатість язичництва, впевнена підтримка Церкви правителем, давнє знайомство з християнством у великих міських центрах зробили свою справу: Христова віра утвердилась на Русі швидко і майже безкровно. Не варто дивуватися — до того часу, коли відбулося офіційне загальнодержавне хрещення, християнство вже понад століття приватним чином поширювалося на величезних просторах від Києва до Новгорода. В дружинах варязьких, що перебували на службі у руських князів, часто зустрічалися прості воїни і знатні люди, що прийняли Христову віру. Бабуся Володимира, княгиня Ольга, трьома десятиліттями раніше відвідала столицю Візантії і повернулася звідти християнкою. Звідки бути надриву і кровопролиттю, коли до християнства на Русі давним-давно... звикли?

Інша справа, що прийняття християнства не означало автоматичну смерть язичництва. Протягом декількох століть, то таємно, то явно, язичництво продовжувало існувати поряд з вірою в Христа, поруч з Церквою. Воно йшло повільно, борючись, але в кінці кінців зникло, вже за часів Сергія Радонезького і Кирила Білозерського.

1. В давнину наші предки були язичниками. У столиці давньої Русі, Києві, були великі язичницькі святилища. На головному з них, княжому, стояли ідоли, прикрашені золотом і сріблом. В жертву божкам "язичницьких божеств" час від часу приносили людей. 

2. Київський князь Володимир Святославич вирішив змінити віру. Поряд з його володіннями існували великі міста з гарними храмами і чудесним співом, там процвітали знання, створювалися нові й нові книги. Язичництво нічого подібного дати не могло. Князь почав розмовляти з дружиною і представниками різних релігій: яку віру йому взяти?

 

3. За давньою легендою, князь відправив посольство з Києва в Константинополь — столицю могутньої Візантійської імперії. Російські посли побували під склепіннями величезного собору святої Софії.

 

4. Володимир вирішив охреститися за обрядом Константинопольської Церкви. Два імператори, які тоді правили Візантією, вели важку війну. Володимир домовився, що надішле військо їм на підмогу, а вони віддадуть йому в дружини свою сестру Анну. Російське військо вирушило у похід.

5. Володимира хрестив у Києві священик. Швидше за все, це сталося на березі річки. Після правителя у воду увійшли діти і наближені великого князя. Переставши бути язичником, князь міг стати чоловіком візантійської "принцеси".

6. Не дочекавшись нареченої з Константинополя, Володимир почав переговори на цю тему з правителем Корсуня-Херсонеса — багатого візантійського міста в Криму. Демонстративно нехтуючи "принцесою" Анною, він запропонував віддати йому в дружини доньку корсунського "князя". Але відповіддю на пропозицію київського правителя стала знущальна відмова.

7. Тоді військо київського князя прийшло до Криму, під стіни Херсонеса. Городяни зачинили ворота, приготувавшись до облоги. Князь велів робити насипи, щоб подолати з їх допомогою корсунські стіни. Але обложені потихеньку підкопували їх і відносили землю геть. В результаті насипи ніяк не могли зрівнятися зі стінами міста. Однак Володимир пообіцяв стояти хоч три роки, але все ж здолати завзятість захисників.

8. Довга блокада міста зробила свою справу: серед городян знайшлися ті, хто вважав капітуляцію більш прийнятним підсумком війни, ніж болісні умови облоги. Одним з них став священик Анастас. Він пустив стрілу з запискою, де радив "перейняти" акведук — труби, що ведуть у місто питну воду. Коли Корсунь залишився без води, місто відкрило ворота.

9. У підсумку Володимир Святославович увійшов у місто. Не стримавши гніву, він стратив тамтешнього стратига з дружиною, а дочку його віддав у дружини одному зі своїх прихильників. Однак місто зовсім не збиралися руйнувати і грабувати. Взявши його, князь змусив Візантію виконати всі зобов'язання за договором. 

10. Навряд чи князь київський знав слов'янську грамоту. Серед корсунських священиків були ті, хто міг говорити по-слов'янськи і по-варяжски, бо це було велике торгове місто. Вони вели бесіди з правителем великої північної країни, просвіщаючи його живим словом. Саме тоді Володимир опанував початки християнської віри.

11. На візантійському кораблі, нарешті, прибула принцеса Анна. Вона вінчалася з Володимиром Святославичем за обрядом східнохристиянської Церкви. До неї князь, керуючись язичницьким звичаєм, мав багатьох жінок. Тепер він з ними розлучився, оскільки християнину не можна перебувати у шлюбі з кількома жінками одночасно. Деякі з колишніх дружин Володимира вступили у повторний шлюб з його вельможами. Інші вважали за краще утриматися від нового весілля.

 

12. Повернувшись з Корсуня, Володимир наказав зруйнувати язичницькі святилища в своїй столиці. Дерев'яні ідоли, що зображували «божеств», полетіли в Дніпро. 

13. Кияни зайшли у воду всім народом великого міста. За один день прийняли Хрещення тисячі городян. Обряд здійснювали священики з почту Анни, а також Анастас Корсунянин та інші представники духовенства з Корсуня.

14. Після Хрещення в Києві почалося будівництво кількох невеликих храмів. Пізніше з'явилася і велична Десятинна церква. Настільки значних кам'яних споруд наша країна до того не знала.

15. Пізніше в храмах виникли школи. Дітей навчали слов'янської і грецької грамоти, знайомили з книгами. 

16. Ці книги спочатку привозили в Київ та інші міста Русі з-за кордону. А потім їх почали виготовляти в нашій країні. На Русі виникли власні книгописні майстерні та з'явились відмінні живописці, які майстерно прикрашали книжну премудрість мініатюрами. Скоро у Києві з'явилися перші книги, що оповідають історію Русі. Їх називають літописами. Саме в літописах і збереглася розповідь про те, як була хрещена Русь.

 

Джерело:
До списку новин