загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гроші на бочку: як Кабмін збирається контролювати заможних українців?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Кабінеті міністрів задумалися над тим, як посилити контроль за заможними українцями. Але кого будуть відносити до багатих, і як це вплине на життя країни в цілому?

ГОТУЮТЬ. Законопроект про посилення контролю податківців за багатими громадянами України з’явився на порядку денному профільного урядового комітету в середині липня. Згідно з проектом Мінфіну, під пильною увагою заможні українці можуть опинитися вже з 1 січня 2019 року.

В даний час текст закону відкликаний для доопрацювання, але повернутися до його розгляду планують у вересні.

НАВІЩО? Контроль за доходами багатих громадян важливий з точки зору обміну інформацією з іншими країнами.

У Мінфіні сподіваються, що документ дозволить Україні реалізувати вимоги щодо впровадження Стандарту обміну інформацією за запитом (EOIR) і стандарту автоматичного обміну фінансовою інформацією (AEOI).

А ЯКЩО НЕМАЄ? У разі неприйняття законопроекту Україна ризикує не пройти експертне оцінювання партнерами, призначене на кінець 2018 року. Наслідки можуть бути катастрофічними: український бізнес потрапить під обмеження або блокування операцій, здійснюваних з іноземними контрагентами.

ХТО ЦІ ЛЮДИ? У розумінні Мінфіну найбагатший українець – це платник податків з високими доходами, що відповідає одному з трьох критеріїв:

– платник є кінцевим бенефіціаром великої компанії-платника податків (тобто з обсягом доходів за рік, що передує звітному, більш 50 млн євро);

– громадянин прямо або опосередковано володіє 10 і більше відсотками статутного капіталу або права голосу придбаних акцій податкового резидента іншої держави з доходами понад 1 млн євро на рік, що передує звітному;

– річний дохід громадянина перевищує 50 млн грн.

ПЛАТІТЬ! Статус «особи з великими доходами» буде відображатися в державному реєстрі фізичних осіб. За несвоєчасне подання податкових декларацій багатих українців чекають штрафи.

ЗА 10 РОКІВ. Декларації заможних громадян податківці зможуть перевіряти довше. Причому на перевірку даних податкових декларацій дають десять років.

Збільшення термінів для перевірки пов’язано зі складною структурою доходів багатих громадян і труднощами, які виникають в разі підтвердження інформації в іноземних державах.

БІЛЬШЕ НЕ ТАЄМНИЦЯ. Щоб перевірити всі банківські рахунки найбагатшого українця, ДФС зможе вимагати від банків розширену інформацію про заможних клієнтів. Йдеться про залишок коштів на рахунках, операціях списання та зарахування коштів. ДФС фактично отримає доступ до банківської таємниці.

ЩО ЦЕ ДАСТЬ? У Мінфіні стверджують, що ця інформація дозволить виявляти осіб, які ухиляються від сплати податків, запобігати виведення коштів з України, наповнити бюджет.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано:

«Світова практика підтвердила: від спеціальних заходів в роботі з платниками податків, які мають великі доходи, держава може отримати значну користь, оскільки відносно незначна кількість платників забезпечує великий відсоток загального обсягу доходів».

ПРИЙМУТЬ? Поки невідомо, чи готові в Кабміні до прийняття даного законопроекту.

Справа в тому, що під його дію потрапляє дуже велика кількість забезпечених громадян, більшість з яких зосереджені якраз в парламенті і уряді країни. А доступ ДФС до банківської таємниці напередодні виборів може мати непередбачувані наслідки і розкрити небажані фінансові зв’язки.

 

Джерело:
До списку новин