загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дефіцит держбюджету становить 10 мільярдів грн: звідки візьмуть гроші на виплату пенсій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кошти знайдуть за рахунок низки статей, але можуть і ввімкнути друкарський верстат.

Традиційна для літа стабільність в економіці України виявилася цього року порушеною. Затримки з виплатою пенсій, що давно не спостерігалися, збіглися зі зростанням курсу долара, збільшилася, нехай і не набагато, заборгованість із зарплат. Масла у вогонь підлило Держказначейство, повідомивши про дефіцит доходів бюджету в першому півріччі майже в 10 млрд грн. "Сегодня" з'ясувала, з чим пов'язані "негаразди" і що чекає країну до кінця року.

Статистика

Судячи з підрахунків Держслужби статистики, особливо турбуватися ні владі, ні народу нічого. За підсумками півріччя майже всі важливі показники в плюсі. Промвиробництво зросло на 2,6%, реальні зарплати – на 11,1%, експорт – на 12,8%, роздрібна торгівля – на 6,1%, це більше, ніж за перше півріччя 2017 р. Даних щодо ВВП за півроку поки немає, але, за оцінкою Нацбанку, він збільшився на 3,4% (рік тому – на 2%).

Однак, за інформацією Держказначейства, доходи бюджету за 6 місяців виявилися менше, ніж заплановано, на 9,78 млрд грн, хоча рік тому план з доходів перевиконано на 29 млрд грн. Недобір спричинив за собою короткочасну затримку з виплатою пенсій, на тлі якої більш ніж на 50 коп. за тиждень подорожчав долар, курс якого впритул підійшов до 27 грн/$. Гірше стали платити і зарплати – борг за ними зріс в червні до 1,566 млрд грн (+6%), вперше за півроку перевищивши показник грудня 2017 року (тоді було 1,457 млрд грн, а в лютому 2018 року заборгованість скоротилася до 0,87 млрд грн).

 

Експерти

Економісти стверджують, що доходи бюджету скоротилися через зменшення надходжень за двома головними статтями доходів: від недонадходження ПДВ, насамперед з боку малого і середнього бізнесу, і недобору митних платежів.

 

"Проблеми зі зборами на митниці почалися ще в квітні-травні, коли став дешевшати долар, адже їх стягують у валюті, – говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. – Середньорічний курс долара, нагадаю, був закладений в держбюджеті 29,3 грн/$, а за фактом вийшло 25,9 грн/$, що відразу ж позначилося на надходженнях. Не виключаю і відродження тіньових схем, оскільки обсяги імпорту в грошах зросли за шість місяців на 15%, а доходи бюджету впали на 4,5%. Щоб врятувати ситуацію, Нацбанк достроково перерахував до бюджету весь річний прибуток – 38 млрд грн, але і це не допомогло".

На думку Охріменка, саме нестачею грошей можна пояснити затримки з виплатою пенсій, що викликали резонанс в суспільстві.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин оптимістичніший: на його думку, в збої з виплатами винні в Пенсфонді.

 

"Розслідування триває, але, найімовірніше, винен виявиться який-небудь фахівець Пенсфонду, який неправильно розрахував суму дотації з держбюджету, – вважає Пендзин. – Недонадходження в 10 млрд грн за півроку – це всього 2,5% доходів скарбниці. З огляду на те, який суспільний резонанс викликала навіть невелика затримка з виплатами, навряд чи в Держказначействі не знайшлося б 3 млрд грн, яких не вистачило в липні на своєчасну виплату пенсій".

Ситуацію з курсом долара і ПДВ Пендзин теж вважає причинами недовиконання доходів держбюджету.

Прогнози на майбутнє: дорогий долар і інфляція 15%

Експерти по-різному прогнозують економічну ситуацію до кінця року, однаковий лише прогноз щодо курсу долара.

 

"Кабмін відкоригував для поточних розрахунків надходжень середньорічний курс до 27,5 грн/$ (було 29,3 грн/$), це означає, що з вересня курс почне зростати і дійде в грудні до 28,5 і вище, – говорить Пендзин. – Водночас в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова заявила, що секвестру бюджету, тобто скорочення видатків за захищеними статтями – зарплатам бюджетникам, дотаціям Пенсфонду, не буде. Можливий недобір доходів компенсують недофінансуванням незахищених статей – це будівництво і ремонт доріг, дотації сільгоспвиробникам".

Неотримання траншу від МВФ в плановані терміни не дозволило Україні розмістити на зовнішньому ринку новий випуск держборгу (цінні папери) під невеликий відсоток. Але Пендзин вважає, що шанси ухвалити потрібні закони і отримати транш до кінця року зберігаються, що розморозить і інші зарубіжні запозичення. Охріменко згоден з прогнозом зростання курсу долара вище 28 грн до кінця року, що дасть збільшення доходів держбюджету в гривнях. Але він стверджує, що цього все одно не вистачить для запланованого владою підвищення соцстандартів і зростання мінзарплати до 4100 грн.

 

"Буде ввімкнений друкарський верстат, що означає стрімке зростання інфляції – удвічі більше, ніж в першому півріччі, або до 15% за рік, – сказав нам Охріменко. – А ось транш МВФ цього року ми навряд чи отримаємо, перешкодою стане небажання влади підвищувати вартість газу для населення на 60%, як того вимагає МВФ".

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин