загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні відзначають свято пророка Іллі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

День Іллі пророка – традиційна і відома назва Ільїн день – відзначається за новим стилем 2 серпня. Ілля входить в число тих пророків, котрих шанують як православні, так і іудеї, та навіть мусульмани.

Пророк Ілля в церковній традиції зображений на колісниці, запряженій чотирма кіньми, з якої пускає грім і блискавку. Вся справа в тому, що пророка Іллю вважали посередником між небом і землею, він міг припиняти засуху і викликати дощ, що сприяло хорошому врожаю.Через це в народних віруваннях у цьому святому поєдналися протилежні якості - суворість разом з добротою. Тому свято Іллі - це серйозний і веселий день.

Що відомо про пророка Іллю?

Ілля народився в м. Фесфії (Тесвії) Галаадській за 900 років до Різдва Христового. Ім’я, яке батьки дали синові, визначило все його життя («Ілля» означає «міць Господня»). З малих літ він присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві та суворому пості.

У той час царем Ізраїлю був Ахав, який закликав людей поклонятися ідолам (Ваалові). Прихильницею ідолопоклонства була й цариця Єзавель. Серед тих ізраїльських сміливців, які виступали проти цього, був і Ілля. Він ревно молився, закликав людей покаятися та повірити в Єдиного Бога. Карою за відступлення від Господа стала відсутність дощу впродовж трьох років. Люди страждали від цього, бо не було врожаю. Іудеї приносили жертву Ваалу, просили, щоб він послав дощ, але нічого не допомагало.

Ілля теж зробив жертовник і приніс жертву Богу. З неба зійшов вогонь і прийняв її. Тоді багато людей покаялись і знову навернулись до істинного Господа. І на землю пішов дощ.

Навіть зараз, напередодні свята і власне 2 серпня, часто в природі йдуть дощі, що зволожують землю. Це ніби благословення Боже.

У день пророка Іллі люди намагаються запалити освячену свічку біля ікон, щоб зберегти себе, своє життя та свої домівки від грому і блискавки. 

Християни і юдеї вважають, що пророка узяли живим на Небо. Його учень Єлисей бачив, як святий вознісся на Небо у вогняній колісниці.

За церковними переказами, пророк Ілля буде предтечею страшного другого пришестя Христа на землю і, взявши під час проповіді тілесну смерть, вже не тільки як пророк, але і як мученик, удостоїться в лику святих ще більшої честі й слави від Бога.

Як це свято треба відзначати?

У храмах відбуваються богослужіння. Можна цього дня запалювати освячену свічку перед іконами та молитися за збереження себе і своїх родичів й домівки від природних небезпек. Але найперше: будь-яке свято треба проводити в духовній радості.

Традиції святкування

Святкувати день пам’яті пророка почали у Візантії у ІХ-Х столітті н. е. Люди влаштовували вистави та бенкети.

Фактично, Ілля прийшов на зміну громовержцеві Перуну, адже володів тими ж можливостями. Його так само шанували, йому молилися перед боєм.

Саме тому День Іллі став святом воїнів, зокрема авіаторів і десантників, а грізний Пророк Ілля – вартовим небес.

У слов’ян було прийнято 2 серпня поминати полеглих у бою воїнів, приносити жертви, освячувати зброю, проводити ритуальні битви.

Також він є покровителем хліборобів - після Свята Іллі 2 серпня починається посів озимої пшениці та жита.

Наші пращури вважали, що після Свята Іллі не можна купатися - вода ставала непридатною нібито тому, що, катаючись небом, один з коней Іллі губить підкову, яка охолоджувала річки і моря.Також після цього у водоймах нібито з'являлася всяка нечисть.

Свято Іллі: традиції

«На Іллю зима з літом бореться». «На Іллю до обіду літо, після обіду — осінь». «Ілля жнива зачиняє, літо кінчає».

У народі цей день вважається стиком двох сезонів, закінчується тепле літо і починається осіння прохолода. До цього дня обов'язково закінчують сінокіс і потім переходять до жнив. «Хто потрапив у цей день під дощ, той запасся здоров'ям на весь рік». Дощова вода в цей день незвичайна, вона здатна вилікувати і змити з людини негаразди. Якщо в Ільїн день падає дощ, то на дощову воду збирають і зберігають, використовуючи її як цілющу.

В полі та на городі не працювали, так як зусилля будуть марними — вважалося, що урожай може згнити, плоди і листя опадуть і зів'януть, сіно згорить, худобу загризуть вовки. Зате можна займатися пасікою, так з бджолиного воску робляться церковні свічки.

2 серпня не можна працювати, бо Ілля може розгніватися.

Увечері в свято Іллі сім'ї традиційно збираються на «братчину» - гуляння, організоване чоловіками.У цей вечір їдять баранину, співають пісні, танцюють і розважаються. 

«До Іллі люди купаються, а після нього з річкою прощаються». «З свята Іллі вода все холодніше».

Вважається, що купатися в Ільїн день і після нього не можна, причому пояснення цієї заборони є різні. Хтось каже, що пророк, опустив у воду шматочок льоду і після купання можна сильно застудитися або на шкірі з'являться нариви. Інші розповідають, що воду осквернив водяний або рис, тому купатися небезпечно. Треті запевняють, що русалки і інша нечисть, яка з дня Івана Купала була на суші, знову ховається у воду, рятуючись від блискавок Іллі, і може потягти на дно тих, хто вирішив скупатися.

Свято Іллі: народні прикмети і приказки

На Іллю до обіду - літо, після обіду осінь

З Іллєва дня ніч довга і вода холодна

До Іллєва дня мужик купається, а з Іллєва дня з рікою прощається

Іллінським дощем вмиваються від призору

У що Ілля, в те й Воздвиження (14 вересня)

Після Іллі комарі перестають кусатися

До Іллі хмари ходять за вітром, а по Іллі - проти вітру

Після Іллєва дня не радять їсти суниці, інакше будеш дрімати

Після Іллєва дня звалює літня спека

Глухий грім на Іллю - до тихого дощу, грім гучний - до зливи.Грім безперервний - буде град.Грім гримить довго і не різко - до негоди, якщо ж уривчасто і нетривало - буде ясно.

Джерело:
До списку новин