загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому жінки живуть довше чоловіків?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У всьому світі жінки живуть довше за чоловіків. Кореспондент BBC Future досліджує причини цього явища, а також розмірковує про те, що робити сильній половині людства.

Як тільки я народився, я вже був приречений померти раніше, ніж половина немовлят поруч зі мною у палаті пологового будинку. У чому причина? У моїй статі. Тільки тому, що я народився чоловіком, я можу померти приблизно на три роки раніше, ніж будь-яка жінка, народжена в один день зі мною.

Що ж такого особливого в чоловіках, що змушує їх жити менше жінок? І чи можливо розірвати це всесвітнє прокляття статі? Хоча цей дивний феномен відомий вже давно, пояснення йому науковці почали знаходити лише останнім часом.

Однією з перших ідей було те, що чоловіки зводять себе у могилу надто важкою працею. У шахті чи за плугом, вони виснажують себе надмірними навантаженнями та отримують травми, які дають про себе знати важкими захворюваннями у старшому віці. Втім, якби це й справді було так, різниця у тривалості життя обох статей мала би зменшитися, коли більшість жінок й чоловіків почали працювати в офісах.

Але навіть із фундаментальними змінами у суспільстві різниця в очікуваній тривалості життя чоловіків та жінок залишається стабільною. Розглянемо Швецію, яка має найбільш точну історичну статистику.

У 1800 році очікувана тривалість життя при народженні становила 33 роки для жінок і 31 років для чоловіків, сьогодні вона складає 83,5 і 79,5 років відповідно. За більш ніж два століття різниця у 5% між тривалістю життя обох статей залишилося незмінною.

Як пише автор однієї статті: "Напрочуд стабільна перевага жінок у виживанні протягом всього життя спостерігається у будь-який країні та у будь-який рік, для якого існують надійні дані про народження та смерть. Важко уявити більш точну модель у фізіології людини".

Той факт, що чоловіки нехтують своїм здоров'ям більше за жінок, також залишається слабким аргументом. Такі чинники, як куріння, алкоголізм та переїдання, частково пояснюють, чому розмір гендерної різниці в тривалості життя так помітно варіюється між країнами.

Російські чоловіки, приміром, помирають на 13 років раніше росіянок, частково тому, що вони споживають алкоголь та курять значно більше, ніж їхні співвітчизниці.

Втім, у наших найближчих родичів – шимпанзе, горил, орангутангів та гібонів – спостерігається така ж постійна залежність між статтю та тривалістю життя, хоча шкідливими звичками вони навряд чи зловживають.

Здається, відповідь на питання треба шукати в еволюції. "Звичайно, соціальні фактори та спосіб життя відіграють певну роль, але головна причина все ж-таки ховається десь глибше у нашій біології", – говорить Том Кірквуд, який вивчає біологічні чинники старіння в Університеті Ньюкасла у Великій Британії.

На клітинному рівні на старіння впливають багато потенційних механізмів - зокрема, хромосоми. Ми маємо парні хромосоми, але у жінок – це дві Х-хромосоми, а у чоловіків – Х і Y-хромосоми.

Ця різниця, насправді, впливає на швидкість старіння клітини.

Дві однакові хромосоми у жінок означають, що вони мають подвійні копії кожного гена, й отже, якщо один з них матиме дефект, завжди є запасний. Організм чоловіків не обладнаний таким механізмом резервного копіювання. У результаті більше клітин починають згодом функціонувати неправильно, що підвищує ризик захворювання.

Ще одна гіпотеза пов'язана з тим, що серце жінок прискорює ритм у другій половині менструального циклу, що має такі ж переваги, як помірні фізичні навантаження. У результаті серцево-судинні захворювання розвиваються у "слабкої статі" пізніше, ніж у чоловіків.

Причина може бути і у банальному факторі розміру тіла. У високих людей в організмі більше клітин, а отже, й ризик шкідливих мутацій в них більше. Крім того, органи більшого розміру потребують більше енергії, а значить й зношують швидше.

Оскільки чоловіки, у середньому, вищі за жінок, їхній організм більше потерпає від довгострокових збитків.

Втім, цілком імовірно, що справжня причина полягає у чоловічому гормоні – тестостероні, який відповідає за більшість рис чоловічого тіла – від низького голосу і волосатих грудей до втрати волос на голові.

Підтвердження цьому з'явилося із доволі несподіваного джерела – імператорського двору корейської династії Чосон. Корейський вчений Хан-Нам Парк недавно проаналізував докладні записи про придворне життя імператорів, починаючи з XIX століття, зокрема, про життя 81 євнуха, яким видаляли яєчка до статевого дозрівання.

Дослідження показало, що середня тривалість життя євнухів дорівнювала 70 рокам, у той час як більшість чоловіків при дворі доживали лише до 50.

В цілому, вони мали в 130 разів більше шансів відзначити свій сторічний ювілей, ніж будь-який кореєць того часу. Навіть імператори – найбільш розпещені мешканці палацу – й близько не мали таких шансів.

Хоча не всі дослідження життя євнухів демонструють таку виражену різницю в тривалості життя, в цілому, представники чоловічої статі як людей та і тварин без яєчок живуть довше.

Точні причини цього невідомі, але дослідник Девід Джем з Лондонського університетського коледжу припускає, що шкідливі наслідки дії чоловічого гормону з'являються вже наприкінці статевого дозрівання.

Як можливі докази, він наводить приклади, коли пацієнтів з психічними розладами в деяких клініках США на початку XX століття намагалися лікувати за допомогою кастрації.

Як й корейські євнухи, вони жили довше, ніж більшість інших пацієнтів чоловічої статі, але лише в тому випадку, якщо їх стерилізували до 15 років.

Тестостерон робить тіло чоловіка міцнішим у короткостроковій перспективі, але він також підвищує ризик інфаркту, інфекцій і раку у старшому віці.

"Тестостерон, наприклад, збільшує виробництво сім'яної рідини, але також сприяє розвитку раку простати. Він впливає на серцево-судинну систему таким чином, що вона є більше продуктивною на початку життя, але прискорює розвиток гіпертонії та атеросклерозу пізніше", – пояснює Девід Джем.

Жінки не лише позбавлені ризиків, які приносить тестостерон. Вони також отримують користь від власного "еліксиру молодості", який долає руйнівну дію часу. Жіночий гормон естроген є потужним "антиоксидантом", тобто він протидіє шкідливому впливу зовнішнього середовища на клітини жіночого організму.

В експериментах на тваринах штучне припинення виробництва естрогену призводило до скорочення життя самок – доля, протилежна євнухам, позбавленим чоловічого гормону.

"Коли у самок гризунів видаляли яєчники, молекулярні пошкодження в їхньому організму не відновлялися так , як раніше", – пояснює професор Кірквуд.

Обоє вчених впевнені, що еволюційне пояснення цього феномену полягає в перевагах для продовження роду. Під час спарювання великими попитом користуються альфа-самці, які відрізняються вищим рівнем тестостерону. Але як тільки з'являються діти, чоловіки вже не потрібні, каже Том Кірквуд. "Добробут потомства тісно пов'язаний із добробутом материнського організму. Тобто для дітей більше значення має здоров'я матері, ніж батька".

Для сучасних чоловіків це пояснення навряд чи може бути втішним. Утім, вчені визнають, що наука все ще має шукати остаточні відповіді. "Ми маємо бути неупередженими і прагнути знайти незаперечні докази впливу гормонів та інших чинників на відмінності у тривалості життя чоловіків та жінок", – додає пан Кірквуд.

В такому разі існує надія, що відповіді це питання допоможуть нам всім жити трохи довше.

Девід Робсон

 

Джерело:
До списку новин