загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кучеренко вважає, що уряд Гройсмана зробив українців заручниками Нафтогазу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Не може бути модель, коли хтось купує мільярд кубів газу, а хтось – 50 кубів, і вони платять однакову ціну. Це нісенітниця від Гройсмана, який просто не має освіти і розуму, а тому й запровадив таку модель.

Про це заявив міністр із питань житлово-комунального господарства України у 2007-2010 роках Олексій Кучеренко.

«Ціна на газ має корегуватися з доходами населення таким чином, щоб щонайбільше 15-20% населення були вимушені йти на субсидії. І у порівнянні з доходами, ціна на газ не може загнати більше половини населення на субсидії. Утім, поряд із цим виникає інше питання про доходи населення, які теж є вагомим фактором та аргументом», – зауважив Кучеренко.

Експерт підкреслив, що ціна на газ для теплоенерго обов’язково має бути нижчою на 20-30%, ніж ціна на газ для населення.

«Обласні теплоенерго є оптовими покупцями, а тому ціна для них має бути нижчою. Не може бути модель, коли хтось купує мільярд кубів, а хтось – 50 кубів, і вони платять однакову ціну. Це нісенітниця від Гройсмана, який просто не має освіти й розуму, а тому і ввів таку модель. Така схема добиває сьогодні теплоенерго, місцеві бюджети та населення і робить всіх нас заручниками НАК «Нафтогазу», – наголосив Олексій Кучеренко.

Кабінет міністрів передбачає три сценарії підвищення ціни на газ для населення. 

Перший варіант – Hub+ – ціна на німецькому хабі плюс витрати на транспортування. Це найдорожчий варіант, його уряд намагається уникнути.

При націнці 2,5% з ПДВ (націнка ПСО-постачальника) ціна на газ сягатиме 10 259 грн за тис куб м. При націнці 10% з ПДВ вона зросте до 10 945 грн за тис куб м.

Згідно із законом торговельна націнка постачальника не може перевищувати 2,5% ціни, за якою постачальники купили паливо у «Нафтогазу».

Міненерго пропонує обмежити роздрібну ціну продажу газу націнкою не вище 10%, щоб споживач із наявної кількості постачальників, що пропонують державний газ, міг обрати того, який пропонує меншу націнку.

Hub- – ціна на німецькому хабі мінус витрати на транспортування.

Вартість газу для населення з мінімальною націнкою і ПДВ у такому разі становитиме 7 765 грн за тис куб м. При націнці 10% з ПДВ вона становитиме 8 268 грн за тис куб м. Це найдешевший варіант.

Hub0 – «чиста» ціна на німецькому хабі. Вартість газу для населення за такого варіанту сягатиме 9 215 грн за тис куб м та 9 825 грн за тис куб м з націнкою 10% з ПДВ.

У Кабміні сподіваються на рішення, яке передбачає найменше зростання тарифів, тобто варіант Hub-.

Перший аргумент уряду проти різкого підвищення тарифів на газ – зросте кількість субсидіантів та обсяг видатків бюджету на комунальні субсидії.

Якщо у 2017 році субсидії отримували 60% населення або 7,2 млн домогосподарств, то в разі підвищення тарифів їх кількість може зрости до 72% або до 8,6 млн.

За такого сценарію видатки державного бюджету на субсидії із запланованих 71 млрд грн зростуть до 79,2-115 млрд грн залежно від варіанта.

Другий аргумент – спостерігається стрімке зростання заборгованості населення за спожитий газ.

Третій пакет аргументів – «спочатку все інше, а потім – ринкова ціна».

Так, уряд намагається переконати МВФ у тому, що спершу потрібно завершити анбандлінг «Нафтогазу» – до кінця 2018 року, запровадити добове балансування, зменшити кількість отримувачів субсидій до 25% або забезпечити потреби споживачів газом власного видобутку, а вже потім підвищувати ціну на газ до ринкового рівня. 

 

Джерело:
До списку новин