загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні змінять пенсійну реформу: є два варіанти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні вже до кінця 2018 року можуть внести зміни до законодавства, збільшивши пенсії для окремих категорій. Зокрема йдеться про тих пенсіонерів, які мають великий трудовий стаж. Однак у профільному Міністерстві соціальної політики зазначають, що підвищення можливе лише в тому випадку, якщо у Пенсійному фонді будуть гроші. До того ж розглядають два механізми.

Що заявили у Кабміні

В уряді вже цієї осені мають намір внести зміни до законодавства, які врегульовують питання перерахунку пенсій для людей з великим страховим стажем. Щоправда, у цій ситуації все знову впирається у фінансування. Наразі дефіцит ПФ складає приблизно 140 млрд грн.

"Все залежить від фінансових можливостей української економіки, від наявності фінансового ресурсу Пенсійного фонду. Це питання досить масштабне, яке включає і розвиток економіки, і легалізацію тіньової зайнятості, і динаміку надходжень до Пенсійного фонду. Якщо всі ці фактори складуться і ми отримаємо реальний ресурс, я сподіваюся, що ще у цьому році ми оголосимо і проведемо цю ініціативу", - резюмував віце-прем'єр України Павло Розенко.

За різними оцінками, підвищення пенсій може торкнутися близько 3 млн осіб. Серед них колишні медичні працівники, колгоспники і ті, хто частину зарплати отримував у конверті.

Зокрема українці, які виконали вимоги щодо стажу (для жінок - 30 років, для чоловіків - 35 років) після досягнення 65 років мають отримувати щонайменше 40% мінімальної зарплати. За чинної мінімальної зарплати у 3723 грн українці з великим стажем можуть претендувати на пенсію не менше ніж 1490 грн, а за мінімалки у 4200 грн - вже 1680 грн.

Як рахуватимуть надбавку до пенсії

Відразу ж після прийняття в Україні нової пенсійної реформи перед Кабміном виникла гостра проблема - низька пенсія в тих українців, які пропрацювали на державу понад 35 років. Йдеться також і про людей, які вийшли на пенсію до 2000 року, тобто отримали свій стаж ще за часів радянської влади.

"Навіть коли їм почали платити після 65-го року - це були копійки. А візьміть санітарку, молодший медичний персонал - 80-60 карбованців. 40 років людина працювала, а у неї пенсія 1300-1400 грн", - заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

У Мінсоцполітики спробували вирішити ситуацію і пропрацювали варіанти осучаснення пенсій.

"У 2019 році повинні перерахувати всі пенсії за формулою 50% зростання інфляції і 50% зростання заробітної плати. Яким буде зростання у 2018 році, ми не знаємо, але візьмемо для прикладу 2017-й. Якби зараз перераховували, то підвищили б пенсії на 25%. У 2019 році все залежатиме від рівня зростання зарплати та інфляції, але очікуємо, що це буде 10-15% підвищення. Якщо людина отримує пенсію 6 тис, то порахуйте відсотки: це плюс 900 грн. А якщо пенсія 1500 грн, то це плюс 225 грн. Є різниця. Хоча у другої людини стаж колосальний, але вона пішла на пенсію до 2000 року", - пояснив Рева.

У Кабміні зараз розглядають два механізми підрахунку таких пенсій.

Перший варіант - мінімальна пенсія має становити 40% від мінімальної зарплати. Така норма прописана в законі. По суті, під час індексації мінімалки, індексується і пенсія, збільшуються надходження до Пенсійного фонду.

Другий варіант - беремо чинну формулу і застосовуємо її для визначення пенсій до 2000-х - будь-які 5 років найбільшого заробітку. Потім ці коефіцієнти складаємо. Таким чином, загальний коефіцієнт буде більший, ніж той, який у людини є після 2000 року.

Щоправда, який варіант кращий - у Кабміні поки не знають. На питання, яку ж систему виберуть в уряді, віце-прем'єр-міністр з питань соціальної політики Павло Розенко відповів, що наразі ще немає чіткого механізму визначення виплат. Саме на це остаточну відповідь там дати не можуть.

Під великим питанням стоїть також ідея підвищення мінімальної заробітної плати в країні. Судячи з нещодавньої відповіді прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, реальних передумов істотно піднімати до кінця року мінімальну зарплату немає.

Джерело:
До списку новин