загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Фальшиві гроші в Україні: чи може банкомат видати підроблені купюри

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ніхто не застрахований від того, що разом з кровно заробленими грошима у ваш гаманець потрапить підроблена купюра. Ми вирішили дізнатися, чи реально отримати фальшивку з банкомату і чи може банківський термінал прийняти несправжні гривні.

В Національному банку України запевняють, що рівень підробки гривнених банкнот є низьким. Так, у 2017 році на 1 мільйон справжніх банкнот припадало близько 3,6 штуки підроблених.

Щодо ймовірних фальшивих грошей у банкоматах, то в НБУ пояснили, що відповідно до вимог Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, банки вкладають у банкомати гроші тільки після їх обробки автоматизованим способом. Для перевірки використовують спецобладнання.

Найчастіше в Україні підроблені гроші збувають через каси закладів швидкого харчування, супермаркетів, метрополітен. Проте у 2017 році були випадки потрапляння підробок у каси банків через програмно-технічні комплекси самообслуговування з функцією прийому готівки. Після цього в НБУ закликали банки і виробників банківської техніки налаштувати техніку, тож випадки збуту підробок через термінали припинилися.

Окрім того, за даними НБУ, всі банкомати і термінали з функцією прийому та видачі грошей оснащені відповідними датчиками, які налаштовуються на ідентифікацію захисних ознак банкноти. За умови здійснення належного налаштування, ризик прийому фальшивих купюр є мінімальним.

Які купюри найчастіше підробляють і яким чином

У минулому році помітили, що кількість виявлення підроблених банкнот номіналом 500 гривень старого зразка (2006 року) зросла. Їх кількість - 61% від загального числа вилучених підробок національної валюти. Крім цього, з обігу вилучалися підроблені банкноти інших номіналів: 200 гривень (7% від загальної кількості вилучених підробок), 100 гривень (17%), 50 гривень (13%). Інші вилучені з обігу підроблені банкноти номіналами 1, 2, 5, 10 і 20 гривень становлять 2%.

Переважна більшість (81%) підроблених банкнот виготовляли за допомогою комп'ютерної та копіювальної техніки (струменевого і лазерного печаткою). Решта підробки (19%) випускали поліграфічним способом. Усі підроблені банкноти фахівці визначають при машинній обробці і при уважному візуальному і тактильному контролі.

Якщо у людини виникли сумніви щодо справжності грошей, то вона може звертатися в банки України. Банкноти скеровують на дослідження в уповноважені підрозділи НБУ. Підроблені гроші вилучають без відшкодування їх вартості. Інформацію про вилучення повідомляють до поліції для проведення розслідувань. Щодо грошей, які визнали справжніми, клієнтам відшкодовують відповідну суму.

 

Джерело:
До списку новин