загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Мустафа Джемілєв розповів про своє голодування у радянській тюрмі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Стан здоров'я Олега Сенцова, який перебуває в російській в'язниці, погіршується через довготривале голодування.

Термін голодування понад 90 днів.

Схожа історія вже траплялася понад 40 років тому в Омській тюрмі. Тоді повну відмову від їжі оголосив кримський дисидент Мустафа Джемілєв. Він протестував проти свого переслідування радянською владою. Голодував 303 дні в одиночній камері за тис. км від дому. Через повну ізоляцію Джемілєва від зовнішнього світу вважали, що він загинув. Лідер кримськотатарського народу згадує, що його навіть відспівували в турецьких мечетях. Про те, що він живий, дізналися через 4 місяці, отримавши запрошення на чергове засідання суду.

Припинив голодування на прохання матері та авторитетного радянського правозахисника і дисидента Андрія Сахарова. На той час його засудили до 2,5 років в'язниці.

Сьогодні Джемілєв активно слідкує за ситуацією навколо Олега Сенцова й підтримує кампанію його звільнення. Запевняє, що голодування в тюрмі - велике психологічне випробування. Боявся не витримати голодування і завжди ховав під рукою лезо, допускаючи, що може перерізати собі вени.

Лідер кримськотатарського народу згадує, що на нього постійно тиснули адміністрація колонії, змушували припинити голодування. Примусово годували через зонд, придушуючи всі спроби опору. Начальник в'язниці, заходичи до камери, питав: "Коли ж ти здохнеш, гад?".

"Через день-два мене примусово годували через зонд, який вводили через роторозширювач. Це підтримувало життєдіяльність організму. Але постійне відчуття голоду було найстрашнішим. Весь час снилася їжа. Чомусь снилися гарячі узбецькі коржики з молоком, ніби нічого смачнішого немає. І найгірше, коли починаєш їсти уві сні, відразу прокидаєшся. Тобто уві сні теж не міг "поїсти", - розповідає він.

Колишній політв'язень каже, що теж відчував інформаційну ізоляцію, але адміністрація в'язниці натякала, що на Заході його протест має великий резонанс. У результаті той же начальник в'язниці сам же його і просив припинити голодування, "щоб заткнути голоси ворогів Радянського Союзу, які стали звучати занадто голосно".

"Я знав, що проблеми кримських татар і Криму щодня обговорюють усі західні радіостанції. В ефірах постійно говорили, скільки днів я голодую та в чому суть мого голодування. Це була моя головна задача. Я не розраховував, що мене звільнять, та я кожен день чогось домагався і це надавало сили. У всіх є певний запас міцності. У Сенцова, я бачу, дуже великий запас і рішучість велика, і мотиви голодування дуже благородні. Голодуючі політв'язні знають, що шкодять своєму здоров'ю та можуть померти. Та українцям варто пам'ятати, що вони там голодують, у тому числі, за нас усіх", - каже Мустафа Джемілєв.

 

Джерело:
До списку новин