загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Криза закінчиться через три роки: експерти дали прогнози

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди витрачають 25% доходів на їжу і ЖКП. Експерти: потрібно допомогти бізнесу.

Затяжна криза поступово здає позиції завдяки стабільному зростанню зарплат, однак витрати населення наразі не знизилися до докризового рівня. Такими є результати аналізу купівельної спроможності українців за п'ять років. Якщо 2013-го громадяни витрачали на продукти і "комуналку" 19,3% від середньої зарплати, то зараз – 24,5% (див. інфографіку).

Експертів результати аналізу не дивують. Вони відзначають, що наша економіка поступово позбавляється пут кризи, але наявні ризики – конфлікт на сході країни, падіння нацвалюти, величезні зовнішні борги – загрожуватимуть стабільності і позитивної динаміки найближчим часом.

"За цей час курс долара впав втричі. І наявне зростання доходів населення наразі не може надолужити докризові позначки середніх зарплат в $ 400", – зазначає керівник секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.

Щоправда, наша економіка вже вийшла б з кризи, якщо був би забезпечений драйв для бізнесу, вважає керівник Украналітцентру Олександр Охрименко.

"Якби влада запустила кредити для бізнесу, посилили кооперацію з ЄС, відкрили для продажів ринок землі, то це привернуло б до країни величезні фінанси. Це дозволило б створити робочі місця з високими зарплатами, запустити виробництво, активізувати купівельну спроможність. Тоді криза закінчилася б через рік", – говорить Охріменко.

Але загалом, економісти дотримуються оптимізму, адже урядові оцінки розвитку економіки в 2019-2021 рр. дозволяють побачити світло в кінці тунелю.

"Трьох років досить для зміцнення економіки. Настають вибори, і уряд не дозволить впасти доходам громадян, інакше це обрушить рейтинги політиків. І якщо подивитися на макросценарії за 2021-й, можна побачити непоганий прогноз: інфляція за підсумками року – 7,8%, середні зарплати – 13 440 грн, а курс долара – 31 грн. Тобто доходи громадян становитимуть $ 434 і зарплата покриє очікувану інфляцію. Значить, українці зможуть нарешті відчути поліпшення якості життя і порівняти цей рівень з докризовим", – вважає Забловський.

Коновалова Христина

 

Джерело:
До списку новин