загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українців просто поставлять перед фактом: тарифи на інтернет різко зміняться

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Інтернет-провайдери будуть поступово і наполегливо підвищувати розцінки на свої послуги протягом наступного року.

В Україні почалася хвилі підвищень тарифів на доступ до інтернету. Ще до нового року більшість провайдерів переглянуть свою цінову політику: хтось шляхом незначних поетапних подорожчань, хтось – одним стрибком.

За прогнозами учасників ринку, мінімальне підвищення тарифів складе близько 20 гривень, в середньому – близько 40 гривень.

Швидше і найпомітніше ціни будуть підвищуватися в Києві, Харкові та Маріуполі. Причина – у великих містах у операторів вище витрати на операційну діяльність. Також подорожчання торкнеться сільської місцевості, бо там використовується дороге підключення по волоконно-оптичним каналам.

Експерти виділяють кілька причин для зростання тарифів на послуги широкосмугового доступу. Це – збільшені витрати на персонал, подорожчання обладнання і його обслуговування.

Раніше повідомлялося, що влада зобов’язує інтернет-провайдерів встановлювати спецобладнання нібито для перевірки того, як блокуються російські ресурси, які потрапили під санкції. Зокрема, Нацкомзв’язку погодила проект постанови Кабміну, який повинен врегулювати технічну перевірку блокувань сайтів зі списку санкцій. У проекті передбачено «забезпечити придбання технічних засобів … для моніторингу стану припинення надання послуг з доступу до інформаційних ресурсів …», а Держслужбі спецзв’язку спільно з СБУ «встановити технічні засоби на телекомунікаційних мережах».

При цьому провайдери досі не покрили різницю в курсі долара по відношенню до гривні, що утворилася за останні роки. Адже будь-який витратні матеріали, які купувалися до 2014 року з розрахунку 8 грн/$1, зараз коштують по 26-27 грн/$1. При цьому розцінки на доступ до інтернету не виросли в 3-4 рази.

 

Також провайдери відчувають жорстку нестачу кваліфікованої робочої сили: персонал виїжджає за кордон або змінює сферу діяльності. Тому провайдери стали піднімати зарплати або збільшили витрати на аутсорсингові послуги.

Також в зв’язку з частими ушкодженнями ліній і викраданням обладнання провайдери та оператори змушені будувати нові резервні лінії, що також вимагає валютних витрат.

Як відзначають самі учасники ринку, зараз спокійно себе почувають тільки великі гравці, які можуть компенсувати витрати на інтернет-комунікації в інших сегментах: в кабельному ТБ або мобільному зв’язку.

На сьогодні в Києві популярний тариф 100 Мбіт/с у багатьох випадках перевищив 150 грн/міс. (коливається від 140 до 180 грн/міс.). При цьому більшість провайдерів намагаються компенсувати подорожчання збільшенням швидкості доступу. Зараз важко знайти тариф менше 30 Мбіт/с.

Багато провайдерів в питанні підняття тарифів пішли за тим же принципом, що і мобільні оператори. Вони не підвищують розцінки, а оптимізують тарифну сітку, замінюючи старі дешеві пакети на нові, дорожчі. Абонента при цьому просто інформують про переведення на інший тариф.

За прогнозами експертів, до початку 2019 року ціни на тариф 100 Мбіт/с складе 150-200 грн/міс., а до середини 2019 року – від 200 до 250 грн/міс, 1 Гбіт/с буде продаватися по 200 грн/міс.

При цьому провайдери, які використовують застарілі технології, не стануть піднімати ціни і спробують залучити або утримати клієнтів низькими тарифами.

 

Джерело:
До списку новин