загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Забуті традиції: як правильно підготувати свічки на Преображення Господнє

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

19 серпня церква святкує одне з найбільш таємничих подій Нового Завіту, свято – Преображення Господнє. У народі цей день також називається Другим Спасом – Яблучним або Великим.

Оскільки Преображення Господнє – одне з дванадцяти найбільших значущих в році, то віруючим в цей день дається послаблення в пості і вони можуть урізноманітнити свій святковий стіл рибою і вином.

В день напередодні свята було прийнято готувати страви на святковий стіл, а також готувати речі і продукти, які несли в храм на освячення.

Слідуючи стародавнім звичаям, в цей день господар будинку з синами неодмінно повинен був відлити з воску свічки на всі церковні свята року: на Свят-вечір, Водохреща, на Страсний четвер, а також на Великдень. Крім того, слід було виготовити свічки, щоб роздавати їх бідним людям, сиротам, вдовам. Ці свічки вважалися оберегами від будь-яких життєвих негараздів.

Господиня ж, впоравшись з приготуванням святкових страв, приходила допомагати чоловікові. Їй належало зробити спеціальні “жіночі” свічки – пoлoгoві, які запалювали під час пoлoгів, хрестильні і весільні. Проте найголовнішою свічкою вважалася «трійця». Спеціально для неї виготовляли гарний потрійний свічник.

Дерев’яний свічник, прикрашали різьбленням й інкрустацією, глиняний розписували. «Трійця» була в кожній родині, люди вірили, що ці три свічки, що символізують Бога Отця, Бога Сина і Духа Святого, вбережуть рід від всіх бід і невдач.

Нині забута традиція робити свічки перед святом Преображення свято шанована нашими предками і дотримувалася щороку. Пропонуємо і вам підтримати цю традицію і зробити власними руками святкові свічки для освячення в храмі.

Найпростіший спосіб виготовити свічки в домашніх умовах, це зробити їх з вощини, адже з виготовленням таких свічок впорається навіть дитина. Зробити це дуже просто: вам знадобиться лист вощини і шматок мотузки (дивіться фото).

 

Джерело:
До списку новин