загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Лаврентіїв день 23 серпня: історія і традиції свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Свято народне, а церква вшановує відразу двох святих, обох звати Лаврентій, тільки один Римський, а другий Калузький.

Це свято також називали «Лаврентій» або «Свято мельника». Більшість робіт в полі були вже закінчені і можна було віднести перший сніп мельнику, щоб потім спекти хліб з нового врожаю. Свіжий хліб завжди видавався дуже ароматним і смачним.

Історія свята

Святий Лаврентій (Римський) убув архідияконом римської християнської громади. Коли проводилися гоніння під час правління імператора Валеріана, Лаврентія стратили. Народився Лаврентій в Іспанії, в невеликому місті Оска, і навчався у архідиякона Сикста. А коли Сикст став єпископом в Римі, Лаврентій став дияконом, дбав про бідних і стежив за церковним майном.

Сикст став одним з перших, кого стратили під час гонінь. Лаврентій попросив і його взяти з собою, але йому відповіли, що у старця буде легка смерть, а Лаврентія чекають випробування гірше. Сикст попросив роздати скарби церкви жебракам християнам.

Лаврентія після страти Сикста кинули до в'язниці. Тут він звертав людей до християнства, здійснював чудеса і зцілював хворих. Римський перфект вимагав, щоб святий віддав церковні скарби державі. Лаврентій попросив дати три дні і за цей час майже все віддав бідним. Коли термін закінчився, він прийшов до перфекта, привів із собою натовп жебраків, знедолених і хворих і сказав: «Ось справжні скарби Церкви». За це його катували, змушували стати язичником, але він відмовився. За це його засмажили на залізній решітці над розпаленим вугіллям.

У народі мученика просять зцілити хвороби очей, дарувати прозріння і позбавити від зурочення.

Другий захищав Калугу від набігів кримських татар в 1512 році. Поруч з його могилою звели Лаврентьевский монастир. Йому моляться про зцілення хвороб очей, просять про прозріння і збереженні від пристріту.

Традиції і обряди

Цей день в народі назвали Лаврентій Зоречник, так як ранкова і вечірні зорі були червоними. Вода ставала все холодніше, в ній вже не купалися, але по ній визначали погоду. Якщо вода спокійна - осінь теплою буде, без хуртовин до зими. А якщо дуже жарко або дощ пішов - то осінь буде довга і мокра.

Вранці дівчата приходили до джерела, вмитися водою. Це давало красу і здоров'я.

Як молитися святому Лаврентію і про що

По-перше, не забувайте, що день входить до Успенський піст. Тому сильно веселитися можна, не можна шуміти і грішити. Не можна їсти заборонені в піст продукти і вживати алкоголь.

Молитва святому Лаврентію

О, пресвятий і предивний мученику Христовий, архідияконе Лаврентію! Віру та страждання твої прославляючи, вшановуємо перемогу та блаженний твій перехід через розпечене вугілля від темряви віку цього до незгасного світла Престолу величі Божої. Тим-то молимо тебе: як колись тих, що з вірою до твого заступництва вдавалися, своїми чудесами ти зціляв, так прийми й нас під покров твій, у хворобах і скорботі заступником будь. І як від сліпоти ти позбавляв, так молитвами своїми біля Престолу Божого і нашу душевну сліпоту зціли. Споглянь на наше тілесне й душевне розслаблення та на видимих і невидимих ворогів наших, від нападів яких ми смуток маємо, хоробрістю та пильністю нас зміцни. Щоб, за твоєю допомогою пройти шлях цього тимчасового життя, подолавши всі біди, скорботи й усі напасті, та досягти Царства Божого, де ти перебуваєш і щиро молишся за людей, що з вірою до тебе припадають і оспівують дивного у святих Бога Ізраїлевого на віки віків. Амінь.

 

Джерело:
До списку новин