загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Успіння Пресвятої Богородиці: історія та традиції свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У цей день православна церква згадує про смерт (Успіння) Божої Матері.

28 серпня за новим стилем і 15 серпня за старим стилем православні та греко-католики відзначають свято Успіння Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії. Цього дня закінчується двотижневий Успенський піст, який розпочинається 14 серпня на Маковія.

Історія свята

Після Вознесіння Ісуса Христа Діва Марія жила на землі від 10 до 22 років. Все земне життя Богородиці вкладається у 72 роки. Вона жила у апостола Іоанна Богослова, який прийняв Її до себе в дім за заповітом Господа Ісуса Христа. Їй призначено було разом з апостолами нести у світі Вчення Христа. Пресвята Матір Христова стала для всіх учнів Христових спільною Матір’ю. Вони разом з Нею молилися і з великою радістю слухали Її повчальні бесіди про Христа.

Суть християнського життя Богоматір шукала не в словах, не у виступах чи промовах, а в самому житті. Вона Своїм прикладом навчала людей християнству. Дуже багато часу віддавала Пресвята Діва Марія молитвам біля гробу Сина. І цьому треба вчитися всім нам і не забувати своїх померлих близьких, рідних, родичів.

Своїм повчальним прикладом Мати Божа пробуджувала в людині Совість – голос Бога. Пресвята Вседіва Марія навчала кожну людину відкривати свою душу перед Богом, довіряти Йому тайни, каятися за гріхи, сподіватися на Його милість.

У цей день православна церква згадує про смерть (Успіння) Божої Матері — подія, забарвлена одночасно сумом, тому що це день закінчення життєвого шляху Богородиці, і радістю з'єднання її з своїм сином Ісусом Христом.

За три дні до смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності. В цей день апостоли залишили місця своєї проповіді та дивним чином зібрались в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла.

Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. Піднявшись із ложа, Богородиця вклонилася Сину Своєму і Господу Богу та мовила: Звеличує душа Моя Господа і радується дух Мій у Богу Спасі Моєму у смиренні раби Своєї!.. Хай буде Мені за словами Твоїми…

У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа. Це був урочистий момент переходу Діви Марії від земного життя до життя вічного.

Смерть Богородиці православна церква називає успінням, а не смертю, бо смерть як повернення землі її тіла, а духа — Бога, її не торкнулася. Вона лише заснула, щоб у ту ж мить пробудитися для життя вічноблаженної і після трьох днів з нетлінним тілом вселитися в небесне нетлінне житло. 

Святі Петро і Павло, Господній двоюрідний брат Яків й інші апостоли підняли на плечі одр з тілом Марії та понесли його від Сіону через Єрусалим до Гетсиманського поселення. Попереду святий Петро ніс райську фінікову гілку, яку вручив Марії Архангел Гавриїл. Фінікова гілка сяяла небесним світлом.

Під час поховання зчинилося дуже багато чудес. Доторкаючись до одру Божої Матері сліпі прозрівали, біси виганялися, всяка хвороба зцілялася у людей. Безліч люду супроводжувало пречисте тіло Богоматері.

Апостоли поховали пречисте тіло Божої Матері згідно з Її бажанням у Гетсиманському саду, в печері, де спочивали тіла Її родичів і праведного Йосипа.

Через три дні після поховання Божої Матері прибув у Єрусалим апостол Хома, який був відсутній на похороні. Він дуже засмутився, що не зміг попрощатися з Божою Матір’ю. Він дуже жадав поклонитися Її пречистому тілу. Апостоли зглянулися над ним. Вони пішли, щоб відвалити камінь від могильної печери, щоб дати Хомі можливість попрощатися з тілом Божої Матері. Коли апостоли відкрили печеру, то побачили, що там, де лежало тіло Богоматері, лежить саван.


Увечері Дванадцять апостолів сіли за трапезу. За звичаєм, вони залишали одне місце не зайнятим. Це було місце Ісуса Христа. Там вони клали кусень хліба, щоб після трапези подякувати Богові, прославити ім’я Святої Трійці. 

За трапезою апостоли тільки й говорили про чудесне щезання тіла Богородиці. Коли трапеза була закінчена, всі встали і, за звичай, підняли хліб, що був відкладений в честь Господа… Спрямувавши очі вверх, готовлячись до молитви, всі апостоли почули ангельський спів і побачили у повітрі Божу Матір в тілі, оточену Ангелами, в сяйві небесної слави.

Божа Мати сказала апостолам:
– Радійте! Я з вами повсякчас і завжди буду молитися перед Богом.

Апостоли в радості виголосили:
– Пресвята Богородице, допомагай нам!

Так Господь прославив Свою Матір. Він воскресив Її і взяв до Себе з пресвятим тілом Її та поставив вище Ангелів, Херувимів і Серафимів.
Пресвята Богородиця ще за земного життя і тепер є посередником між людиною і Богом.

Традиції свята

Успіння проводжай, а осінь зустрічай – саме після Успіння починається бабине літо, яке триватиме ще весь перший місяць осені.

До дня Успіння Богородиці на Русі приурочувався свято зібраного врожаю. В цей день відбувалися проводи літа — зустріч осені — перші осеніни. Так як Успіння вважалося останнім літнім днем, то свято закінчувався тим, що в цей вечір в хатах вперше "здувати вогонь" — запалювали лучину, лампу або свічку і сідали вечеряти при світлі.

З Успіння розпочиналася заготівля різних припасів на зиму. З цього дня в лісах починали збирати гриби і горіхи на зиму.

Також доброю традицією було на Успіння займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів.

 

Джерело:
До списку новин