загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерти розповіли, як вибрати надійний недержавний пенсійний фонд

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зараз в Україні функціонує 64 недержавних пенсійних фонди.

Пенсійна реформа в Україні запрацювала ще в жовтні 2017 р. А вже з початку 2019 року в країні повинен був почати функціонувати другий рівень пенсійної системи, але Верховна Рада пішла на канікули, так і не проголосувавши за потрібні законопроекти, тим самим відкладаючи впровадження нового рівня. Хоч пенсійну сферу в Україні і продовжують реформувати, особливого полегшення пенсіонери наразі не відчули, а мінімальні виплати в 1435 грн ніяк не дають можливості жити повноцінно.

Нагадаємо, що всього існує три рівні пенсійної системи: солідарний, накопичувальний і добровільно накопичувальний. Щоб самому розпоряджатися своїми заощадженнями, потрібно скористатися саме третім рівнем – добровільно накопичувальним. Так, кожен бажаючий може ним скористатися і звернутися до державного Пенсійного фонду, або ж почати відкладати заощадження до одного з недержавних пенсійних фондів. До слова, зараз в Україні функціонує 64 недержавних пенсійних фонди.

"У нас є 64 недержавних пенсійних фонди, які на сьогодні працюють і виживають в складних умовах. Є приріст накопичення і учасників, хоча, можливо, не такий, як би нам хотілося. Але це залежить не тільки від фондів. У нас досить складна економічна ситуація і висока інфляція. Тому ми не можемо говорити про шалений розвиток цих фондів на сьогодні. Якщо ми подолаємо економічні проблеми, то зможемо очікувати від цієї системи набагато більшого", – зазначає заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

Недержавні пенсійні фонди (НПФ) є елементами третього рівня нової пенсійної системи, вони забезпечують отримання людьми додаткових пенсійних виплат.

"Недержавні пенсійні фонди є новими фінансовими інституціями для переважної більшості населення. Однак в світі вони є одними з найпопулярніших засобів здійснення заощаджень, в тому числі, на старість, на противагу банківським депозитам і іноземній валюті. НПФ – це, по суті, об'єднання коштів , що надходять до нього на користь майбутніх одержувачів пенсійних виплат – учасників такого фонду", – говорить Ігор Чудовський.

Але далеко не до всіх фондів варто звертатися. Так, про деякі з них в інтернеті немає ніякої інформації. Нещодавно був презентований рейтинг відкритості Недержавних пенсійних фондів (НПФ), який складали в комітеті фінансового ринку і питань соціальної відповідальності бізнесу при Торгово-промисловій палаті України. Виявилося, що тільки вісім недержавних пенсійних фондів повністю розкривають інформацію про свою діяльність. Інформація про інші фондах в інтернеті є тільки частково, а дані про шість фондів і зовсім не вдалося знайти в мережі.

Ольга Медведчук, член комітету, детально розповідає, як вибрати надійний НПФ і на що варто звернути увагу насамперед.

  • •  "Основну увагу потрібно приділити КУА (компанії з управління активами. – Ред.), яка управляє активами НПФ.
  • • КУА, в свою чергу, обирає банк-зберігач. На надійність і фінансовий рейтинг банку також треба звертати увагу.
  • • По можливості на сайті НПФ або обслуговуючих організацій ознайомитися з інвестиційним портфелем, пильно звернувши увагу, наскільки він (пенсійний фонд. – Ред.), відкритий, деталізований. Наявність кругової діаграми – це ні про що. Важливо повне розуміння, скільки і в які активи інвестує НПФ, а точніше КУА.
  • • Звернути увагу на позиції НПФ в рейтингу відкритості НПФ.
  • • Уважно прочитати і погуглити інформацію про членів ради НПФ, тому що якщо це боти, є велика ймовірність злити свої гроші", – радить Ольга Медведчук.

Анастасія Іщенко

 

Джерело:
До списку новин