загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні знову змінюють пенсійну систему: в Кабміні підготували важливий документ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Понад мільйон українців зможуть отримувати другу пенсію, при цьому "пенсійний податок" для них значно збільшать. Гроші акумулюватимуть на спеціальних рахунках і фондах. Крім того, під час виходу на пенсію можна буде отримати разову виплату. Відповідні нововведення передбачені розробленим Міністерством соцполітики законопроектом "Про внесення змін щодо накопичувальної професійної пенсійної програми".

Як працюватимуть нові правила і кого вони можуть стосуватися?

Друга пенсія світить не всім

Міністерство соціальної політики, згідно з уже прийнятою пенсійною реформою, мало розробити пропозиції про запуск другого рівня системи. Простіше кажучи, якщо зараз українці отримують виплати тільки з одного джерела - солідарного рівня, після запуску другого кроку реформи можна буде розраховувати відразу на дві пенсії.

Солідарний рівень - гроші, які платять українці, що працюють. Вони надходять до Пенсійного фонду і відразу ж перерозподіляються між усіма пенсіонерами. Але коштів цих бракує. Через зарплати в конверті і демографічну кризу на пенсії не вистачає приблизно 140 млрд грн. Ці гроші компенсують із загальної державної скарбниці.

За таких умов істотно підвищити пенсії українців неможливо. Можливий спосіб вирішення проблеми - накопичувальний рівень. Його, згідно з розробленим планом Кабінету міністрів, повинні повністю ввести вже у січні 2019 року. Однак наразі Міністерство соцполітики презентувало проект накопичувальних пенсій тільки для тих українців, які працюють у важких умовах. Йдеться про професії з двох списків пільговиків. До нього входять шахтарі, металурги, деякі машиністи, ті, хто працює у важких і шкідливих умовах.

Як пояснила старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, всього в Україні менше 1,5 млн пенсіонерів, які вийшла на "заслужений відпочинок" за пільговими списками. Але навіть якщо законопроект Мінсоцу приймуть, їх це нововведення не торкнеться.

Так, додатковий "пенсійний податок" і право отримувати другу пенсію одержать ті, хто зараз молодше 35 років. Роботодавці повинні будуть платити за них вищі внески, але зате це компенсує їхню ранню пенсію і дозволить отримувати більше.

"Раніше за законом роботодавці самі мали компенсувати дострокову пенсію тим працівникам, які мали на це право. Але проблема в тому, що до того часу, як людина вийшла на пенсію, підприємство могло закритися, опинитися у стані банкрутства. І так виходило, що збиралися мільярдні борги перед Пенсійним фондом", - пояснює Ткаченко.

Скільки заплатять і скільки отримають

Згідно із законопроектом, зібрані гроші можна буде за бажанням накопичувати у приватному пенсійному фонді. Платитиме за "другу пенсію" роботодавець. Так, за тих, хто відноситься до першого пільгового списку, доведеться платити ЄСВ на 15% вище чинного (зараз 22%), а за другий список - на 7% більше.

"Страхові внески здійснюватимуться за рахунок підвищеної ставки ЄСВ на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на 15% - за осіб, зайнятих на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1, на 7% - за осіб, зайнятих на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2", - йдеться у законопроекті.

Як розрахувала Національна комісія з цінних паперів, якщо щомісяця відкладати з зарплати 7%, то на пенсії можна буде отримати виплату розміром 10,2% від останньої зарплати. Якщо збирати 10% - виплата досягне 14,6%. Щоб пенсійні заощадження не "з'їла" інфляція, їх треба інвестувати. І зараз вкладати гроші в Україні можна тільки в держоблігації (фактично давати в борг державі), розповідає керівник департаменту аналітики Сoncorde Capital Олександр Паращій. Але якщо з'являться гроші і запит на акції, то будуть і пропозиції.

"Поки умов для накопичувальної системи немає. Для повноцінного функціонування такої системи потрібні не тільки інструменти, жорсткіше регулювання ринку та інфраструктура, а й довіра. Довіра вкладників до фондів (а в них поки і до банків довіра не особливо велика), довіра до урядових цінних паперів", - розповідає Паращій.

Відкладати на старість може практично будь-який українець, незважаючи на розмір доходу. І почати можна з простого: впорядкувати свої витрати і почати відкладати хоча б 10% доходу. Через кілька років зібрану суму можна буде інвестувати, а через 15-20 років ця інвестиція дозволить безбідно провести старість.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин