загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зрозуміти та пробачити: за що вибачалися українські та зарубіжні політики

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Президент України Петро Порошенко минулого тижня раптово вибачився за свою невиконану обіцянку швидко завершити антитерористичну операцію. 

«Прикро, що дав обіцянку, яка не справдилась. І прошу за це вибачення. Це для мене серйозний урок дбайливого й відповідального ставлення до своїх слів і до своїх обіцянок», – запевнив президент. Українці таку відвертість сприйняли по-різному: хтось розпізнав у вибаченнях оригінальний початок передвиборної кампанії, а хтось у щирість вибачень не повірив. Щоб не означали слова Порошенка, вибачення від українських політиків можна почути не так часто.

Хто з представників влади просив пробачення й за що?

Українські чиновники просити пробачення не люблять. Наприклад, голова Закарпатської обласної адміністрації Геннадій Москаль відмовився вибачитися перед в. о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун за нецензурні слова на її адресу. Зате чиновник вибачився перед Віталієм Хомутинніком за недостовірну інформацію про те, що народний депутат причетний до незаконних кадрових змін на Закарпатській митниці.

Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману довелося вибачитися за нецензурні висловлювання на адресу віце-прем'єр Геннадія Зубка. На засіданні Верховної Ради між ними відбулася словесна перепалка після того, як Зубко заявив про свою непричетність до проблеми гасіння терикону у Львівській області. Шоправда, вибачення Гройсмана були непублічними. ЗМІ повідомляли, що на закритій частині засідання уряду прем'єр згадав про цей інцидент і попросив пробачення за свої висловлювання.

Варто відзначити, що закордонні політики вибачаються набагато частіше за наших. Не так давно, в травні, прем'єр-міністр Латвії Маріс Кучінскіс приносив вибачення Державному контролю за те, що назвав їхній стиль роботи руйнівним. «Якщо Держконтроль ображений, я приношу вибачення. Вони працюють добре й благотворно», – виправдався прем'єр.

Кілька років тому вже колишній прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон вибачився перед своїми співвітчизниками за надто повільну ліквідацію наслідків повені. Взимку 2014 року на країну обрушився аномальний циклон, випала рекордна за 250 років кількість опадів, затопило тисячі будинків. «Мені дуже шкода, що наші зусилля не попередили страждання дуже багатьох людей. Всі ми робимо помилки й вчимося на них», – зазначив Кемерон під час відвідування затоплених регіонів.

Необережні висловлювання політиків можуть стати причиною серйозного міжнародного конфлікту, тому в разі чого краще вибачитися. Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв на початку серпня просив вибачення перед болгарами за свій коментар з приводу Ілінденського повстання 1903 року. Річницю цього повстання святкують в обох країнах, але Заєв заявив, що повстання було виключно македонським, і «якщо болгари хочуть святкувати, нехай святкують». Після обурення болгарських політиків прем'єру довелося вибачитися: «Іноді ми, політики, не дуже обережні, іноді ми робимо помилки. Але я запевняю вас, що це лише неуважність».

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок у липні необережно висловився про міграцію. У ЗМІ потрапив відеозапис із закритої зустрічі міністра, на якій він заявив, що не знає жодної країни, де представники різних національностей мирно уживаються один з одним, а також сказав, що Європейському Союзу не потрібно наполягати на розміщенні біженців у країнах Східної Європи, оскільки там темношкірі люди не мають шансів на нормальне життя. У своєму вибаченні Блок сказав, що «неправильно підібрав слова, й шкодує про це».

Слова прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу серйозно зачепили ізраїльських арабів. У 2015 році під час виборів Нетаньягу заявив, що його суперники з лівого табору намагаються вивести на дільниці голосування натовп ізраїльських арабів, щоб отримати перевагу. «Я усвідомлюю, що те, що я говорив кілька днів тому, зачепило деяких ізраїльських громадян. Мої дії як глави уряду, в тому числі великі інвестиції на користь меншин, свідчать про мою справжню позицію», – заявив політик, але його вибачення прийняті не були.

Минулого року віце-прем'єр Японії Таро Асо неправильно висловився про злочини Адольфа Гітлера. «Важливий результат. Гітлер, який убив кілька мільйонів людей, був неправий, якими б не були правильними мотиви його дій», – сказав Асо. Потім він пояснив, що все ж вважає Гітлера вкрай негативною постаттю, мотиви його вчинків – неправильними, й вибачився за свої слова. Ще раніше вибачався сам прем'єр країни Сіндзо Абе – за дії Японії під час Другої світової війни.

А прем'єру Канади Джастіну Трюдо довелося вибачатися за свою поведінку майже 20-річної давнини. 18 років тому його звинувачували в неналежній поведінці щодо журналістки: політик двозначно доторкнувся до дівчини. «Я не відчуваю, що діяв неналежним чином, але з повагою сприйму той факт, що хтось інший, можливо, міг зрозуміти мої дії інакше. І якщо я вибачуся за цей інцидент пізніше, це відбудеться тому, що я відчую, як її зовсім не влаштовує та взаємодія, яке між нами була», – заявив Трюдо й, за словами журналістки, дійсно вибачився наступного дня.

Найоригінальніше вибачення, ймовірно, озвучив президент Філіппін Родріго Дутерте: він вибачився перед богом, за те, що образив його.

Олександра Худякова

 

Джерело:
До списку новин