загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Субсидії урізали, а тарифи підняли: українці заплатять за тепло та газ рекордні суми

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці вже через кілька місяців отримають перші платіжки за тепло. Вартість опалення у 2018-му виявиться рекордно великою як для субсидіантів, так і для тих, хто платить повну суму. Нормативи споживання газу скоротили, а тарифи можуть підвищити вже найближчими днями.. І щоб взимку витрачати менше, доведеться утеплювати будинок.

Що чекає українців під час опалювального сезону 2018/2019?

Багато витрачаємо - багато платимо

Більшість українців можуть платити за тепло на 30-40% менше навіть після можливого подорожчання. За оцінками Мінрегіонбуду, до 80% багатоповерхових будинків потрібно ремонтувати і модернізувати.Зараз же левова частина сімей платить за тепло у своєму будинку і обігрів вулиці. Через стіни, вікна, підвали і дахи "йде" майже половина споживаного будинком тепла.

Згідно з оцінками однієї з великих енергосервісних компаній, проект термомодернізації житлового багатоповерхового будинку зможе повністю окупитися лише за 3-5 років. Детальніше про те, де взяти гроші на утеплення, можна прочитати тут Важливо також зазначити, що за стан будинку передусім відповідають його власники. Під'їзд, стіни, підвал, дах - все це спільне майно власників квартир. Ні ЖЕК, ні держава не повинні за свій рахунок утеплювати будинки або робити капітальні ремонти. У тариф на "обслуговування будинку та прибудинкової території" капремонти і тим більше утеплення не входять.

Таким чином, будинок, якому на підтримку комфортної температури взимку потрібно, наприклад, 100 Гкал тепла, витрачає близько 200 Гкал. І сплачують мешканці такого будинку в два рази більше, ніж могли б.

Тариф на газ, від якого на 70% залежить вартість тепла, підвищать вже найближчими днями. Якщо зараз за кожен кубометр українці платять 6,9 грн, то після подорожчання куб обійдеться вже у понад 10 грн. Таким чином, якщо газ подорожчає на 44%, то вартість тепла збільшиться приблизно на 30-31%.

Припустимо, якщо у минулому опалювальному сезоні опалення "однушки" обходилося в 1,5 тис. грн, то цьогоріч, після можливого подорожчання, доведеться платити майже 2 тис. Це за умови, що за рік мешканці не замінили вікна у під'їзді, чи не встановили новий тепловий пункт (ІТП), не утеплили будинок. До речі, сучасні ІТП з автоматичним погодним регулюванням дозволяють контролювати подачу тепла у квартири. У порівняно теплий день "спалюється" менше Гкал, а після похолодання збільшується і подача тепла.

Якщо в опалювальний сезон у квартирах жарко і доводиться відчиняти вікна, значить, енергоресурс витрачається неефективно і платити доведеться за обігрів вулиць. І в НКРЕКУ, і в Кабміні погоджуються: найбільш неефективні споживачі - субсидіанти. Річ у тім, що вони платять за комуналку не частину від вартості використаних послуг, а певний відсоток свого доходу. Тому в межах норми, на яку дають "знижку", вони можуть витрачати скільки завгодно, а платити фіксовану суму. Нормативи навіть після кількох скорочень залишаються завищеними (за даними "Нафтогазу" в будинках без субсидій витрачають на тепло в 1,6 рази менше газу).

Чому субсидіанти заплатять більше

Скоротили нормативи. У минулому опалювальному сезоні українці могли витрачати на опалення з субсидією до 5 кубів газу на квадратний метр. У цьому ж році "норму" скоротили до 4,5 куб. У результаті українцям зі знижками доведеться або витрачати менше, або платити більше.Наприклад, якщо раніше на опалення квартири площею 60 квадратів компенсували 300 кубів, то у наступному опалювальному сезоні витрачатиметься не більше 270 кубометрів. Якщо не почати заощаджувати, то за "зайві" 30 кубометрів оплата нараховуватиметься без знижки. Це близько 207 грн за чинним тарифом.

Пропорційно скоротили і норматив електроенергії, яку виділяють на опалення. Зниження соціальних нормативів передбачено меморандумом МВФ, на такому рішенні також наполягають й інші міжнародні партнери України. Так, в минулому році під час відкритої дискусії заступник директора Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Марина Петрова заявила, що умови для українських субсидіантіві зашикарні як для такої бідної країни.

Експерт у сфері енергоефективності Анна Акерманн пояснює: більшість багатоповерхівок справді використовує менше тепла, ніж це передбачено старими нормативами. Так, приблизно 80% будинків після установки лічильника стали платити за опалення у середньому на 25-30% менше. Але справа не тільки у завищених нормативах.

Перерахують доходи. Згідно з постановою Кабінету міністрів про спрощений порядок призначення субсидій, у жовтні українці отримають знижки з урахуванням доходів за перше півріччя 2018-го. Тож якщо у цей період виросли зарплати, підняли пенсії, то і розмір "знижки" буде меншим.

"Для розрахунку житлової субсидії середньомісячний сукупний дохід за I-II квартали поточного календарного року - в разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону", - сказано в документі.

Сім'я з трьох осіб в опалювальний сезон зможе претендувати на субсидію тільки у тому випадку, якщо її сукупний прибуток менший ніж 10,1 тис. грн. Отже, за таких умов розмір обов'язкового платежу складе близько 1,5 тис. грн. Якщо цієї суми вистачить на оплату комуналки у межах нормативів, "знижку" не дадуть. Якщо ж комунальні послуги становитимуть, наприклад, 1,7 тис. грн, то платити із субсидією все одно доведеться ті ж 1,5 тис.

Однак, через високий рівень тіньової зайнятості, фактично допомогу від держави отримують українці і з більш високими доходами. Частину зарплат отримують у "конвертах", у результаті субсидіями користуються не лише ті, хто потребує допомоги, а й українці, які приховують свої прибутки і фактично крадуть у держави.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин