загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кожен українець винен 1725 доларів: як Кабмін віддаватиме зовнішні борги

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кабмін хоче до 2020-го зменшити борги до 49% ВВП і збільшити в них гривневу частку.

Український уряд турбується про питання, як зменшити державний борг України. Для цього чиновники вже переглянули план на найближчі три роки за нашими зобов'язаннями і хочуть "віддати" його незалежному агентству.

По 50 тисяч

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман минулого тижня поскаржився, що з 2005 року по сьогодні сума українських зобов'язань збільшилася з 12,5 млрд доларів до 72,6 млрд доларів..

"Тільки на обслуговування ми витрачаємо 130 млрд грн щорічно. І це тільки обслуговування за відсотками", – додав прем'єр.

За даними Держстату, в країні налічується трохи більше 42 млн громадян і кожен, включаючи людей похилого віку і дітей, винен іноземним кредиторам близько $ 1725 (майже 47,5 тис. грн). До цієї суми можна додати ще 3000 грн відсотків. В результаті кожен українець повинен 50,5 тис. грн. З огляду на, що середня зарплата в липні становила 9141 грн, то, за умови виплати держборгу за рік, потрібно буде щомісяця віддавати по 4210 грн, або 46% від місячного заробітку.

11% за три роки

В уряді додають, що у відсотковому відношенню до ВВП (2,9 трлн грн) держборг зменшується. Для прикладу, минулого року він становив 61,5% від ВВП, а цього – 60%. Це, за словами чиновників, пов'язане з оздоровленням української економіки.

Минулого тижня Кабмін прийняв стратегію управління боргом до 2020 року. За нею зобов'язання країни наступного року хочуть знизити до 52,2% від ВВП, а 2020-го – до 49%. У стратегії йдеться, що насамперед потрібно скласти і затвердити рівномірний графік виплат, розвивати внутрішній ринок цінних паперів і збільшити в державному борзі частку гривні. Співвідношення зараз – 36% у гривні, 45% в доларах і 19% в інших валютах. За словами фінансового аналітика Андрія Шевчишина, головним механізмом зменшення держборгу може стати зростання національної економіки:

"Поліпшення економічного клімату автоматично призведе до того, що наш борг коштуватиме менше. І виплачувати його стане комфортніше. З іншого боку, потрібно розробити механізми для зниження відсоткової ставки запозичень, щоб знизити і вартість обслуговування боргу. Нарешті, потрібно переглянути графік – трохи розтягнути виплату боргу і згладити так звану криву виплат, щоб не було пікових навантажень".

"Віддати" борги агентству

Міністерство фінансів також виступило з ініціативою передати управління держборгом незалежного установі. У Мінфіні зазначають, що зараз вони відповідають за розробку і впровадження Стратегії поводження з зобов'язаннями країни, але якщо управлятиме боргами незалежне агентство, то працюватиме такий план ефективніше. Така організація отримає можливість проводити "голландські" аукціони (аукціон, в якому ціна знижується, а не росте) з цінними паперами і управляти їх випуском (встановлювати різні умови погашення).

Крім того, за словами в.о. міністра фінансів Оксани Маркарової, Мінфін спільно зі Світовим банком вже зараз напрацьовує основу для створення такого агентства.

 

Джерело:
До списку новин