На хлібі та воді три місяці. До "5 каналу" звернулося подружжя переселенців із Луганська – Валентина і Василь Ольшевські. Їм припинили виплату пенсій. Причин не пояснюють. Чому люди опинилися в такій ситуації та чи варто очікувати на повернення заборгованості, з'ясовувала Ірина Саєвич.

Вони завжди мали проукраїнську позицію, навіть тоді, коли рідний Луганськ захопили бойовики й цькували за патріотизм.

"Скоса дивилися, позаочі "бандерівцями" називали. З самого початку, коли наші відійшли і встановилась ця влада – неприємна була вона нам. Не підходить нам це", – згадує Василь Ольшевський.

Старенькі розповідають: "Жити під владою псевдореспубліки довго не змогли і у 2016-му зібрали сумки і перебралися до Львова. Василь та Валентина кажуть: тут їм жилося не гірше, ніж удома. Та в червні почалися проблеми – не прийшла пенсія. Згодом не отримали грошей за липень та серпень". 

Без пенсії подружжю скрутно. "Як можна без грошей? Викручуємося по-тихеньку. На саме необхідне. Хліб там, крупи, картопля", – каже чоловік.

Весь цей час живуть лише на допомогу від соцзахисту – тисяча гривень на людину щомісячно. Подружжя вже оббили пороги різних служб, але пенсії так і не отримали.

"У червні нам сказали, що треба написати заяви, щоб нам її поновили, ми написали заяви, знову була комісія, і коли прийшло 4 серпня, ми знову її не отримали, втретє цю пенсію. Знову пішли у Шевеченківський район і нам знову сказали, що запізно прийшли наші документи", – розповідає пані Валентина.

Чому подружжю припинили виплати, у міському пенсійному фонді відповісти не змогли. Лише припускають: або соцзахист запізно подав документи про перевірку пенсіонерів удома, або пара виїжджала на окуповану територію чи за кордон. Проте, родина божиться – нікуди не виїжджали, адже грошей на це не мали. У соцзахисті теж запевняють: довідок пенсіонерів не скасовували і всі документи щодо них у пенсійний фонд подавали вчасно. 

"До нас надійшов запит з пенсійного фонду, щоб ми здійснили перевірку внутрішньопереміщених осіб за адресою, яку вони вказали. Спеціалісти це зробили. Відділ соцзахисту зробив у терміни все", – каже Оксана Москвитин, в. о. керівника Шевченківського райвідділу соцзахисту Львова.

Пенсіонерам держава заборгувала 13 тисяч гривень. Але отримати ці гроші, вони поки що не можуть. 

Анна Івашків, заступник начальника управління з виплати пенсій ГУ пенсійного фонду Львівської області, пояснює: "У нас є звернення, на даний момент це дуже болюче питання, бо я ж кажу, ми не можемо допомоги людям. Має бути визначений механізм виплати доплат за минулий період, але він буде визначатися кабінетом міністрів. На даний момент нам цей порядок не доведений". 

Поки ж подружжю Ольшевських та іншим переселенцям, які не отримали пенсії за період від травня цього року, у пенсійному фонді радять чекати. Усі гроші обіцяють повернути, тільки-но у Києві визначаться з механізмом відшкодування боргу.