загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Запаси на зиму: чим настав час закупитися, поки не подорожчало

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Час купувати помідори, моркву і буряк, а ось з цибулею поспішати не варто.

З наближенням осені перед городянами, які звикли рахувати гроші, знову постає дилема запасів. Чи варто зараз закуповуватися овочами-крупами на зиму, чи купувати їх у міру потреби. Експерти радять компромісний варіант: консервація, якщо свіжі запаси ніде зберігати, плюс закупівля коренеплодів оптом за наявності льоху або підвалу. Тим більше що, порівняно з серпнем минулого року, майже всі продукти, що довго зберігаються, подорожчали вдвічі більше, ніж середнє зростання цін. 

Економіка

Як видно з інфографіки, за рік ціна не зросла тільки на цукор, все інше коштує більше. Хоча, наприклад, морква, за яку два місяці тому доводилося платити "астрономічні" 25-30 грн/кг (ранній коренеплід не вродив через холодну весну), нині подешевшала до адекватних 8-10 грн/кг завдяки гарному врожаю. Але найбільшу економію дає переробка. Насамперед це стосується помідорів і яблук, що гарно вродили нинішнього сезону. На 3-літрову банку консервованих томатів треба 1,5-1,6 кг плодів (10-12 грн) плюс спеції, вартість одноразової кришки, витрати на газ або "струм" при консервації. Разом виходить не більше 15 грн. Ще стільки ж коштує сама багаторазова 3-літрова банка за умови, що в будинку немає запасів склотари. А за готовий продукт в супермаркетах доведеться викласти 40-45 грн (з ціною банки). З підім'ятих помідорів можна зробити сік (з кіло виходить 800 г густого соку плюс додати 200 г води), разом літрова баночка обійдеться в 8-8,5 грн. Це втричі дешевше, ніж магазинний. Яблука дають менший "вихід" – до 700 г соку, але і коштують дешевше: другий сорт на сік можна купити навіть по 5 грн/кг, якщо брати ящиками. Економія – в 3,5 раза проти фабричної продукції.

"Ми багато років самі консервуємо помідори, вирощені на дачній ділянці, а в урожайні роки, такі як нинішній – чавимо і закочуємо в банки яблучний сік, – розповіла нам пенсіонерка Катерина Бунчук. – В результаті економимо гроші плюс маємо екологічно чисту продукцію. До речі, дрібні помідори чері можна також заморожувати, як ягоди. Відтанувши, вони зберігають форму і смак".

Думка експертів

Фахівці продринку кажуть: зараз саме час робити запаси, тому що кондиційні коренеплоди і овочі, які добре зберігатимуться, дешевше вже не стануть.

 

"Порівняно з минулим сезоном нічого не змінилося: селяни і дрібні фермери продають продукцію, що добре вродила, як самовивозом з полів за півціни проти оптової, так і на оптових ринках у великих і середніх містах", – аналізує директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. 

Вони підрахували, що втрати від зберігання коренеплодів без спецскладів, які мають тільки великі виробники, не перекриють їм можливу вигоду від вищої ціни. А "помідорний сезон" зараз традиційно в розпалі. Але вже через місяць достаток закінчиться, і ціни поступово підуть вгору, до кінця року за моркву і буряк заплатимо на 15-20% дорожче (+1,5-2 грн/кг. – Авт.). З ним згоден і експерт овочевого ринку Федір Рибаков, який, втім, радить не купувати цього сезону запас цибулі мішками.

 

"Кондиційної цибулі зараз мало, оскільки через дощі, що пройшли під час її збирання, цибуля схильна до гниття. Та й ціни на неї можуть ще знизитися через непоганий врожай", – радить Рибаков.

Цукор купуємо, борошно ігноруємо

Стосовно бакалії, що часто закуповується про запас (цукор, борошно), то Дорошенко прогнозує подорожчання цукру наступної зими до 15% від нинішньої ціни (в середньому 15 грн/кг).

 

"Хоча два останніх роки ціна на цукор стабільно знижувалася через великі перехідні запаси, цього сезону очікується її зростання, оскільки збільшилися витрати на зарплату робітникам, подорожчали енергоносії, тому той, хто купить в листопаді мішок цукру про запас, заощадить, – роз'яснив нам Дорошенко. – А ось борошно хоча і зросте в ціні, але подорожчання буде нижче, ніж інфляція, навіть якщо вона до кінця року прискориться, досягнувши 9-10% і більше (зараз 3,6%). Оскільки номінальні зарплати, за статистикою, у нас за минулий рік зросли на 24%, то реально борошно коштує зараз навіть дешевше, ніж рік тому".

Втім, економіст Олександр Охріменко каже, що Держстат підраховує зарплати, не враховуючи малий бізнес і тих, хто відпрацював поточного місяця менше 50% часу:

 

"Статистика не охоплює близько третини працівників, тому порівнювати зростання зарплат і зростання цін не зовсім коректно. Ціна на борошно зростатиме, тому запасатися ним теж варто, якщо є сухе місце для зберігання".

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин