загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Супрун розповіла про електронні бланки пацієнтів, які замінять паперові

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Медичні огляди українців роблять електронними – з вересня в Україні в тестовому режимі запрацювала єдина електронна база.

Про пілотний проект розповіла виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Професійний медогляд українці проходитимуть виключно в закладах охорони здоров’я, де медпрацівники переноситимуть дані до електронної системі. З часом єдиний реєстр медичних оглядів буде інтегровано до системи “Електронне здоров’я”.

Наразі медзаклади підключаються до системи. Поступово паперові бланки медичних оглядів будуть замінені на електронні. Таким чином у МОЗ сподіваються виключити можливість підроблених санітарних книг.

Поки Єдиний електронний реєстр запрацював у пілотному режимі.

Вона додає, що потреба проходити медогляди зберігається для: водіїв, людей, які володіють зброєю, вчителів, викладачів, студентів, працівників сфери громадського харчування.

Експерти мають неоднозначні думки стосовно ризику розкриття персональних медичних даних. Існуюча система медичної статистики в нинішньому стані не спроможна ні зібрати, ні використати в повному обсязі, ні захистити ці дані. 

Інформація до «електронної системи обміну медичною інформацією» надходить через посередника, який здійснив підключення медичного закладу – власника і оператора медичної інформаційної системи. Зараз таких посередників 8, які МОЗ відібрав за незрозумілими критеріями.

Правила роботи і відповідальність за забезпечення зберігання конфіденційних даних пацієнтів цими посередниками не визначені ніякими нормативними актами, немає типового/однакового для всіх операторів МІС договору між ними і медичними установами, в якому чітко визначається їхня відповідальність за збереження інформації та її доступність.

Немає затвердженого регламенту роботи електронної системи охорони здоров'я, а той який є, затверджений громадською (!) організацією. У деяких випадках конфіденційна інформація українських пацієнтів у операторів МІС знаходиться за межами України.

Декларація на вибір медзакладу вступає в силу не в момент підписання між пацієнтом і медичним закладом, а тоді, коли медичний заклад підпише договір з НСЗУ на медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій.

Так, персональні дані пацієнта вже зберігаються і обробляються і в самому медичному закладі, і в електронній інформаційній системі ще до того, як починає діяти згода.

Окрім того, кожен медзаклад зберігає екземпляр підписаної пацієнтом декларації та копії наданих ним документів (ідентифікаційного коду та паспорта) у паперовому вигляді. Зараз цю норму відмінили і немає необхідності подавати та зберігати паперові копії документів пацієнтів, але вона діє для персональних даних майже 11 млн. пацієнтів.

Власник даних (медзаклад) має організувати базу персональних даних у вигляді картотеки, офіційно її зареєструвати в державному реєстрі баз персональних даних, забезпечити упорядкування, збереження і режим доступу до картотеки.

На селі на це немає ресурсів. З порушенням режиму зберігання персональних даних, навіть якщо таке порушення не привело до наслідків для пацієнтів (не відбулася їхня крадіжка і несанкціоноване використання), медзаклад несе адміністративну відповідальність за ст. 188-39, 188-40 кодексу адміністративних правопорушень.

Конфіденційна інформація і персональні дані українців повністю не захищені – держава не відповідає за їхнє збереження. Адміністрація і лікарі медичних установ, які взяли участь у кампанії з вибору сімейного лікаря не тільки несуть повну відповідальність перед пацієнтами за збереження їхніх персональних даних (яку вони фізично не можуть забезпечити), але й вже вчинили і продовжують вчиняти дії, які підпадають під ст.182 Кримінального кодексу і ст. 188-39 і 188-40 Кодексу адміністративних правопорушень.

Персональні дані пацієнтів в системі  E-Health потребуваимуть додаткового захисту, а відтак і додаткових коштів на це.

 

Джерело:
До списку новин