загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Федорини вечори 24 вересня: історія та традиції християн

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У цей день підводили підсумки осінніх робіт.

У понеділок, 24 вересня, за народним календарем відзначається свято Федорини вечори (11 вересня – дата за старим стилем). Традиційно цією подією селяни закінчили збирання врожаю і готувалися до зимівлі. Також у цей день православна церква вшановує пам'ять преподобної Феодори Олександрійської, що жила в V столітті.

Федорини вечори 24 вересня: історія свята

Одного разу в Феодору закохався місцевий багатий городянин і захотів зробити своєю коханкою, але вона відмовилася, тому що була вірною дружиною. Тоді чоловік підкупив сводню, яка розповіла Феодорі, що якщо це скоєно вночі, гріха не буде. Пізніше, усвідомивши обман і гріх, вона почала мучити своє тіло.

 
Преподобна Феодора Олександрійська

Знайома настоятелька храму, зглянувшись над нею, нагадала історію про М. Магдалину, і Феодора, вирішила стати черницею. Вона втекла в монастир потай від чоловіка. Розуміючи, що чоловік зможе її знайти в жіночій обителі, вона вирішила назватися Федором, одягнутися в чоловічий одяг і знайти притулок у чоловічому монастирі. Після смерті дружини чоловік був вражений її вчинком і став ченцем у тому ж монастирі.

Федорини вечори 24 вересня: традиції свята

Варто уточнити, що в народі свято має кілька назв, які рівні у використанні: «Федора – замочи хвости» – внаслідок рясних опадів і сльоти на дорогах в осінню пору, «Федора – обдера» – через обдирання на вітрі останніх колосків хліба, «Федорини вечори» – через щовечірні 2-х тижневі посиденьки жінок, які збиралися з метою рубки для закваски капусти на зиму. Традиційно два тижні дівчата і жінки рубали капусту квасили її на зиму. У Київській Русі цей процес завжди проходив з веселощами при гарному настрої, а на столах щодня були присутні страви з капусти.

Крім того, на Федорини вечори було прийнято підійти до поля і поклонитися до землі озимому врожаю (хлібу). Однією з традицій вважається «осенина». Кожен житель, хто чим багатий, складає дари для священика, а його дружині (матінці) допомагають у господарстві: заготовки, прибирання, прання тощо.

Поки жінки рубали капусту на вечорах, чоловіки в свою чергу варили смачне пшеничне пиво і під час обіду обов'язково поминали святу черницю Феодору.

Головні заборони свята

В народі на Федору відзначали третю зустріч осені. «Всяке літо кінчається, осінь починається», — говорили наші предки. Селяни підбивали підсумки осінніх робіт у полі. Прибирали останню цибулю з грядок і несли в омшаник вулики з бджолами. Лінуватися весь день і лежати на печі було не можна, тому що це вважалося великим гріхом. «Преподобна Федора — всякій справі амінь», — подейкували у давнину.

Крім того, на Феодору народ спостерігав у полі, як ростуть озимі. Якщо з-під землі вже були помітні сильні і густі сходи, то це обіцяло хороший врожай на наступний рік. Але при цьому наші предки не забували: «Озимину в засіки не кладуть», «Не хвали сусло, а хвали пиво; не хвали озиму, а хвали жниву».

Ще на Федорини вечори було прийнято підійти до поля і поклонитися до землі озимому врожаю (хлібу). Неповага до зернових могла принести багато бід у будинок. Однією з традицій вважається «осенина». Усі сільські жителі брали участь в «осенинах» - допомагали місцевому церковному служителю підготуватися до зими. Усім селом збирали дари (борошно, мед, зерно тощо). Чоловіки допомагали з ремонтом, а жінки – з прибиранням у будинку і у дворі, з заготовками на зиму.

 

Джерело:
До списку новин