Для багатьох українців опалювальний сезон може початися зі значних неприємностей, до всього іншого з затримками.

Так відомо, через очікуване підвищення цін на газ, злетять тарифи і на інші комунальні послуги. При цьому більшість українців можуть залишитися без тепла через великі борги.

Варто відзначити, що початок опалювального сезону в Україні визначається виходячи з кліматичних показників. Якщо протягом трьох діб середньодобова температура повітря тримається на позначці +8°С і нижче — тепло повинні включити.

Але традиційно ж датою початку опалювального сезону вважають 15 жовтня. Хоча багато експертів стверджують, що в цьому році старт опалювального сезону може бути під загрозою через величезні борги споживачів і постачальників. Через це у багатьох українців вже відключено гаряче водопостачання.

Наприклад, у Києві через розборки "Нафтогазу" і "Київтеплоенерго" з початку літа в 7 тис. з 12 тис. київських багатоповерхівок відсутня гаряча вода. І тривалі "розборки" вже ставлять під загрозу старт опалювального сезону.

Окремий удар приготували для киян. Вже у жовтні в столиці збільшиться тариф на послуги з водопостачання та водовідведення. НКРЭКП затвердила новий тариф на рівні 19,6 грн/куб. м, поки діють розцінки 16,7 грн/куб. м.

До всього іншого, київські комунальники придумали хитрий спосіб боротьби з неплатниками. Так, тих, хто не оплатив послуги подачі холодної води і водовідведення будуть відключати від каналізації.

За законом відключати холодну воду споживачам заборонено, але про каналізації мови не йде. Тобто боржникам вода буде подаватися, але каналізаційний стік з окремої квартири буде заблокований. У сток буде встановлюватися спеціальна заглушка. Щоб повернути собі каналізацію, боржник буде зобов'язаний сплатити борг і додатково 2 тис. грн за зняття заглушки.

Але багато юристів відзначають, що відключати каналізацію у квартирі комунальники повинні тільки за рішенням суду, інакше такі дії можуть бути кваліфіковані як самоправство.