загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Історія та традиції віднайдення та Воздвиження Хреста Господнього

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
27 вересня православна церква відзначає велике християнське двонадесяте свято - Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Святий хрест – це символ Христової жертви,від­куплення і спасення, символ Христової перемоги над смертю і дияволом.
 
Слово «воздвиження» в назві свята означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославлення Хреста Господнього. Це одне з 12 головних свят православної Церкви.
 
Історики вважають, що в основі свята лежать дві основні події: віднайдення в IV ст. Хреста, на якому розп’яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму у VII ст.

У 326 році імператор Костянтин Великий вирішив неодмінно знайти втрачену святиню – Хрест Господній. Разом зі своєю матір’ю, царицею Оленою, він вирушив у похід на Святу Землю.

Розкопки було вирішено проводити поруч з Голгофою, так як в іудеїв був звичай закопувати знаряддя страти поруч з місцем її здійснення. І, дійсно, в землі знайшли три хрести, цвяхи і дошку, що була прибита над головою розп’ятого Спасителя. Як говорить Переказ, один з них зробив диво – лише від одного дотику, цей Хрест зцілив тяжко хвору жінку. Так імператор Костянтин і цариця Олена дізналися, який з хрестів – той самий.

Початок празникові Воздвиження дало освячення храму Воскресіння Господнього, який збудував св. Костянтин Великий на Голгофі у Єрусалимі. Посвячення храму відбулося за єрусалимського єпископа Макарія 13 вересня 335 року. Наступного дня – 14 вересня (27 вересня) – відбулося урочисте воздвиження віднайденого Хреста Господнього.

У VII столітті зі спогадом віднайдення Хреста Господнього був поєднаний інший спогад – про повернення Древа Животворящого Хреста Господнього з Перської неволі.

У 614 році Перський цар завоював Єрусалим і пограбував його. Серед інших скарбів він забрав у Персію Древо Животворящого Хреста Господнього. Святиня перебувала у іноземців чотирнадцять років. Лише у 628 році імператор Іраклій отримав перемогу над персами, уклав з ними мир і повернув Хрест в Єрусалим. Друге урочисте воздвиження Хреста Господнього в Єрусалимі також відбулося 14 вересня (27 вересня). 

Як складалася подальша доля святині, історики точно не знають. Хтось каже, що Хрест знаходився в Єрусалимі до 1245 року. Інші, що його розділили на частини і рознесли по всьому світу.

Зараз частина Хреста Господнього спочиває в ковчезі у вівтарі грецького храму Воскресіння в Єрусалимі.

Ікона Воздвиження Хреста відома своїми чудотворними властивостями. Вважається, що вона допомагає впоратися з багатьма проблемами зі здоров'ям: лікує зубний біль, безпліддя, кістки і суглоби, хронічні мігрені.

Святкування Воздвиження Церквою триває дев'ять днів: з вечора 13 вересня і до 21 вересня (по ст. ст.) або з вечора 27 вересня і до 5 жовтня (по нов. ст.). Посту слід дотримуватись у день Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (14/27 вересня). 

Що не можна робити на Воздвиження 27 вересня

Не можна працювати, а також починати нову справу. Вважається, що все почате в цей день може закінчитися невдачею.

Ні в якому разі не можна ходити в ліс: бабусі і дідусі в деяких населених пунктах досі вірять, що в цей день лісовик перераховує лісових звірів. І людині таке точно не можна бачити.

Також не можна тримати двері відчиненими: мудрі люди запевняють, що в цей день змії шукають місця для зимівлі і можуть заповзти в будь-який будинок.

І, нарешті, на Воздвиження закінчується бабине літо і осінь вступає в свої права.

Крім того, в цей день не слід:

- лаятися і з’ясовувати відносини з близькими;

- їсти непісну їжу: м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти. В цей день дотримуються суворого посту, приправляючи їжу лише рослинною олією;

У народі є ще один переказ: вважається, що в цей день змії шукають місце для сплячки на зиму, тому радять добре замикати будинок.

Воздвиження Хреста Господнього: що потрібно робити жінкам в свято

У цей день за традицією потрібно піти на Святу Літургію. Варто піти до церкви і подякувати Богові за порятунок, а також помолиться за своє здоров'я і здоров'я своїх рідних. Головне, щоб ваші звернення до Господа були від щирого серця. Тоді всі прохання та подяки будуть почуті.

На Воздвиження треба дотримуватися суворого посту – не можна їсти ні м’ясні, ні молочні продукти, навіть якщо свято припадає на неділю. У народі існували прислів’я: “Хто на Воздвиження постить – тому сім гріхів проститься” або “Хто на Воздвиження не постить, на того сім гріхів сходить”.

Відповідно на святковий стіл подавалися тільки пісні страви, які господині найчастіше готували з капусти нового врожаю – гасили, смажили, пекли пироги, робили різноманітні салати. Тому цей день в народі також називали “капусниці”.

Дім потрібно окропити освяченою в церкві водою – це допоможе не тільки захистити житло від нечистої сили, а й захистити його від людей з поганими помислами.

У цей день, побачивши птахів, що відлітають на південь, можна загадати заповітне бажання, яке, як вважають в народі, неодмінно здійсниться.

 

Джерело:
До списку новин