загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Борщовий набір знову в небезпеці: ціни на овочі поповзли вгору на 35%

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Подорожчали морква і буряк. Експерти: винні перебої в поставках.

В Україні різко почали дорожчати продукти борщового набору – буряк і морква. Як показав моніторинг "Сегодня", до весняних 35 грн за кілограм моркви ціна на прилавках не дійшла, але коренеплід уже коштує 11-12 грн/кг, що на третину дорожче, ніж тиждень тому. Експерти продринку кажуть, що раптове зростання цін пов'язане з погодою і міжсезонням і прогнозують здешевлення буряка і моркви на початку жовтня.

Що почім

На столичних оптових ринках нині середня ціна на моркву – 9,5 грн/кг, буряк – 8,5 грн/кг, це на 1,5-2 грн більше, ніж тиждень тому в роздробі. Капуста і картопля поки не подорожчали – в середньому 5-5,5 грн/кг в опті і 6-6,5 грн в роздробі. Але поступово дорожчає ріпчаста цибуля – середня ціна в опті досягла 7,5 грн/кг (+2 грн порівняно з серединою вересня), а в роздробі він вже 9-10 грн. Закінчився сезон помідорів: ще можна купити хороші "сливки" на консервацію по 9,5 грн/кг і плоди другого сорту на сік по 6 грн, але першосортні томати вже "просять" за себе від 16 грн/кг, якщо брати від ящика і більше. У роздріб вже буде 20-22 грн. Вигідно купувати зараз на консервацію перець "Білозерку" – оптова ціна 10-12 грн/кг, роздрібна – 14-15 грн.

Чому дорого

Експерти продринку пояснюють раптовий стрибок цін на коренеплоди тимчасовим їх дефіцитом.

"Господарства практично завершили реалізацію середньостиглих сортів моркви і буряка, а пізні сорти тільки почали збирати, але полили дощі, техніка не може вийти в поле. Дефіцитом відразу скористалася торгівля, – пояснив нам гендиректор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Як тільки закінчиться негода , поставки відновляться, і ціни поступово відкотяться. Хоча 5-6 грн/кг в роздріб вже не буде, але до 7-8 грн за кіло моркви і буряка ціна повинна просісти".

Дорошенко прогнозує, що це здешевлення ненадовго, і вже до початку листопада ціни на коренеплоди та овочі знову підуть вгору, до нинішніх. Не будуть поки дорожчати лише картопля, капуста і цибуля, ціни на який навряд чи вже впадуть. З Дорошенком згоден і експерт агропродринку Федір Рибаков:

"Нинішнє осіннє подорожчання викликане міжсезонням і мокрою погодою. Воно рекордне за останні 10 років, але з урахуванням дворазової інфляції і зростання зарплат українців за ці роки воно не здається катастрофічним. Хоча якщо порівняти з другою половиною вересня 2017 року, то морква нині дорожче в 1,8 раза, ніж рік тому, буряк – в 1,7 раза".

Рибаков також прогнозує, що до кінця року зросте ціна на всі овочі борщнабору на 35-40%, оскільки знизиться пропозиція за рахунок розпродажу дешевих запасів, які вигідніше реалізувати, а не закладати до погано обладнаних сховищ.

Дорогі яблука і дешеві груші

Небувалий нинішнього року урожай яблук не привів до обвалу цін. Особливо це видно в роздробі: в торгмережах українські яблука продають по 15-18 грн/кг, імпортні – 20 і більше грн/кг. Дешевше можна купити на оптових ринках – 8-10 грн/кг, але брати треба мінімум ящик (до 8 кг). Дорошенко каже, що ще дешевше продавати яблука оптовикам невигідно, так як, купивши плоди в фермерських садах навіть по 2-3 грн/кг, треба витратитися на перевезення, врахувати оплату за місце на ринку і втрати від природного псування.

"Близько гривні на кілограмі в ціну внесло паливо, що подорожчало останнього місяця, тому до кінця жовтня, коли пропозиція яблук впаде з тієї ж причини, що і овочів (ніде зберігати), треба чекати зростання цін на фрукти ще на 1,5-2 грн/кг", – пояснив Дорошенко.

Натомість, за його словами, зараз низькі ціни на груші українського врожаю: зазвичай вони коштують від 25 грн/кг і вище, а цього року плоди не вищого сорту можна купити навіть за ціною яблук. Такий "цінопад" триватиме максимум місяць, вже в листопаді листопадова бера і інші осінні груші, що довго зберігаються, подорожчають до 30-35 грн/кг.

 

Джерело:
До списку новин