загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому підвищується внутрішньочерепний тиск і як у цьому разі собі допомогти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У цій статті лікар-невропатолог Володимир Болсун розповість про причини підвищеного внутрішньочерепного тиску і про способи його зниження або усунення.

ПРО СИСТЕМУ ЗАХИСТУ ГОЛОВНОГО МОЗКУ

Головний мозок людини має багаторівневу систему захисту. За підвищення або зниження системного або загального артеріального тиску (АТ) спрацьовує перший захист - Велізієве коло. Це колове артеріальне сплетення, яке вирівнює АТ усередині мозку. У разі зниження системного АТ людина однаково залишається притомною, іноді й за таких низьких цифр, як 70 на 30. Внутрішньочерепний тиск, так само як і артеріальний, індивідуальний у всіх людей. Його норма становить 100-180 мм рт. ст. Якщо ці цифри підвищуються, то в людини проявляються всі характерні для захворювання симптоми. Друга система захисту - це ліквор, або внутрішньочерепна рідина, в якій немов плаває головний мозок. Ця густа прозора рідина охороняє його від струсів, живить мозок та імунологічно захищає його від інфекцій. Протягом доби вона кілька разів оновлюється повністю.

ПІДВИЩЕННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ ПРИЗВОДИТЬ ДО ЗБІЛЬШЕННЯ КІЛЬКОСТІ ЛІКВОРУ

Природно, що за підвищення АТ цієї рідини виділяється більше й людина відчуває важкість у голові, слабкість, нудоту, а потім уже стійкий загальний головний біль. Основний симптом, звичайно ж, - це частий головний біль, який посилюється вночі й ранком, тому що в горизонтальному положенні тіла кількість ліквору збільшується. Вегетосудинна дистонія практично завжди супроводжує це захворювання. Причинами, які призводять до збільшення кількості ліквору та, як наслідок, до підвищення внутрішньочерепного тиску, можуть бути часті травми голови, інфекції (менінгіт, пухлини), атеросклероз і прийом деяких лікарських препаратів. Виділяють три основних причини збільшення кількості ліквору: 1) підвищене продукування, синтез ліквору; 2) знижене усмоктування; 3) порушення прохідності шляхів, якими циркулює спинномозкова рідина.

ЗНЕБОЛЮВАЛЬНІ ПРЕПАРАТИ ТИСК НЕ ЗМЕНШАТЬ

Установити правильний діагноз допоможе офтальмолог під час обстеження очного дна. Розширення й звивистість вен очного дна - досить точна ознака підвищення внутрішньочерепного тиску. Ультразвукове дослідження дає можливість визначити ступінь порушення відтоку крові від тканин мозку. У складних випадках потрібна комп’ютерна томограма. У разі приймання знеболювальних препаратів відбувається зняття симптому, тобто болю, але не зменшення внутрішньочерепного тиску. Якщо тривало й неправильно лікувати - виникає загроза інсульту. Якщо внутрішньочерепна гіпертензія розвивається в маленьких дітей - це може призвести до водянки мозку й збільшення розміру голови.

СПОСОБИ УСУНЕННЯ ПІДВИЩЕНОГО ВНУТРІШНЬОЧЕРЕПНОГО ТИСКУ

У разі легкого ступеня цієї патології потрібен прийом сечогінних, заспокійливих і судинних лікарських препаратів. Призначають спеціальну гімнастику, мануальну терапію. Також гарний ефект дає безсольова дієтотерапія. Крім того, сприятливу дію чинять компреси з камфорної олії й спирту на комірцеву зону й уживання настоянок глоду, валеріани й собачої кропиви, які змішують у рівних пропорціях і вживають по 30 крапель на день. Автор розробив вправу «поклони», яка дає стійкий оздоровчий ефект. Ранком, не піднімаючись вертикально, опуститися на підлогу й сісти на п’яти, руки на колінах. Інтенсивно дихати одну хвилину. Зробити глибокий вдих і повільно нахилитися головою вперед, до підлоги - видихнути повітря, і так в поклоні затриматися на 3 секунди. Потім із вдихом підвестися, віддихатися, відпочити й повторити поклін ще тричі. Доцільність цієї вправи в тому, що під час нахилу й видиху кров приливає до голови й АТ збільшується - це приплив. А на вдиху й у вертикальному положенні АТ усередині голови (значно більший) знижується - це відлив. Ми немов би розмиваємо, відкачуємо ліквор, і внутрішньомозковий тиск поступово зменшується. Тривалість виконання цієї вправи треба поступово збільшувати. Позитивні результати дають системні заняття йогою, особливо з гарним тренером.

Володимир БОЛСУН, лікар-невропатолог

Джерело:
До списку новин