загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Платити по-новому: Чи вистачить пенсії з новою ціною на газ?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Згідно з прогнозом Національного банку, вже з нового опалювального сезону ціна на тепло зросте на 25%. Втім, зазначають експерти, у домовленості між МВФ та Кабміном про ціну на газ ідеться про її зростання на 60% за три роки.

Киянка Аза Олександрівна з острахом чекає початку нового опалювального сезону. Минулого року платіжки за тепло «з’їдали» більшу частину її пенсії.

«Вже у січні 2018 року сума платіжки складала майже 1 700 гривень. Без субсидій ми ледве вкладаємось», – скаржиться Аза Карбишева.

Майбутнього опалювального сезону ціна на газ може зрости на 25% – такий прогноз Національного банку. Журналісти разом з пані Азою підрахували, скільки доведеться платити за новим тарифом. Сума склала близько 2 100 гривень.

«Для нас це дуже складно, адже кожен відсоток – це гроші, які ми віднімаємо від свого харчування», – розповідає киянка.

Втім, здорожчає не тільки тепло – зміна ціни на газ потягне за собою й ціни на решту житлово-комунальних послуг.

«Вартість газу «сидить» практично в усіх комунальних послугах. Не лише в опаленні чи постачанні гарячої води, я й в електроенергії», – зауважив експерт з питань житлово-комунального господарства Олександр Сергієнко.

Якщо виходити з прогнозу Нацбанку, замість семи гривень за куб блакитного палива цієї зими українці платитимуть майже 9. Та чи справді тариф зросте саме на 25%? На засіданні Кабінету міністрів прем’єр Володимир Гройсман про це нічого не сказав. Відмовчувався перед телекамерами і міністр енергетики ігор Насалик.

Збільшити тариф на газ до рівня європейського – це вимога Міжнародного валютного фонду. Якщо її не виконати, Україна залишиться без кредиту на 2 мільярди доларів. Це позначиться на курсі гривні – за прогнозами експертів, вона просяде ще більше.

У такій ситуації уряду не позаздриш: з одного боку ризик економічної кризи, а з іншого – підвищення ціни на газ та втрата рейтингів перед виборами.

То чи знайшли у Кабміні компроміс, щоб і вартість різко не підвищувати, і кредит отримати?

Економіст Олександр Савченко каже, що знайшли. На його думку, цей компроміс ховається у 25%, на які хочуть збільшити ціну на газ.

«Це результат компромісу, який був досягнутий у вигляді «джентльменської угоди», що Україна не буде підвищувати ціни на газ відразу на 60%. Тоді погодилися прирівняти нашу ціну на газ до європейської за три роки», – пояснив фахівець.

Виходить, що 9 гривень за куб – це тільки початок. Протягом наступних років ціна на газ і надалі зростатиме, поки не сягне збільшення на 60%. Аза Олександрівна від таких цифр у розпачі.

«Платити нам буде нічим. У нас практично не залишиться грошей ні на ліки, ні на їжу», – запевнила пенсіонерка.

Як повідомлялося, під час засідання Кабінет міністрів ухвалив рішення про початок опалювального сезону з 15 жовтня.

 

Джерело:
До списку новин