загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Від’єднатись від центрального опалення – ціна, процедура та проблеми на шляху(відео)

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Коли батареї тепла не дають, а платити треба по повній, єдине бажання – тих батарей позбутися.

ТСН.Тиждень проінспектував квартири, будинки і цілі міста, де вже відмовилися від центрального опалення. І тепер знає, до чого приготуватися вам, якщо мрієте розлучитися з тепломережами назавжди.

Це місто Сміла на Черкащині. І минулої зими тут відбувались акції протесту через те, що було відсутнє централізоване опалення.

Щоб зрозуміти, чим живе місто Сміла сьогодні, достатньо поглянути на дошку оголошень. Серед роботи в Європі, фотошколи, швидких кредитів та продажів квартир, є такі візитівки які передаються буквально з рук в руки. Стосуються вони індивідуального опалення і єдиного питання – як відрізати батареї.

Адже головна каверза в тому, що відрізати власну квартиру від центрального опалення категорично заборонено законом вже тринадцять років. Від’єднатися можна лише цілим будинком. Або за умови, якщо хтось з мешканців раніше поставив собі індивідуальне опалення. Вирахувати таких сусідів не складно. Треба лише домовитися з чиновниками. А ось це вже – не  так легко. У Смілі, аби не мерзнути цієї зими, мешканці заметушилися ще влітку.

Леся Савчук – голова ОСББ на сто квартир і авторка петиції, що змінила життя смілян. Адже тепер дозвіл на відімкнення від центрального опалення в цьому місті  можуть отримати всі охочі.

“Найбільше в цьому під’їзді – сім квартир у нас отримали дозволи. Петиція дуже швидко набрала кількість голосів. Склалося так, що рішення ухвалене і можна надавати поквартирно”, – розповідає вона.

Чому взагалі потрібно у когось питати, як розпоряджатися власними батареями, роз’яснили в квартирі Юрія Губка. Він мешкає в Новомосковську, що на Дніпропетровщині, і вже позбувся старих чавунних монстрів під вікнами.

“Зараз я поставлю день-ніч лічильник і конвектор. Рано чи пізно при перевірці або при купівлі-продажу квартирі ця ситуація вилазить і людина сама собі створює великі проблеми”, – зазначає Юрій.

Адже батарея – це не просто аксесуар у оселі і не лише частина велетенської інженерної системи міста. Це ще й гроші. Інспектор спочатку перевіряє, чи за всіма правилами від’єдналися, а наприкінці видає документ. І це означає, що тільки від цього моменту Юрій не викладатиме за опалення по півтори тисячі гривень за місяць.

Без цього папірця, навіть з вже відрізаними та опломбованими батареями – капав би борг. Тому, якщо наважилися, розпочати цю процедуру краще до початку опалювального сезону. Однак, не все так просто.

У Смілі для того, щоб відрізати батареї і підключити індивідуальне опалення, люди шикуються в черги від п’ятої ранку. В місті всього дві приватні фірми, які отримали на це ліцензію. Опалювальний сезон розпочнеться от-от, а процес тільки-но зрушив з місця. Зі скaндaлами та ультиматумами, дозволи отримали лише наприкінці серпня. Але виявилося, що розійтися з міськими тепломережами, це не просто довго, а ще й шалено дорого. І люди готові платити.

“Ви розумієте, на моїй кішці сфінксі в минулому році виріс пух. Це якась смілянська мутація”, – розповідає одна із місцевих жительок.

Загалом уся ця процедура триває близько двох місяців і виглядає ось так: спершу ви отримуєте дозвіл на підключення індивідуального опалення на спеціальній комісії у міськраді. Далі потрібно замовити три проекти: від самої тепломережі, від управління архітектури та від енергетиків чи газовиків, в залежності від виду опалення, яке плануєте встановити.

Якщо ви на цьому не зупинитеся – відрізаєте батареї, фіксуєте це. І тільки потім почнеться монтаж газового котла чи електропанелей. І гроші здеруть з вас усі. Ми порахували, кожен папірець у папці медсестри Наталі обходиться близько тисячі гривень.

“Дуже маленька частина піде на витратні матеріали, я порахувала, що мої лише конвектори коштуватимуть 3000. Провід до них сказали страшно дорогий – 7 гривень метр, ну мені ж не 200 метрів треба. Від тепломережі ми повинні заплатити 4400. Просто ось за папірці”, – розповідає мешканка Сміли Наталія.

І найголовніше, поки в цій кіпі не з’явиться печатка, що ви систему вже запустили і грієтесь новими обігрівачами  – плату за старі батареї вам будуть продовжувати нараховувати.

“Люди беруть колосальні кредити, навіть до мене звертались, люди питали, яку суму кредиту потрібно брати. Я кажу – люди добрі, давайте ми спочатку отримаєм те, що нам потрібно виконати, а чи доцільно його брати взагалі”, – розповідає голова ОСББ у Смілі Леся Савчук.

Вона говорить ось про що. Для того, щоб дев’ятнадцять квартир з її будинку перейшли на електроопалення, енергетики з них вимагають  замінити чи не всю трансформаторну підстанцію. За власний кошт.

“У кожної родини є якась своя межа. Ну в межах 30 тисяч гривень, кожна квартира готова вкласти. Якщо ми отримаємо проект на мільйон однозначно його виконувати ніхто не буде”, – зазначає Леся.

Тобто відбувається по суті ось що: мешканці за свій рахунок мають замінити усі комунікації, що належать енергетикам чи газовикам. Співфінансування немає. Хто хоче відрізатися від центрального опалення – мусить платити. На все про все близько сорока тисяч гривень.

Начальник управління ЖКГ Сміли зазначає, що у них немає жодного будинку, який на 100% опалюється централізовано.

Ми йдемо дворами, де мешканці на теплі батареї цієї зими і не розраховують. Газове індивідуальне опалення тут не по кишені, адже мешканцям потрібно викласти чималу суму за перевірку системи будинку, через те, що діаметр газової труби не розрахований на встановлення індивідуальних газових котлів.

Відключати від центрального опалення поквартирно просто невигідно. Ані місту, ані тим, хто на ньому залишається. У разі, якщо від центрального опалення від’єднується низка квартир, то весь тягар за центральне опалення падає на плечі тих, хто на ньому лишився.

Правда ніхто не пояснює, де взяти гроші тим самим пенсіонерам, щоб встановити дороге індивідуальне опалення. І де потім брати гроші, щоб оплачувати тепло. Втім є місто, де про це попіклувалися.

Всі ці проблеми 10 років тому пережили і в курортному Трускавці. Але тепер місто, де мешкає тридцять тисяч людей, повністю відмовилося від центрального опалення. Дев’яносто відсотків будинків гріється від газу, решта від електрики. Навіть міський голова.

“Виняток для міського голови, що тут зробили окрему розеточку. Ми зрозуміли, що це треба уже не боротись, а ці процеси очолювати”, – зазначає міський голова Трускавця Андрій Кульчинський.

Ці процеси тут очолили, коли місто зайшло в глухий кут. Адже хаотичне індивідуальне опалення тільки зайвий раз розбалансовувало систему. Тому поступово усі лікарні, школи, санаторії і дитячі садочки перевели на індивідуальні газові котельні.

А ще усі багатоповерхівки в місті, їх 160, перейшли на електрику. Тим хто не міг платити самостійно, адресно допомагало місто. Різницю у платіжках відчули одразу.

Більше того, на електроопалення мешканці тепер мають і субсидію. Прориви теплотрас, розриті дороги , холод у квартирах і шалені платіжки тепер в минулому. Тільки тому, що  вчасно зрозуміли – чинити перепони набагато дорожче, ніж сприяти.

Джерело:
До списку новин