загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Покрова Пресвятої Богородиці 2018: історія та традиції свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Покрова Пресвятої Богородиці – велике християнське свято, що щорічно відзначається 14 жовтня. У народі свято називають Третьою Пречистою і святкують як велике релігійне, національне  та  родинне свято. 

Покрова має службу великих свят із Всенічною, хоч і не належить до 12 великих свят церковного року. 

День, коли усі просять про захист та мир у Діви Марії, – це Покрова. Україна відзначає це велике свято державним вихідним та божественними літургіями у кожній церкві. Україна з давніх-давен і донині молиться Господу за міцну і щасливу родину,  мир і спокій на землі. Наші предки, князі, військо, наші козаки вважали Діву Марію своєю опікункою і заступницею перед Богом.

Покрова Пресвятої Богородиці – історія свята

Подія, що стала початком святкування Покрови, відбулася ще у далекому 910 році у місті Константинополь. Тоді Візантійська імперія потерпала від війни з сарацинами-мусульманами. Та у неділю, 14 жовтня, Константинополь був під облавою ворожих військ.

За переказами, всі віряни міста зібралися у Влахернському храмі, в якому зберігалася риза Божої Матері, на молитву. Під час молебню Андрій Юродивий побачив над людьми Пресвяту Богородицю, яка була осяяна небесним світлом та оточена ангелами. Богородиця помолилася за мир, зняла з себе покрову та накрила нею усіх людей у храмі. За віруваннями і описами, з’явилася вона в супроводі ангелів та святих, серед яких були Іван Предтеча та Іван Богослов, разом вони зачитали молитву. Це божественне чудо допомогло жителям Константинополя повірити у те, що Богородиця опікується світом та прагне миру. Згодом, візантійцям вдалося зняти облогу та перемогти сарацинів.

Саме з цієї божественної служби 14 жовтня у Візантії почали відзначати свято Покрови Пресвятої Богородиці. А вже у Х столітті Покрови почали святкувати і на Русі.  Православні християни в свято Покрова моляться перед образом Богородиці, просять милості, здоров'я і допомоги, вірячи, що протягом року Богородиця оберігатиме їх, накривши своїм покровом.

Традиції на свято Покрова Пресвятої Богородиці 

Божественна святкова літургія у храмі – це не єдиний звичай, що потрібно виконати. За тисячу років існування в Україні з’явилося багато традицій пов’язаних з Покровою.

У народі Покрова Пресвятої Богородиці – це день закінчення господарських робіт та збору урожаю. В давнину саме з 14 жовтня починався зимовий період.

Та окрім господарських справ, важливим є свято Покрови Пресвятої Богородиці і для незаміжніх дівчат. Адже саме в цей день молодим жінкам потрібно молитися до Богородиці з проханнями про заміжжя. У народі кажуть: "Білий сніг землю вкриває, мене молоду заміж споряджає", "Свята мати, Покровонько, накрий мою голівоньку, хоч ганчіркою, аби не зосталася дівкою".

Також час від Покрови вважався найсприятливішим і для одруження. З давніх років до сьогодні, більша кількість весіль припадає саме на період після свята. 

Молоді жінки, які вже вийшли заміж просили про захист сім'ї та, до речі, і про свою красу і молодість. Для цього вони з самого ранку виходили на вулицю, вмивалися росою і говорили: «Мати Пречиста, хай буду душею та тілом чиста, змий з душі турботу, а з серця скорботу».

А найстарша жінка в сім'я в свято Покрови молилася про здоров'я всієї своєї родини. Для цього вона брала ікону Богородиці, ставала на лаву, а перед нею на коліна ставали всі діти від малого до великого. Вона тричі хрестила їх іконою, примовляючи:

«Як Цариця Небесна покровом землю всю накриває, так и я плід лона свого накриваю від усякої напасті. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь».

Покрова 2018 – це час сімейних відвідин та спільного застілля. На Покрови потрібно звести до мінімуму домашні та робочі справи та провести цей день спокійно у родинному колі.

Народні прикмети

  •  - Якщо господиня напече багато млинців, то в зимову холоднечу в будинку буде тепло.
  •  - Незаміжні дівчата вважали, що якщо на Покрову добре повеселитися, то можна знайти хорошого жениха. З цією прикметою пов'язана і традиція звертатися до Богородиці у святковий день з благаннями про заміжжя.
  •  - Зима буде ранньою і холодною, якщо на Покрову відлітають журавлі.
  •  - Яка Покрова – така і зима.
  •  - Звідки на Покров вітер дме, з того боку і чекай перші морози.

У горах до цього свята поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки. Тому й казали: "Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома".

Український працьовитий народ вважав, що до Покрови кожен мусив добряче потрудитися: "Хто лежав до Покрови, той продасть усі корови", "Прийшов Покров - не нагрієш хату без дров".

Варто відзначити, що з 2014 року указом Президента України на свято Покрови призначений День захисника України.

 

Джерело:
До списку новин