загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Очі печуть і болять: як підтримати зір пізньої осені

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Пізня осінь і зима - досить непростий період для наших очей. Навіть люди зі стовідсотковим зором нерідко починають відчувати дискомфорт і втому від звичних навантажень: читання або роботи за комп'ютером.

Багато хто восени скаржиться на такий сухість, відчуття «піску» в очах. Чому таке відбувається і як собі допомогти, розповіла Софія Боштан, асистент кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата БДМУ.

Фактори, що підсилюють негативні симптоми:

Сухе повітря в приміщеннях. Батареї і кондиціонери зігрівають повітря, але одночасно сушать його. А при недостатній вологості повітря з рогової оболонки очей посилено випаровується рідина. Якщо ви при цьому працюєте за комп'ютером і, довго не моргаючи, дивитесь в монітор, слізна рідина просто не встигає вироблятися в потрібному обсязі. Це призводить до розвитку «синдрому сухого ока». Тому навіть при звичайному навантаженні до вечора людина починає відчувати незвично сильну втому очей. Очі червоніють, сверблять, лопаються дрібні судини.

Сильні пронизуючі вітри викликають подразнення очей. Пориви холодного вітру заважають сфокусувати зір, що створює додаткове навантаження на м'язи і очні судини. У тих, хто носить контактні лінзи у вітряні дні може виникати відчуття, що в оці чужорідне тіло. Це через те, що очі недостатньо омиваються слізної рідиною, і на лінзи налипають мікрочастинки пилу.

Переохолодження. Само по собі воно не може викликати запалення, але запросто може активізувати «дрімаючі» інфекції і запустити активізацію запального процесу. Серед найчастіших сезонних інфекцій - запалення повік.

- Усі ці фактори в підсумку погіршують якість життя, заважають нормально працювати, відпочивати, займатися звичними справами, - каже Софія Боштан. Але якщо на зовнішні явища ми ніяк вплинути не можемо, то спосіб уникнути їх негативного впливу на очі все ж є. Наше завдання - зволожити рогівку ока, знизити ризик запалень і зняти втому.

Медики кажуть: підвищують напругу очних яблук напої з високим вмістом кофеїну (до них, до речі, належать і енергетики). Також шкідлива для очей і любов до солоного. Надлишок солі (більше 6 грамів у день) веде до затримки в організмі рідини і підвищення внутрішньоочного тиску. Його підвищення ще викликає голодування і тривалі перерви в їжі.

- Безумовно корисні для очей продукти, багаті вітаміном В2 (горіхи, зелена квасоля, боби, яловича печінка). Цей вітамін підвищує гостроту зору. А його нестача веде до запалення слизової оболонки ока, посилення сльозотечі, - продовжує лікар. - Рівень В2 падає, якщо ви не їсте молочних продуктів і м'яса. Також для очей важливий провітамін А (каротин) - його багато в моркві, шпинаті, відварі шипшини. З втомою очей бореться і аскорбінова кислота. До речі, вітамін С руйнується під дією нікотину, тому в організмі курців його завжди не вистачає.

 

До списку новин