загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кардинальна реформа субсидій: міністр соцполітики розповів, що чекає на українців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні з наступного року стартує монетизація субсидій. Вона відбудеться у три етапи і в першу чергу стосуватиметься тих, хто оформлятиме "комунальні знижки" у січні 2019-го. Якщо зараз держава виділяє гроші підприємству, то після монетизації їх переказуватимуть на персональні рахунки субсидіантів у "Ощадбанку". А за підсумками сезону, якщо вдасться заощадити, різницю між нормативом і фактично витраченим обсягом комунальних послуг дозволять витратити на власний розсуд.

Про те, що чекає на субсидіантів у 2019 році, розповів міністр соцполітики Андрій Рева.

Монетизація субсидій пройде у три етапи: перший — з 1 січня 2019-го

"Передбачені законодавством пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) виплачують споживачам у грошовій формі в порядку, встановленому Кабінетом міністрів. Норма вводиться в дію з 1 січня 2019-го", — йдеться у пункті 3 ст. 11 закону "Про ЖКП".

Це означає, що перший етап монетизації відбудеться вже з 1 січнянаступного року. При цьому ті українці, які вже оформили субсидії або зроблять це до кінця поточного року, отримуватимуть "комунальні знижки" за чинними правилами.

"Зараз — з 1 жовтня — запущена програма старої системи. Поки не закінчиться опалювальний сезон, міняти не будемо. Ця програма триватиме до 1 травня. З 1 січня 2019-го паралельно запрацює нова програма. Нею скористаються всі, хто звернеться по субсидії у січні", — пояснює міністр.

"З 1 січня 2019-го паралельно запрацює нова програма. Нею скористаються всі, хто звернеться по субсидії у січні", — пояснює міністр.

Другий етап монетизації запланований на 1 травня 2019-го, коли закінчаться субсидії на опалювальний сезон 2018/2019. З цього часу всіх, хтобуде звертатиметься щодо знижок на неопалювальний сезон, стосуватиметься монетизація. Зазвичай у неопалювальний сезон кількість субсидіантів скорочується вдвічі (оскільки не потрібно платити за тепло).

Третій етап монетизації триватиме з жовтня по грудень 2019-го включно. Він торкнеться всіх, хто отримуватиме "знижки" на опалювальний сезон 2019/2020.

Гроші будуть цільовими, зняти їх можна буде тільки в кінці сезону

Якщо зараз українці при оформленні субсидій подають лише декларацію та заяву, з наступного року також почнуть оформляти власні рахунки у банку. Спершу, передбачає міністр соцполітики, це будуть цільові рахунки в державному "Ощаді". По-перше, у нього поширена мережа. По-друге, у цього банку вже є досвід виплат для переселенців.

Зараз субсидії з держави отримують підприємства-постачальники комунальних послуг. Після монетизації їх будуть перераховувати на персональні рахунки у фінансовій установі. Але зняти гроші з цього рахунку українці не зможуть. Субсидія — це не допомога з безробіття, яку можна витратити на власний розсуд. Це гроші, які виділяють на допомогу виключно на оплату комунальних послуг.

"У законі не написано "монетизація має бути у готівковій формі". У грошовій формі це можуть бути як безготівкові, так і готівкові кошти. Тому слово "монетизація" не зовсім відображає той процес", — зазначає міністр.

Отже, підприємство розрахує, скільки субсидіант витратив, передасть цю інформацію в банк. Далі банк оплатить субсидію і надішле українцю СМС з інформацією про розмір обов'язкового платежу. Як відомо, субсидіанти щомісяця витрачають на комуналку в середньому не більше 15% від свого доходу, решту компенсує держава. Причому субсидії виділяються на соціальні нормативи споживання. Якщо витрачати менше норми, субсидія все одно виділятиметься на ту саму норму. В результаті розмір обов'язкового платежу може скоротитися.

Наприклад, якщо субсидія на соціальний норматив становить 2000 грн, а обов'язковий платіж пенсіонера за комуналку — 60 грн. в місяць, коли загальна платіжка за ЖКП складе 1900 грн, субсидіант може зовсім не платити за комуналку, а переплата складе 100 грн. Якщо ж витратити комуналку на 2200 грн, то розмір обов'язково платежу збільшиться до 200 грн (якщо раніше була переплата, вона може покрити цю суму). В кінці сезону Міністерство соцполітики разом із підприємствами проведе перерахунок. Всю переплату, яка утворилася, банк віддасть субсидіанту.

"Якщо, наприклад, у бабусі мінімальна пенсія — субсидія може бути 2 тис. грн і платить вона тоді за комунальні послуги 60 грн. Якщо заощадила, може заплатити 20 грн, якщо більше спожила — 80 грн. І так вона буде бачити, скільки їй потрібно заплатити. В кінці сезону ми перераховуємо, звіряємо з підприємствами. Банк розблокує гроші, і ця пенсіонерка може зняти всі гроші, які залишилися, вже у готівковій формі витратити на власний розсуд", — пояснює Андрій Рева.

Грошей на субсидії вистачить навіть з урахуванням можливого подорожчання газу

В Україні вже кілька років накопичувалися борги держави за субсидії. Станом на січень 2018-го, зазначає міністр, така заборгованість становила 27 млрд грн. У цьому році на субсидії реально знадобиться 36 млрд грн, але при цьому виділили 57 млрд для того, щоб заплатити за минулі роки. З урахуванням, що з цього року борг більше не буде тягнутися, у 2019 році 55 млрд грн, згідно з підрахунками Міністерства соціальної політики, на "комунальні знижки" цілком вистачить.

"Чому менше? Пенсії зросли і зарплати зросли. І це вплинуло на щомісячні суми субсидій", — пояснив Рева.

Ще одне важливе нововведення — в Кабміні обіцяють більше не затримувати виплату субсидій. Мовляв, якщо допомога буде цільовою, її просто не вийде затримувати — люди відразу ж здіймуть паніку.

Перевірки субсидіантів триватимуть, вирахували ще не всіх порушників

"Ми не можемо провести тотальну верифікацію і схопити всіх за руку. Але перевірки засвідчили, що дехто декларує відсутність доходів і купує машини. З 6,7 млн ​​домогосподарств, які отримували субсидії, 924 тис. — мають 1,5 млн осіб з нульовими доходами. 50 тис. домогосподарств живуть у квартирах більше 120 кв.м. і будинках більше 200 кв.м", — зазначає міністр.

"Ми не можемо провести тотальну верифікацію і схопити всіх за руку. Але перевірки засвідчили, що дехто декларує відсутність доходів і купує машини", — зазначає міністр.

Крім того, влітку за знижками не прийшли 2,5 млн сімей. З 6,7 млн ​​домогосподарств залишилося всього 4,2 млн. При цьому знижки призначили всього для 3,2 млн сімей.

"2,5 млн не прийшли. Їм не відмовили. Так, частина прийде взимку. Але ви вдумайтеся, 2.5 млн навіть не прийшли. З 1 жовтня почали прийом на опалювальний сезон, статистику матимемо пізніше. Реально на 1 січня вже буде картина", — пояснює Рева.

Міністр зазначає: відмовляти приймати документи органи соцзахисту не мають права. Якщо таке сталося — заяву та декларацію можна надіслати поштою, при цьому в самому міністерстві варто зареєструвати скаргу.

Монетизація субсидій — крок на шляху до відкриття ринку газу

Зараз блакитне паливо на потреби населення через газзбути продає виключно "Нафтогаз". На це є дві причини: низькі ціни і субсидії. Компанії не хочуть продавати газ населенню за регульованою Кабміном ціною, яка щонайменше на 40-50% нижча за ринкову. При цьому ринкова ціна вже давно існує в Україні — за нею блакитне паливо купують промислові підприємства. І вони можуть вибирати — купувати у "Нафтогазу" чи у якоїсь іншої компанії.

Друга причина — субсидії. Компанія в умовах, коли держава затримує компенсацію, відмовляється продавати українцям блакитне паливо. Для запуску ринку уряд поступово вирівняє ціни з рівнем імпортного паритету і впровадить монетизацію субсидій. Таким чином, вже у 2020 році в Україні може повноцінно запрацювати ринок.

Так, монетизацію субсидій прості сім'ї відчують на собі вже у наступному році. Розмір комуналки вони дізнаватимуться від банку, а заощаджені субсидії раз на півроку зможуть знімати з особистих рахунків і використовувати на власний розсуд. Згідно з підрахунками OBOZREVATEL, економні українці за опалювальний сезон зможуть "заробити" за рахунок енергоефективності до 10 тис. грн.

Джерело:
До списку новин