загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вперше за 80 років на одній сцені зберуться 120 бандуристів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відбудеться спільний концерт  Української капелі бандуристів ім. Т. Шевченка (Детройт, США) та  Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Г. Майбороди. Виступ выдбудеться  22 жовтня, 19:00 в Національному театрі імені І. Франка  в рамках Міжнародного форуму бандуристів  з нагоди 100-річчя Київської капели бандуристів International bandurist forum (19-22 жовтня, Київ, 20 жовтня, Чернігів).

У серпні 1918-го року за сприяння гетьмана Павла Скоропадського бандуристом Василем Ємцем було створено перший професійний музичний ансамбль бандуристів - Київський кобзарський хор. У 1923-му році було сформовано «Київську капелу бандуристів» - кістяк першого складу якої склали два бандуристи колишнього «Кобзарського хору» - Григорій Андрійчук та Георгій Копан. 1941 капела поїхала в турне, яке закінчилось в Німеччині, звідки 1949-го у повному складі емігрувала до Детройту, де й  працює донині. Учасники капели зберегли унікальний та знищений в Україні довоєнний репертуар, котрий містить релігійні твори, церковні колядки, республіканські, стрілецькі та повстанські пісні, традиції музикування та виконання та, найголовніше, довоєнний інструмент - бандуру харківського типу, яких в Україні на сьогодні залишилося  всього 4 екз. Коли УКБімТШ пустила нове коріння у Детройті, США, колектив виступив у більш ніж 500-х концертах у Північній Америці, Австралії, Європі та Україні. Її чарівне звучання лунало у найпрестижніших залах світу, таких як: Карнеґі Холл у Нью-Йорку, США; Катедрі Нотр Дам в Парижі, Франція; Мессі Холл в Торонто, Канада; Львівському, Одеському та Київському оперних театрах.

Тим часом, по закінченні ІІ-ої Світової війни, у 1946 році в Києві поновлюється також діяльність капели шляхом створення Державної капели бандуристів Української РСР на чолі з талановитим музикантом Олександром Міньківським.

З тих самих пір дві капели офіційно є єдиними спадкоємцями капели 1918 року. На  цьому форумі вони ВПЕРШЕ зберуться разом і ВПЕРШЕ зіграють спільний концерт.

Проведення форуму у 2018 році з нагоди 100-річчя формування першого у світі унікального українського мистецького продукту - Київської капели бандуристів - це можливість вперше від 1941 року зібрати воєдино хранителів українського мистецтва з різних континентів, які майже 80 років в еміграції плекали цілий культурний пласт, на жаль, знищений у радянський період та практично невідомий в Україні. Мова йде про музичні традиції засновників Київської капели бандуристів, знайомство української спільноти з невідомим сьогодні в Україні популярним у першій половині ХХ століття інструментом - бандурою харківського типу, музичним репертуаром, збереженим представниками діаспори в еміграції та творчістю Гната Хоткевича, який вніс надзвичайно великий вклад в розвиток бандурного виконавства першої половини минулого століття. Міжнародний форум бандуристів - це здійснений за підтримки Українського культурного фонду україно-американський проект, створений з метою спільного розвитку і промоції українського національного мистецтва у світі.  Форум має на меті побудову ефективної платформи обміну досвідом між репрезентантами бандурного та хорового мистецтва з України та США в освітній, науково-дослідницькій та мистецькій галузях. Програма форуму включає проведення панельних дискусій, науково-теоретичної конференції, презентації актуальних історичних мистецьких розвідок; сучасних музичних, видавничих, документальних та візуальних проектів; проектів, присвячених відновленню втрачених традицій музикування та інструментарію; майстер-класів та ворк-шопів від провідних світових виконавців (з України, США та Канади, Аргентини, Австралії) та майстрів з виготовлення інструментів, спільних виступів українських та американських бандуристів. Зокрема показ фільму Ореста Сушка «Хоробра сімнадцятка», присвяченого історії еміграції капели до США у роки ІІ-ї світової війни (19 жовтня о 19:30, ЦКМ СБУ).

 

Джерело:
До списку новин