загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерт пояснив, що впливає на розмір субсидії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Раніше на субсидію впливали виключно офіційні доходи домогосподарства. Сьогодні враховують майновий стан. Це єдиноразові покупки на суму понад 50 тис. грн, наявність авто віком менше 5 років, проживання у квартирах понад 120 кв м і будинках понад 200, розповів керівник директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко.

При призначенні субсидій не враховують аліменти, дотації на вирощування великої рогатої худоби. Це цільові кошти.

"Критерії оформлення субсидій потрібно вдосконалювати. Тому ми ініціювали перед Кабміном деякі уточнення. Якщо хтось із батьків ухиляється від сплати аліментів на дитину, він не може претендувати на субсидію. Крім того, неоднозначний критерій з авто. За рішенням комісії на субсидію може претендувати той, хто купив у кредит "ланос" 2015 року. Адже це не "мерседес" за 2-3 мільйони гривень", - наголошує Віталій Музиченко.

За його словами, критерій проживання сім'ї у будинку 200 кв м не завжди свідчить про високі доходи громадян. Адже у радянський час, щоб зекономити, під одним дахом будували і підвал і гараж. Тому житлова та опалювальна площа будинку значно менша.

"Щоб оформити субсидію, до органів соціального захисту потрібно подати заяву та декларацію про доходи. Якщо до складу домогосподарства входять ті, хто не проживає за місцем реєстрації, на комісію потрібно подати документи, які підтверджують це. Йдеться про довідку з місця роботи, навчання, договір найму чи оренди житла", - підсумовує Віталій Музиченко.

Українцям, щоб отримати субсидію, у декларації не потрібно вказувати офіційний дохід. За винятком тих коштів, які надходять з-за кордону. Також доходів від здачі молока чи квартири в оренду. Адже така інформація відсутня у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків.

Як потрібно змінити систему субсидій в Україні

Контроль за призначенням субсидій здійснюють ті органи, які її призначають. Потрібно змінювати систему соціального інспектування. Відокремлювати функції призначення та контролю за використанням коштів, розповів Віталій Музиченко.

"Насправді ми не стимулюємо людей чесно декларувати доходи. Через це близько 7-10% від загальної суми субсидій витрачаємо не ефективно. На сьогодні єдина санкція до системних порушників - це необхідність повернення незаконно отриманих коштів. Є випадки, коли субсидію повертали за 2-3 роки", - пояснює Віталій Музиченко.

За його словами, в Україні потрібно створити сірі та білі списки субсидіантів. Формувати їх на підставі вивчення порушень, які були за минулі сезони.

"Прискіпливіше перевіряти доходи та умови проживання потенційних порушників. Тобто тих домогосподарств, які ввійшли у сірий список. Водночас не витрачати час на перевірку тих, хто надає правдиву інформацію", - зазначив Музиченко.

У жовтні запрацювала гаряча лінія - 0 800 50 27 57.

"Можна повідомляти про тих, хто незаконно отримує субсидію. Також поскаржитися на дії органів соціального захисту. Така практика успішно працює у Європі", - підсумовує Віталій Музиченко.

У липні 2018 року в Україні запрацював реєстр отримувачів субсидії. Громадяни мають вільний доступ до нього. Водночас у реєстрі немає персональних даних. Це закрита інформація. Завдяки нововведенню вдалося виявити понад 20 тис. українців, які отримували подвійну субсидію.

Маргаріта ДИКАЛЮК

 

Джерело:
До списку новин