загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що їдять українці: менше м'яса, раціон скоротився

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Раціон 2018 року скоротився в обсягах, але калорійність в межах норми.

За останні п'ять років середній українець став їсти на місяць майже на 6 кг їжі менше – про це говорять дані Держслужби статистики. При цьому дієтологи стверджують, що люди не недоїдають, а економісти – що статистика не враховує те, що виросло на подвір'ях і дачах, а також куплене на стихійних ринках. Причому частка двох останніх чинників з кожним роком збільшується.

Хто більше

Як видно з інфографіки, з кожним роком ми їмо все менше хліба, картоплі, м'яса, молокопродуктів. Стабільно тільки споживання яєць і зросло споживання фруктів, ягід і горіхів. У Держстатистики також підрахували, як відрізняється меню міських і сільських жителів. Так городяни з'їдають на місяць на кілограм більше м'яса, ніж селяни: 5,1 кг порівняно з 4,1 кг, випивають молока на 1,5 л більше (18,9 і 17,4 л), яєць – на 4 шт більше (20 і 16 шт.). Зате в селах їдять на 5 кг більше картоплі, ніж у місті (8,7 кг проти 4,7 кг), більше овочів (7,5 кг проти 5,9 кг) і хліба (9,9 кг проти 8,1 кг ). Рибу за статистикою городяни і селяни вживають однаково – по 1,5 кг на місяць, а ось солодке більше люблять саме в глибинці – на середнього селянина припадає 2,9 кг чистого цукру, в місті – 2,4 кг.

Думка економістів

На думку експертів, сухі цифри статистики не в повній мірі відображають реальність. Так директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко оцінює похибку статданих щодо меню українців не менше ніж в 30%, тобто до уваги береться приблизно третину того, що ми з'їдаємо.

"Головна причина в тому, що неможливо врахувати тіньовий сектор економіки: це продажі на стихійних ринках, куди люди все більше йдуть з магазинів за дешевизною. Насамперед це стосується овочів, які в супермаркетах в 1,5-2 рази дорожче, ніж у приватників . Саме цим можна пояснити зниження споживання картоплі та овочів, адже навряд чи люди стали їх їсти набагато менше", – упевнений Дорошенко.

Також, на його думку, до статистики не потрапляє річкова риба, виловлена мільйонами рибалок-любителів, а це можуть бути 3-5 кг на родину на місяць. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко додав, що все більше людей намагаються вирощувати на дачах не газони, а овочі, ягоди, що також дає економію їх родинним бюджетам, але статистикою враховано бути не може технічно. Але експерт визнає, що серед м'ясопродуктів в меню середнього українця з економії починають переважати субпродукти, дешеві ковбаси, курятина, а не яловичина або свиняча вирізка.

Думка дієтологів

Фахівці з харчування навіть "урізане" статистикою меню вважають достатнім для того, щоб людина отримувала необхідний обсяг калорій. Так дієтолог Олександра Кириленко підрахувала, що після зменшення щоденної порції вона, як і раніше, достатня для відновлення життєвих сил, тобто люди не голодують:

 

"Такий обсяг їжі тягне на 2000-2200 кілокалорій на день, що цілком вистачить для працівника, який займається фізичною працею, а для тих, хто сидить в офісі, це навіть багато, треба 1600-1700 ккал".

Гірше, на її думку те, що погіршилася якість харчування, а це призводить до захворювань шлунково-кишкового тракту.

МОЗ проти сала та картоплі

"Меню здорового українця", затверджене Міністерством охорони здоров'я близько року тому, відрізняється від набору продуктів, до якого ми звикли. Нагадаємо, міністерство рекомендує з'їдати на день 100 г м'яса і 100 г риби (по 3 кг на місяць), 375 г овочів (11 кг на місяць), два яйця (60 шт.), 300 г фруктів (9 кг), 80 г насіння або горіхів (2,4 кг), випивати півлітра молока або кефіру (15 л), не забувати про соняшникову олію – 70 г на день (2,1 л на місяць). У рекомендаціях немає нормативів щодо вживання картоплі, хліба, тваринних жирів і солодкого, але у відомстві радять не захоплюватися ними, щоб не набирати вагу. Дієтолог Борис Скачко упевнений, що треба їсти на день 20-30 г сала і вдвічі менше "олії", а людям похилого віку – одне яйце на день.

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин