загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Житомирщині пенсіонери знайшли скарб з монет XIV-XV сторіччя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди все передали на зберігання до музею.

Скарб просто на власному городі знайшло подружжя пенсіонерів на Житомирщині.

Подружжя пенсіонерів на Житомирщині знайшли скарб на власному городі 90 срібних чеських монет XIV-XV сторіччя, як припускають місцеві, належав тодішньому старості села. На ті часи це були величезні гроші. Лише за одну таку монету можна було купити корову.

Подружжя пенсіонерів намагається згадати, де саме вони знайшли монети. Цей клаптик землі біля свого будинку вони купили ще два  роки тому.

«Це було увечері, темніло, я вийшла на город і побачила такі пуговички синенькі. Я не подумала, що це можуть бути гроші. Я взяла їх у карман халату і пішла додому», - згадує жінка.

Вже вдома разом з чоловіком розгледіли: це монети. Повернулися знову на город і очам не повірили.  У бур’янах лежав розбитий глечик, а поряд - розсип монет.

Хата пенсіонерів розташована на пагорбі, найвищій точці села . Місцеві історики припускають тут на межіXIV-XV століть жив місцевий староста Гроза. І скарб ймовірно належав йому.

Ці монети - празькі гроші- ходили у Європі, у тому числі й Україні, кілька століть поспіль, каже місцевий краєзнавець Володимир Лукашенко.

«За ці празькі гроші можна було купити корову, за одну монету», - каже краєзнавець

За сучасними цінами одна така монета вартує від 200 до 300 гривень, кажуть фахівці. Подружжя могло залишити скарб собі і вторгувати за них чимало грошей. Втім, після роздумів знахідку пенсіонери вирішили передати в Коростенський музей.

«Що я заробив своїми руками, то воно і є, а скарб - належить народу», - переконаний чоловік.

Цей вчинок вразив істориків. Кажуть, вперше за кілька десятирічч люди добровільно передали знайдений скарб музею. Нині монети у сховищі, їх ретельно вивчають історики.

За те, що віддали знайдений скарб, пенсіонери від держави не отримають ані копійчини. Але, кажуть, про це не жалкують. Сподіваються, що земля, де знайшли монети, віддячить гарним врожаєм. Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/na-zhitomirschini-pensioneri-znayshli-skarb-z-monet-xiv-xv-storichchya-1238256.html

 

Джерело:
До списку новин