загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Знайти роботу в Україні людині старше 45 років все ще дуже складно: чому буксує закон про квоти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Компанії не поспішають виконувати норму закону, адже покарання практично немає. Експерти: важливіше навички.

Працевлаштування українців старше 45 років, які втратили роботу, як і раніше, залишається справою рук самих українців, незважаючи на введені урядом спецквоти для таких людей (діють з 1 січня 2018 року). Про це говорять дані Держслужби зайнятості і експертів. Водночас кадровики підприємств запевняють, що у них немає дискримінації при прийнятті на роботу людей старшого віку.

Рік квот

Нагадаємо, рік тому з ініціативи Кабміну тих, кому виповнилося 45 років, віднесли до категорії соціально незахищених поряд з інвалідами, батьками дітей-інвалідів, батьками-одинаками, учасниками боїв, демобілізованих та особами, які відбули покарання. Тепер за законом "Про зайнятість населення" структури будь-якої форми власності з кількістю працюючих 8-20 осіб зобов'язані мати не менше одного працівника віку "45+", більші підприємства – не менше 5% чисельності. За прийняття такого здобувача місця через центр зайнятості фірмі повертають ЄСВ за один місяць, а якщо для нього створено робоче місце не менше ніж на два роки, то фірма може рік не платити за нього ЄСВ. HR-менеджер у великій компанії Вікторія Петрова роз'яснила нам, що за кожен необґрунтовану відмову в прийомі такого працівника фірму оштрафують на дві мінзарплати на момент порушення (зараз – 7446 грн).

Цифри і факти

Як повідомили нам в Держслужбі зайнятості, на вересень 2018 року з 788 тис. осіб, які мають статус безробітного, 195 тис. (25%) були старше 45 років. Працевлаштувати вдалося всього 60 тис. осіб "45+" з 549 тис., які знайшли роботу через службу зайнятості, або 11%. Ще 682 (0,1%) особи отримали безкоштовно ваучер (вартість 18 410 грн) на перенавчання за рахунок Фонду страхування на випадок безробіття, інші роботу так і не знайшли. Найзатребуваніші вакансії для "дідів" – медпрацівник, учитель, інженер з охорони праці, електрик, водій, слюсар, кухар, продавець, охоронець, двірник, підсобний робітник. Як бачимо, не найвисокооплачуваніші – в середньому 4-7 тис. грн на місяць. Фахівці з підбору кадрів стверджують, що введення квоти "45+" мало вплинуло на ринок праці.

"Ми оцінюємо не вік, тим більше що це заборонено політикою компанії, а рівень знань і підготовки кандидата, – розповіла нам HR-директор великої агрокомпанії Анастасія Зозуля. – Специфіка нашої роботи така, що нерідко до 45 років фахівець напрацьовує досвід і базу знань, що дозволяють йому швидше молодих справлятися з поставленими завданнями. Стосовно 5% квоти для 45-річних і старше, то у нас вона навіть перевищена, причому природним шляхом, оскільки на ринку ми давно і плинність кадрів у нас невелика".

За словами Зозулі, складнощі з квотою мають невеликі молоді бізнес-структури. Це підтвердив нам і директор фірми з перевезення вантажів Василь Коротаєв:

"У мене всього 12 осіб, молоді чоловіки, так як нерідко доводиться працювати по 12-14 годин на добу, старші можуть не впоратися. 55-річну прибиральницю довелося скоротити, оскільки замовлень стало менше, але вдалося взяти 45-річного водія замість звільненого молодого".

"Відмовити можна легко"

HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна підтверджує, що після введення квоти мало що змінилося.

"Люди старше 45 років вказані в законі майже в самому кінці. І з двох кандидатів з однаковою кваліфікацією – мати-одиначка або 45-річний чоловік – роботодавець повинен взяти жінку, вона стоїть вище. Покарати за відмову прийняти на роботу нереально, оскільки кадровик завжди може стверджувати, що кандидат не відповідає за рівнем знань. Часом це правда, оскільки люди старшого віку не завжди хочуть освоювати сучасні технології, наприклад, бухгалтерські програми", – говорить експерт.

За словами Пашкіної, старше покоління переважає в промисловості, освіті, медицині, соцслужбі, де не найвищі зарплати.

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин