загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

''Мільйони українців без грошей'': що буде після відмови "Укрпошти" доставляти пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці не зможуть отримувати пенсію через "Укрпошту" — вже з 1 січня 2019 року компанія відмовиться від звичної практики доставки виплат по всій країні. У результаті нововведення закриються 5-7 тисяч стаціонарних відділень, частину персоналу звільнять, а мільйони українців опиняться під загрозою залишитися без грошей.

У чому причина можливої катастрофи і як будуть отримувати пенсії у 2019 році ?

Села без пенсій. Що трапилося?

Резонансну новину про відмову передавати пенсії через звичні відділення і листонош-кур'єрів озвучив директор "Укрпошти" Ігор Смілянський. За його словами, така практика просто не вигідна компанії, адже кожне відділення у середньому втрачає 3 тисячі гривень щомісяця. За рік компанія тільки на цій послузі терпить збитків на 1 мільярд гривень.

"Укрпошта" змушена буде оптимізувати мережу в селах, вибудувану під доставку пенсій. З 1 січня 2019 року не доставлятимемо пенсії, закриємо 5-7 тисяч стаціонарних відділень, звільнимо частину адміністративного і виробничого персоналу", — заявив він.

Такий крок викликаний відсутністю підтримки з боку держави, стверджує Смілянський. За його словами, профільні міністерства спільно з компанією неодноразово зверталися до Пенсійного фонду і Міністерства соціальної політики за допомогою, але там відмовили. Ще одна проблема — тариф, яким оплачують послугу, востаннє оновлювався у 2004 році.

"З того часу нічого не змінилося: 17 наших звернень досі без відповіді. Тариф залишається незмінним із 2004 року, ми надаємо послугу за тарифами 14-річної давності. Актуалізація пенсійного тарифу не закладена і в проекті держбюджету на 2019-й", — скаржиться Смілянський.

Компанія уже підготувала антикризовий план, який має намір ввести з 1 листопада в тому випадку, якщо новий тариф не буде прийнятий. У результаті відмови виплати не отримають 4,5 мільйона осіб. Найбільше постраждають мешканці віддалених сіл, а також тяжкохворі і люди похилого віку, яким фізично складно самостійно отримати пенсію.

Що робити українцям

Рішення компанії скасувати відправку пенсії через відділення і кур'єрів викликає багато запитань.

Як у майбутньому проходитиме доставка пенсій? Якщо у випадку з селищами і великими селами ще можна підшукати альтернативу, то в дрібних населених пунктах отримати соцдопомогу буде складно. Що буде з тими, хто працював у відділеннях? Десятки тисяч людей можуть залишитися без роботи.

Експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова пояснила, що ситуація навколо "Укрпошти" може бути вирішена двома шляхами: або індексацією тарифів компанії, або самостійним бюджетним рішенням територіальних громад.

"Громада може доплатити "Укрпошті" за надання такої послуги. Також вона може прийняти рішення, щоб за рахунок громадських бюджетів на місцях закуповувати цю послугу у приватних інституцій", — уточнила Третьякова.

У другому варіанті, описаному експертом, Кабміну варто надати "Укрпошті" справедливу і актуальну ціну за послуги доставки. У такому випадку уряд повинен закласти необхідну суму в державному бюджеті, або оплатити послугу з коштів Пенсійного фонду України.

Один із можливих виходів у цій ситуації — повноцінний перехід на банківські карти. Правда, в Україні зараз із цим проблеми.

"Треба мати на увазі фізичну доступність до банкомату — якщо це сільська місцевість, це може бути хутір або село, де мало людей залишилося... Зрозуміло, що біля кожного пенсіонера банкомат не поставиш... Щоб оплачувати рахунки карткою і купувати щось — треба мати хоча б смартфон із інтернетом. У нас ще немає такої інфраструктури, щоб ми могли відмовитися від доставки живими грошима", — розповіла провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко.

"Шантаж" уряду?

Експерти впевнені: незважаючи на заяву глави "Укрпошти", в компанії й уряді не допустять відмови від виплати пенсій через пошту. Одна з основних причин — вибори.

"Упевнений, що такого не станеться (відмови від доставки пенсій. — Ред.) і сторони дійдуть згоди. Не видавати пенсії, коли вибори на носі — це самогубство для усіх. Потрібно розуміти і Ігоря Смілянського, адже він повинен знаходити спосіб платити зарплату листоношам, які повинні носити пенсію у ті села, де це не окупається", — пояснив експерт у сфері пенсійного забезпечення Тарас Козак.

Він також додав, що нинішня система вимагає додаткового фінансування, адже крім оновлення обладнання необхідно також шукати заробітну плату для тих листонош, які доставляють пенсію у збиткових населених пунктах.

Позицію Козака в цілому підтримує і Лідія Ткаченко. Вона вважає, що питання не залишать без реакції, особливо перед початком передвиборчої кампанії: "Швидше за все, якимось чином це вирішать. Питання доставки пенсій, порівняно із загальним обсягом пенсійних витрат, становить менше 1%, це не такі великі гроші", — вважає Ткаченко.

Віталій Тисячний

 

 
Джерело:
До списку новин