загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Втрата близької людини, звільнення, вихід на пенсію: як пережити важкий період?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Стрес – це завжди важке випробування для психіки. Не всі можуть з ним впоратися без сторонньої допомоги, але говорити відкрито про це у нас поки що не прийнято. Як перенести важку втрату без ризику для психічного здоров’я, чим небезпечним є звільнення з роботи і вихід на пенсію, розповіла лікар одного з психоневрологічних санаторіїв Київської області Ольга Полудень.

СТРЕСИ БУВАЮТЬ РІЗНІ. За словами лікаря, не всі стреси можуть стати причиною психічного розладу. Все залежить, в першу чергу, від особистості самої людини.

Найбільш травматичними для більшості людей виявляються глобальні події, часто короткострокові, що відбуваються раптово: смерть рідної людини, пожежа, потоп, бомбування. Якщо психіка не може впоратися зі стресом, вона дасть «збій». Але буває й так, що причиною розладу стає шкільна образа, пронесена крізь усе життя.

РОБОТА ЯК ЖИТТЯ. Якщо все життя людини будується навколо роботи, кар’єрні невдачі або звільнення стають для неї тією самою подією, яка провокує гостру реакцію. Не знаючи, чим зайняти час, що раптово звільнився, колишній працівник впадає в депресію і поринає в себе. Особливо важко переносять такі неприємності ті люди, у яких кар’єра витіснила на другий план створення сім’ї. Раптова самотність – те саме, що пожежа.

ВИХІД НА ПЕНСІЮ для соціально активних людей теж може стати стресом. І ті, хто раніше могли похвалитися відмінним здоров’ям, раптово виявляють у себе масу хвороб. Щоденний похід на роботу замінюється походом у поліклініки. І справа не тільки в бажанні поспілкуватися, сидячи в черзі, – стрес дійсно загострює всі приховані хвороби.

РИТУАЛ НА ДОПОМОГУ. Щоб постійне переживання втрати не переросло в психічне захворювання, корисно провести його ритуалізацію. Адже людство недарма придумало ритуали, наприклад, прощання з померлими або «зняття прокляття». Насправді, це спосіб провести межу між «до» і «після», між «я приречений на провали» і «у мене все вийде».

Важливо не зациклюватися – не оточувати себе речами і фотографіями померлого, не картати себе за звільнення. Необхідно абстрагуватися і поглянути на ситуацію збоку, усвідомивши, що життя триває. І це найважливіше.

 

Джерело:
До списку новин