загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дмитрів день: історія, традиції, прикмети

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні християни східного обряду вшановують святого великомученика Димитрія Солунського. Вшанування великомученика Дмитра в Україні почалось відразу після прийняття хрещення Київської Русі.

За народними традиціями цей день завершував хліборобський рік.  

Святий великомученик Димитрій Солунський був сином римського проконсула в Фессалоніках (Сучасні Салоніки, слов’янська назва – Солунь).

Батько і мати Димитрія були таємними християнами. Хлопчик був потай охрещений і наставлений в християнській вірі. Коли помер батько, а Димитрій вже досягнув повноліття, імператор Галерій Максиміан, вступивши на престол 305 року, викликав його до себе і, переконавшись в його освіченості і військово-адміністративних здібностях, призначив на місце батька – проконсула Фессалонікійської області. Головна ціль, покладена на молодого стратега, полягала в обороні міста від ворогів і знищенні християнства.

У ставленні до християн воля імператора була непохитною: «Посилай на смерть кожного, хто закликає ім’я Розп’ятого».

Прийнявши призначення, Димитрій повернувся у Фессалоніки і у той же день заявив, що він християнин. Замість того, щоби переслідувати християн, він став відкрито навчати мешканців міста християнській вірі та викорінювати ідолопоклонство та поганські звичаї. Автор життя святого Дмитра Метафраст каже, що він став для Фессалонік у своїй безмежній вірності Спасителю «другим апостолом Павлом», бо саме «апостол народів» колись заснував в цьому місці першу громаду віруючих.

Коли імператор Максиміан довідався, що призначений ним проконсул — християнин і багато римських підданих, захоплені прикладом Дмитра, прийняли віру в Спасителя, гніву імператора не було меж.

Повертаючись із походу у Причорномор’я, імператор, сповнений бажанням знищити солунських християн, вирішив вести свою армію через Фессалоніки. Довідавшись про це, Димитрій завчасно дав вказівку своєму вірному помічнику Луппу роздати маєток убогим, сказавши: «Розділи багатство земне між ними — будемо шукати собі багатства небесного», а сам почав постити і молитися, готуючи себе прийняти вінець мученика. Коли імператор увійшов у місто й викликав до себе Дмитра, останній сміливо визнав себе християнином і засудив марність римського ідолопоклонства. Максиміан дав вказівку посадити Димитрія до в’язниці. Тим часом імператор віддався ганебним гладіаторським побоїщам, милуючись, як його улюблений борець Лій скидав із високого помосту на списи воїнів, переможених ним християн. Відважний юнак Нестор, із солуньських християн, прийшов до в’язниці, до свого наставника Дмитра, і просив його дати благословення на боротьбу з варваром Лієм. Одержавши благословення, Нестор переміг Лія й скинув його з помосту на списи воїнів, так само, як убивця-язичник скидав християн. Розгніваний імператор наказав негайно позбавити життя святого мученика Нестора, а також послав воїнів до в’язниці пробити списами Димитрія. На світанку 8 листопада (за старим стилем 26 жовтня) 306 року в підземну в’язницю прийшли кати й пробили святого Димитрія списами.

Тіло святого великомученика Дмитра було викинуто на їжу диким звірам, але побожні солунські християни поховали його. Коли через сто роках після його смерті було відчинено гріб – то тіло знайдено нетлінним, а кістки пахли миром.

За часів святого рівноапостольного Констянтина Великого (306—337) над могилою святого Дмитра було збудовано Базиліку Святого Димитрія у місті Салоніки, яка нині перебуває під охороною ЮНЕСКО.

Шанування великомученика Дмитра почалось відразу після прийняття хрещення Київської Русі. На початку 70-х років XI століття був заснований Дмитрівський монастир у Києві, відомий нам пізніше Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир. Побудував монастир син Ярослава Мудрого великий князь Ізяслав, у хрещенні одержавши ім’я Дмитро. Пам’ять святого Дмитра Солунського з давніх часів була пов’язана з подвигом воїнів, патріотизмом і захистом рідної землі.

В Україні це свято супроводжується низкою народних традицій. Вважається, що митрів день завершував хліборобський рік, замикав землю і приводив зиму. Ключі він тримав у себе до весни, коли передавав їх Юрію (Георгію).  А тому, хоч часом і теплом віяло, та зустрічали його у теплому одязі, аби великих морозів не було.

У Дмитрів день повсюдно на Русі справляли поминки за покійним. Дмитрівський (Димитрівський) тиждень називався батьківський, дідовій. Особливо шанувалася Дмитрівська субота перед днем пам’яті святого Димитрія Солунського. В суботу — Дмитрову, або "родинну", чи ще інакше "дідову" — справляють осінні поминки померлих родичів. 


Також цим днем завершується весільний сезон. Якщо якась дівчина на порі залишилися незасватана, то за давніх часів рік для неї вважався втраченим.

У Дмитрів день і в Дмитрівську суботу не працювали.

Приказки та прикмети

  • Відлига на Дмитра — зима буде з мокрим теплом, а весна — рання.
  • День на Дмитрія без снігу — зими ще не буде.
  • Дмитро на снігу — весна буде пізньою.
  • Зима навіть рання до Дмитра не вступає в силу.
  • Земля на Дмитра замерзла і дме холодний вітер — снігу не буде до свят.
  • Сніг і мороз на Дмитра — весна буде пізня й холодна.
  • Часник треба садити до Дмитра — от тоді він і виросте гарний, дорідний.
  • На Дмитра тепло — весна буде рання, м’яка.
  • Коли 8 листопада холод і сніг — весна пізня і холодна, якщо відлига — зима і весна теплі.
  • Якщо відлига, то на теплу зиму і ранню весну, цей день зі снігом — весна пізня; холод і сніг — на пізню і холодну весну.
  • Якщо на Дмитра дощ, то на Введення снігу буде по коліна.
  • Випав сніг — увесь листопад буде холодним і морозяним.
  • Замерзла земля і дме холодний вітер — снігу не буде до Нового року.
  • Якщо кури ходять дотемна — наступного дня буде негода.

Прийшов Димитрів день — зима влізла на паркан.

Що можна робити 8 листопада

1. Молитися Дмитру Солоунскому про надання допомоги, мужності і терпіння та про зцілення хвороби очей.

2. Садити часник треба до Дмитра – тоді він багато вродить. 

Що не можна робити 8 листопада

1. За повір'ям, у ніч з 7 листопада на 8 листопада можна побачити на кладовищі тіні померлих, які відвідують своїх родичів з нагоди свята. Тому бажано утриматися від вечірніх відвідувань кладовища після заходу сонця. 

2. Не можна домовлятися про весілля та проводити сватання. Це пов’язано з тим, що 8 листопада закінчується сезон весіль. Люди починають готуватися до Різдвяного посту.

3. Після Дмитра не рекомендується виганяти на пасовище худобу. Старожили кажуть, що рогата худоба піддається нападам вовків і інших хижаків. Тому, після 8 листопада повинна залишатися в хліві.

4. Не можна у цей день шити, займатися ткацтвом і в’язати.

 

Джерело:
До списку новин