загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсії без політики: як працюватиме новий механізм індексації і наскільки зростатимуть пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті міністрів України Павло Кухта розповідає, у чому полягає мета реформи та чи вистачить державі грошей на проведення індексації без проблем.

Індексація пенсій в Україні запроваджена у такому вигляді вперше. Її було запроваджено під час пенсійної реформи, і суть цієї ідеї полягає в наступному: закласти деполітизований механізм індексування пенсії, який не залежав би від рішень уряду.

Індексація відбуватиметься автоматично, тобто в законі прописано, що пенсія просто щороку індексується на зростання заробітної плати, за принципом 50 на 50. Половина - зростання.

Технологія передбачає, щоб пенсії зростали повільніше за зарплати, але швидше за інфляцію. Це швейцарська реформа: грубо кажучи зарплати зростають тими ж темпами, що і економіка, і якщо підвищувати пенсії такими ж темпами, скоріш за все, бюджет цього не витримає, оскільки доходи бюджету теж зростають разом з економікою. З іншого боку, зарплати зростають швидше за інфляцію, і індексація пенсій - це щось середнє між зростанням зарплат та зростанням цін, щоб реальні доходи пенсіонерів трохи зростали, але повільнішими темпами, ніж зарплати.  Інакше це може створити занадто високе навантаження на бюджет.

Суть реформи полягає в тому, щоб зробити пенсійну ставку  більш привабливою для пенсіонерів, більш надійною, зрозумілою. Віднині є чіткий механізм, прописаний в законі, за яким перераховуються пенсії. Немає моменту, коли політики просто приймають це рішення чи не приймають, а потім просто дають указ про підвищення.  Реформа - це побудова довіри до методу нарахування пенсій.

Перша індексація у цьому сенсі особливо важлива, необхідно зробити її правильно, щоб вона працювала ефективно.  Тоді ми матимемо законодавчий механізм, який захищатиме пенсіонерів від політичних рішень.

Що стосується тиску на бюджет, який створює ця індексація, то принаймні наразі видається, що бюджет має на заплановану індексацію достатньо коштів. Ідея доволі проста. Доходи бюджету зростають так само як зростає номінальний ВВП, тобто рівень економіки. А індексація є повільнішою, тобто в ідеалі доходи повинні зростати більше, ніж зростають додаткові видатки за рахунок індексації. Відповідно, проблем я не очікую.

Державний бюджет на наступний рік вже розрахований, значить, в системі закладена індексація. Зараз дуже важливо провести її правильно, щоб пенсіонери побачили і розуміли, що це вже не якийсь політичний механізм, не рішення уряду щоразу, "дати-не дати" та скільки дати, а сталий механізм, який працюватиме на них та для них.

 

Джерело:
До списку новин