загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні дорожчають продукти: яких цін чекати до кінця року

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Експерти озвучили невтішні прогнози на найближчі півтора місяці.

В Україні до кінця 2018 року помітно зростуть ціни на продукти харчування. Такі прогнози озвучили експерти Асоціації постачальників торговий мереж, а також Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

На думку фахівців, ціни на деякі категорії харчі зростуть на 15-20%.

Найсильніше, за підрахунками експертів, подорожчають несезонні овочі. Тепличні томати, перці та інші "вітаміни" виростуть в ціні в півтора рази.

Менш різким, але все ж відчутним стане подорожчання картоплі - "плюс" 20% до нинішньої ціни.

На 15% зростуть ціни на м'ясо, прогнозують фахівці. Молочні продукти подорожчають на10%.

Вартість "продукту №1" - хліба - виросте в середньому на 6%. 

Скільки грошей українці витратять на новорічний стіл

Тим, хто звик зустрічати Новий рік, не шкодуючи коштів на святковий стіл, вже сьогодні варто збирати гроші і робити запаси "довгограючих" продуктів. Адже через неповні два місяці витрати на меню, аналогічне торішньому, виявляться приблизно на 20% більше, ніж в грудні 2017- го. Що варто прикупити вже зараз, і з якою їжею і випивкою поспішати немає сенсу через прийдешні новорічні розпродажі?

Поки, за підрахунками Держслужби статистики, всі продукти за три квартали виросли в ціні на 12,5%, в порівнянні з трьома кварталами 2017 року. Але з огляду на, що, за останнім прогнозом Нацбанку, інфляція за 2018 рік дійде до 10,1%, прискорилися в жовтні-грудні майже вдвічі, або в середньому по 1,5% на місяць, неважко підрахувати, що продукти можуть подорожчати за рік на 17-18%, а спиртне - на 24-25% (за три квартали вже маємо зростання цін на нього на 19%). В результаті новорічне меню, аналогічне торішньому, обійдеться щонайменше на 20% дорожче.

Для прикладу: якщо рік тому середній стіл на шістьох дорослих (три жінки і троє чоловіків), що включав три пляшки шампанського, три пляшки коньяку, незмінний олів'є і стандартний набір холодних і гарячих закусок обійшовся в 2900 грн, то в цьому році доведеться витратити на таке ж меню вже майже 3500 грн (+600 грн). Головні "винуватці" подорожчання – спиртне, м'ясна і рибна нарізка, сири і яйця, що входять до складу олів'є. Пляшка українського коньяку 5* з січня подорожчала на 35-40 грн, українське витримане шампанське – на 20-25 грн, кіло сирокопченої ковбаси – на 50-60 грн, кіло твердого сиру витримки 12 місяців – на 60-70 грн, кіло червоної риби - на 100-120 грн.

Запасаємося

За прогнозами гендиректора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, в листопаді-грудні нас чекає зростання цін практично на всі компоненти новорічного столу. Тому все куплене сьогодні гарантовано виявиться дешевше, ніж в грудні. Очевидно, що за 1,5 місяці до свята немає сенсу брати щось таке, що швидко псується, крім сирів і с/к ковбаси, за умови, що вона свіжа.

"Якщо взяти цілу головку сиру (1,5-2 кг) витримки 12 місяців і більше, то вона не зіпсується в холодильнику 3-4 місяці, - розповіла нам продавець ринку "Столичний" під Києвом Ольга. - Поки ціна на неї 280-320 грн/кг, залежно від сорту, але перед Новим роком попит виросте, ціна теж, на 30-40 грн/кг".

У багатьох супермаркетах зараз проходять акції на спиртне. Наприклад, 0,7 л пляшку віскі або рому середнього цінового сегмента можна купити на 25-30% дешевше звичайного - за 190-200 грн.

Що не запасати

Експерти не радять запасатися шампанським (крім елітного і сухого витримкою 3 роки), адже на нього перед 31 грудня, як правило, бувають хороші акції. Наприклад: "Три пляшки за ціною двох", "Купи шампанське і отримай безкоштовно сік або солодкий напій". Топ-менеджер однієї з мереж супермаркетів Володимир Молчанов розповів нам, що це приблизно на чверть збільшує продажі недорогого (до 100 грн) ігристого. Такі ж акції можливі для пакетованих соків, але малопопулярних.

 

Джерело:
До списку новин