загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Переселенки шиють еко-торбинки на продаж

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зі старого одягу бабусі-переселенки шиють на продаж торбинки для покупок. Гроші йдуть на закупівлю ниток та інших матеріалів необхідних для творчості. Про це розповіла Надія Філімонова, керівник громадського центру по роботі з внутрішньо переміщеними особами в м. Ірпінь. У центрі три роки як працює гурток "Друга молодість" для людей поважного віку.

"У центрі два направлення роботи - допомога дітям та літнім людям. Вони завжди одинокі, тому одразу зайнялись цими категоріям переселенців. Гурток людей поважного віку - один з наших успішних проектів, - розповідає Надія, - На грантові гроші придбати швейну машинку. На ній і шиють зараз торбинки та інші речі. Можуть також перешити одяг, що приносять інші чи відремонтувати власний. Виходить щось типу соціальної майстерні".

Гурток постійно відвідують близько 10 бабусь. Вік учасниць 60-70 років. Зустрічі проводять щосереди. Кожного місяця освоюють різні творчі техніки. Зараз колективно шиють сумки на продаж. Кожна з бабусь робить те, що краще виходить. Одна наметує, інша зшиває ручки, друга - розмальовує.

Швейну машинку купили на грантові гроші
Швейну машинку купили на грантові гроші

"Кожного разу, як роблять щось нове, у них такі здивовані очі. Кажуть, що самі не очікують, що можуть таку красу зробити, що такі талановиті. Особливо вразила бабусь робота з бісером. Не очікували, що попри проблеми з зором та руками зможуть зробити кропітку роботу, - розповідає Надія, - Кожного місяця обирають нову тему. Дивляться що актуально. Наприклад, місяць перед новим роком робили сніжинки на обідок дівчатам. Пройшла новорічна тема, почали робити брошки з маками до Дня перемоги".

Матеріали для творчості приносять благодійники чи самі старенькі. Тканину для сумок дали з меблевої фабрики, де залишилось багато обрізків. Також перешивають вживаний одяг, що приносять до центру небайдужі люди.

"Для них гурток - можливість поспілкуватись. Кожний вихід в люди це вже подія. А коли можна ще щось зробити корисне для інших, взагалі чудово. Вони разом ходять обідати, ініціюють зустрічі для знайомств, - зазначає Надія, - Приходять і дідусі. Але тільки сидять в стороні. Приходять скоріше, щоб поспілкуватися та чаю попити".

Збираються щосереди щось пошити, поспілкуватись та попити чаю
Збираються щосереди щось пошити, поспілкуватись та попити чаю

Придбати готові торбинки можна у групі facebook БО "Фундація добрих справ". Вартість - близько 40 гривень.

"Вартість торбинки - дуже умовна. Якщо людина дуже хоче торбинку, але не має цієї суми, то віддамо і безкоштовно. А можна і 100 гривень віддати на розвиток гуртку і здачі не просити", - зазначає Надія.

Громадський Центр по роботі з внутрішньо переміщеними особами в м. Ірпінь створений у 2015 році. У центрі надають юридичні консультації, гуманітарну допомогу та психологічну підтримку, постійно відкрита дитяча кімната та реалізують спеціальні програми для переселенців похилого віку.

Анна Дерев'янко

 

Джерело:
До списку новин