загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсія за загальним захворюванням доступна тільки дуже хворим і працьовитим людям

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чи може людина у віці, в якої немає явних патологій, але яка має «букет» хвороб, через які не може ходити на роботу, отримати пенсію по інвалідності за загальною групою захворювання?

Ми звернулися до фахівців медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка й оформляє інвалідність, а також дізналися в спеціалістів Пенсійного фонду, якими можуть бути пенсії по інвалідності.

– Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який установлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи, – каже начальник управління ПФУ в місті Вінниці Алла Лоба. – Для того, щоб пенсію по інвалідності призначили з дня встановлення інвалідності, заяву на призначення пенсії слід подати до територіального управління Пенсійного фонду не пізніше від трьох місяців з дня встановлення інвалідності. Якщо інвалід заяву на призначення пенсії подасть пізніше, пенсію призначать з дня
звернення.

Проте отриманню пенсії передує отримання висновку МСЕК, що людина дійсно має інвалідність. Як же його отримати?

Пройдіть обстеження, пролікуйтеся кілька разів, якщо не допомогло – йдіть у МСЕК

Однією з причин інвалідності може стати причина загального захворювання. Про це розповів головний лікар МСЕК Ігор Костенко.

– Якщо людина відчуває, що у зв'язку з поганим самопочуттям вона не може працювати й ходити на роботу, вона спочатку звертається до свого сімейного лікаря, який видає їй листок непрацездатності, по якому вона лікується за місцем проживання. За цим листом виплати компенсує хворому держава. Якщо після закінчення цього лікування людина має всі ознаки втрати працездатності у зв'язку з травмою або захворюванням, то її направляють на обстеження. Після повного медичного обстеження проводиться медико-соціальна експертиза, опитування хворого, вивчення його стану перед тим, як надавати статус інвалідності, – говорить Ігор Костенко. – Якщо людина не працює й не має листка непрацездатності, тоді ми використовуємо соціальний фактор і даємо людині тимчасову пенсію залежно від її хвороби, адже період на кожне захворювання різний. Якщо хвороба приводить до ускладнень, під час повторного огляду вирішують, чи надавати цій людині статус інваліда, чи відправити її ще на лікування.

Готуйтеся до повторних комісій та повернення на початок шляху

Якщо людина протягом довгого часу не лікується за призначенням лікаря, на перекомісії МСЕК має право відправити її на додаткове лікування, навіть якщо раніше вона отримувала пенсію.

– У нас є такий метод роботи, як консультація. Коли лікар має сумніви, що людина має якісь порушення, вони більше спілкуються й детальніше вивчають стан цієї людини. Якщо людина, скажімо, страждає гіпертонією, а у зв'язку з роботою це привело до інфаркту, то вона дійсно потребує отримання пенсії. Також комісія ретельно вивчає історію хвороби людини: як вона лікувалася, чи ретельно виконувала всі призначення лікаря. Не може такого бути, щоб хворий просто хворів, і прийшов на комісію, аби отримати пенсію. У такому випадку ми повертаємо документи до першої ланки й вже лікувальні заклади мають назначити лікування, щоб людина могла вилікуватись. Звісно, є такі випадки, як, скажімо, ампутація, тоді лікування та реабілітаційний період різко скорочуються, – говорить Ігор Костенко.

Подбайте про ст рах овий стаж – мінімум рік, максимум – 15

Середній розмір пенсійної виплати – 1659,21 грн. Якщо людина, якамає статус інваліда, не має достатнього страхового стажу, вона може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення їй допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

 

– За частиною першою статті 33 Закону, пенсія по інвалідності, залежно від групи інвалідності, призначається в таких розмірах: інвалідам І групи – 100% пенсії за віком, інвалідам II групи – 90% пенсії за віком; інвалідам III групи – 50% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону (враховуючи страховий стаж особи та заробіток, з якого сплачувалися внески). При цьому до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу зараховується також період з дня встановлення інвалідності до досягнення особою загальновстановленого пенсійного віку, – наголошує Алла Лоба.
страховий стаж, необхідний для призначення інвалідності фото

Мирослава СЛОБОДЯНЮК

 

Джерело:
До списку новин