загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні православні відзначають Собор Архістратига Божого Михаїла та всіх Небесних Сил безтілесних: історія свята і прикмети

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Православні 21 листопада (за новим стилем) відзначають Собор Архістратига Божого Михаїла. Архангела Михаїла вважають воїном, цілителем і верховним командувачем Небесних сил.

Відзначати це свято почали в IV столітті, за рішенням Лаодикійського Собору. Собор засудив поклоніння єретиків ангелам, як творцям світу та затвердив православне їх шанування.

Усього в Соборі всіх Небесних Сил безтілесних дев'ять чинів ангелів. Чини поділяються на три ієрархії - вищу, середню та нижчу.

До вищої ієрархії відносяться: Серафими, Херувими та Престоли. Ближче всіх до Пресвятої Трійці – шестикрилі Серафими (з староєврейського «полум'яні» або «вогняні»). Після них - «многоокі» Херувими, означає «вилив премудрості», «освіта». За ними йдуть Престоли, які носять Бога.

До середньої ієрархії відносяться: Господства, Сили і Влади. Перші володарюють над подальшими чинами. Вони наставляють земні влади мудрому управлінню, вчать володіти почуттями, перемагати спокуси. Сили виконують волю Господню, творять чудеса, допомагають у виконанні послуху. Влади допомагають приборкувати силу диявола, відштовхують бісівські спокуси, зміцнюють подвижників.

У нижчій ієрархії: Начала, Архангели й Ангели. Начала - панують в ієрархії, керують всесвітом, охороняти країни, вчать виконувати обов'язки заради користі ближніх. Архангели відкривають таємниці віри та розуміння волі Господньої, зміцнюють віру. Ангели - найближчі до людей. Вони оберігають віруючих.

Над усіма дев'ятьма чинами Господь поставив святого Архистратига Михаїла (з єврейського - «хто як Бог»). Він скинув із Неба денницю, який загордився та інших полеглих ангелів.

Святий Архистратиг Михаїл є покровителем Києва. Небесним покровителем української столиці архангела Михаїла вважають з давніх часів: в архівах збереглися міжнародні угоди, підписані князями Володимиром Великим та Ярославом Мудрим і скріплені перснями-печатками із зображенням крилатого воїна.

За легендами, верховний воєначальник небесних сил допоміг війську князя Святополка перемогти половців, з’явившись над Софією Київською крилатим птахом у рицарських латах. Неподалік від того місця 1108 року Святополк побудував Михайлівський Золотоверхий собор.

Як свідчать історичні літописи, архистратига зображали на гербах Мономаховичів, Київського воєводства, Київської губернії, Києва (появу першого офіційного герба нашої столиці із зображенням крилатого воїна пов’язують з наданням Києву Магдебурзького права). Символ архистратига є і на головній хоругві часів Богдана Хмельницького та на численних козацьких прапорах. Як і на сучасному гербі Києва та прапорі міста.

Скульптури архистратига Михаїла встановили на майдані Незалежності та на фронтоні Михайлівського Золотоверхого собору.

Традиції

У це свято варто звертатися до архангела Михаїла з проханням про захист від ворогів, лукавого, темних сил і злих людей.

На Михайлів день 21 листопада влаштовували великі гуляння, які іноді тривали до семи днів. Існує прикмета про те, що на День святого Михайла випадає перший густий сніг. Кажуть, що це святий приходить на землю – "Михайло на білому коні приїхав".

Через тиждень після Михайла починається Пилипівка – 40 денний Різдвяний піст. Тож на Михайла гостей чекає стіл накритий усякими м’ясними стравами. І чим більше гостей – тим краще! За прикметою – багато гостей вдома у цей день пророкують господарям заможний наступний рік.

У молодих дівчат, які хотіли вийти заміж, теж були свої обряди. В цей день вони просили допомоги у святого Михайла, приносячи до його ікони, в знак подяки, пиріг спечений власноруч із борошна, купленого у середу, п’ятницю або суботу. Подейкують що і справді після цього ритуалу у дівчини найближчим часом з’являвся наречений.

Прикмети:

Якщо вранці з'явився іній, то зима буде сніжною.

Якщо вранці стелиться туман — чекай на відлигу.

Якщо світанок настає раніше — бути холоднечі.

Якщо день видався ясним, то скоро прийдуть міцні тріскучі морози.

Якщо на деревах залишилося мало шишок, а на дубі багато жолудів, то зима буде м'якою теплою.

Якщо в Михайлів день іде мокрий сніг, то весна буде дощовою.

Якщо почути дзвони в цей день, то прийде біда в будинок.

Чого не можна робити:

21 листопада не можна рубати сокирою, різати ножем або ткати, щоб Михайло не образився. Вважається, що цього дня кожній людині воздасться по заслугах. І люди, які згрішили, можуть отримати в цей день покарання згори. Не можна мити голову – так можна "змити розум". Не можна сваритися і навіть підвищувати голос – це свято - найкращий день для примирення. 

Також не можна 21 листопада братися за важку роботу. Щоправда, є й винятки. Наприклад, якщо людина працює не з власної волі або важка робота потрібна, щоб зробити добру справу. На Михайлів день не можна переслідувати корисливу мету, робити щось заради власної вигоди.

 

Джерело:
До списку новин