загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Невиплата пенсій - це великі витрати в майбутньому

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Змінити механізм виплат пенсій внутрішньо переміщеним особам (ВПО) закликали українську владу представники міжнародних правозахисних організацій у Києві під час міжнародної конференції. Зокрема, до уряду звернулися представники Моніторингової місії ООН з прав людини та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

«З 2014 року понад мільйон осіб, які постраждали від військового конфлікту, мають проблеми з доступом до пенсій», — заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер. За її словами, особливо вразливі дуже літні люди, які через різні обставини не можуть покинути місця проживання й тому залишаються на окупованій території. «Пенсії — їхнє єдине джерело доходу. Аби її отримати, вони повинні виїхати на підконтрольну уряду територію й отримати довідку ВПО. Проте ця процедура ускладнює доступ до пенсійного забезпечення тих, хто на нього має право», — вважає голова Моніторингової місії ООН з прав людини.

Той факт, що ситуацію потрібно змінювати, усвідомлюють і в українській владі. Заступник міністра тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, виступаючи на конференції, нагадав, що пенсія — це майно громадянина, й він має право його отримувати незалежно від того, чи є в нього довідка ВПО, чи немає. Одержання пенсії лише за наявності довідки ВПО, за його словами, суперечить як законодавству України, так і стратегії реінтеграції окупованих регіонів. Георгій Тука розповів, що в так званих «ДНР» та «ЛНР» усі дерева та стовпи обклеєні оголошеннями: «Оформимо довідку ВПО й пенсію без виїзду на територію України». Це породжує цілий механізм низової корупції, й ніхто не знає, скільки грошей люди витрачають на такі «послуги». Причому ці кошти, за спостереженнями Г. Туки, осідають не в Києві, а в Донецьку та Луганську.

За інформацією заступника міністра соціальної політики Миколи Шамбора, зміни механізму виплат пенсій особам, що постраждали від війни на Донбасі, готуються, проте коли вони будуть готові, уточнити не зміг.

За оцінками Пенсійного фонду, борг держави перед пенсіонерами—ВПО й мешканцями окупованих територій сягає 64 мільярдів гривень. Тож правозахисники попереджають, що невиплата пенсій — це не економія, а великі витрати в майбутньому.

Тетяна ПАСОВА

 

До списку новин