загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Від підвищення розміру ЄСВ залежить розмір майбутньої пенсії – Мінсоцполітики

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Реви назвали маніпуляціями "галас" довкола єдиного внеску.

У Міністерстві соціальної політики заперечують поширені ЗМІ спекуляції щодо запропонованого порядку нарахування єдиного соцвнеску.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

"Тиск на бізнес" — це взагалі універсальна теза, яку цілком справедливо можна назвати кредо усіх пошановувачів тіньового ринку. Вимога виконувати закони — "тиск на бізнес", сплата податків — "тиск на бізнес", потреба забезпечувати права працівників — "тиск на бізнес"... гасло на усі випадки життя "тіньовиків". Чому йдеться про "тіньовиків" у питанні сплати ЄСВ? Тому що нові правила ЄСВ — це насправді тиск на тіньовий бізнес", — наголошують у міністерстві.

У міністерстві роз'яснили, що за чинними правилами ЄСВ нараховують лише на частину високих зарплат. Це призводить до кількох негативних наслідків: пенсія нараховується відповідно до сплачених внесків, отже, навіть за високих зарплат ці люди отримуватимуть у майбутньому пенсії, які не відповідатимуть високому розміру чесних доходів; обмежується розмір надходжень ЄСВ до Пенсійного фонду для виплат пенсій нинішнім пенсіонерам; створюються тепличні умови "тіньовикам" для ухиляння від сплати ЄСВ.

Найпоширеніша тіньова схема для ухиляння від сплати ЄСВ — це нарахування кількамільйонної зарплати одному працівнику та на рівні мінімальної — всім іншим, стверджують у міністрестві. Таким чином, ЄСВ сплачується лише з невеликої частини (55 тис. грн) кількамільйонної зарплати, частина від зекономленої різниці виплачується працівникам у конвертах, а частина "зекономленого" йде в кишені тіньовиків.

"У результаті, робітники отримують ЄСВ у мінімальному розмірі і, відповідно, отримуватимуть мінімальні пенсії, яким вони будуть дуже дивуватися у майбутньому, а сьогоднішні пенсіонери отримують мізерні пенсії через малі надходження до Пенсійного фонду", — стверджують у прес-службі.

Ще потужнішою є схема нарахування мільйонної зарплати одному працівнику, який має додаткові пільги на сплату ЄСВ.

Такі схеми мають масовий характер. І відбувається це, на думку фахівців міністерства, через нерозуміння своїх прав працівниками, через безкарність тіньовиків та через потужне інформаційне лоббі, яке з усіх екранів розповідає про утиски бізнесу.

"Наведемо лише декілька цифр на підтвердження: 75 відсотків підприємств в Україні демонструють середню заробітну плату до 4 тис. гривень; 84 тис. керівників підприємств отримують заробітну плату на рівні мінімальної, з них у Києві — більше 20 тис.", — наголошується у повідомленні.

У міністерстві категорично не згодні з тезою, буцімто ЄСВ сплачується в загальний казан, невідомо кому.

Фахівці зазначають, що внесок є абсолютно адресним — усі сплачені роботодавцем внески за кожен місяць трудової діяльності працівника кожен може переглянути в особистому електронному кабінеті Пенсійного фонду (https://portal.pfu.gov.ua). Для цього не потрібно навіть виходити з дому, адже кожен має можливість отримати електронний цифровий підпис через інтернет.

Так само хибним є твердження, що ЄСВ потрібно взагалі знизити, щоби зменшити навантаження на бізнес, тому що у 2016 році ідея спрацювала, й Україна має "реальні наслідки цієї авантюри".

"Отже, 2016 рік, зменшення ЄСВ вдвічі у рамках зниження тиску на бізнес. Що обіцяли свідки затисненого бізнесу? Усі зекономлені на сплаті ЄСВ кошти власники бізнесу спрямують на збільшення зарплат, а отже, сплата ЄСВ не зменшиться, а як мінімум залишиться на існуючому рівні, може навіть збільшитися... Що мали в результаті? Після зменшення ставки ЄСВ майже вдвічі збільшився дефіцит Пенсійного фонду, теж майже вдвічі — на 65 мільярдів гривень. ... Куди пішли зекономлені на ЄСВ кошти? В кращому випадку, на розвиток підприємств, але щось підказує, що пішли вони на рахунки власників компаній", — вважають у міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, 14 листопада Кабінет міністрів запропонував Верховній Раді розширити базу оподаткування ЄСВ в розмірі 22% з 15 мінімальних зарплат (55,8 тис. грн) до 25 (104,3 тис. грн) і ввести регресивну шкалу відрахувань цього збору з розміру зарплати, яка перевищує максимальну величину, що стимулюватиме до легалізації заробітних плат. Ставка ЄСВ на ту суму зарплати, яка перевищує максимальну базу оподаткування, зменшуватиметься — до 5% на суму, що перевищує 270 розмірів мінімальних зарплат.

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, удосконалення законодавства з нарахування ЄСВ може збільшити надходження до Пенсійного фонду майже на 10 млрд грн протягом календарного року.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі не підтримує законопроект Реви щодо зміни підходів до нарахування ЄСВ, стверджуючи, що законодавча ініціатива призведе до ще більшої тінізації фонду оплати праці, зменшення інвестиційних надходжень та, як наслідок, надходжень до державного бюджету.

Минулого тижня із заявою проти ініціативи щодо вибіркового збільшення податкового навантаження, яка розроблялася Мінсоцполітики, виступила також Європейська бізнес-асоціація. В асоціації вважають, що гарантованим наслідком скасування максимальної величини бази нарахування ЄСВ стане суттєве зростання витрат бізнесу. Стверджується також, що збільшення навантаження на сумлінних платників є вкрай несправедливими способом компенсувати втрати, які створюються внаслідок існування легкодоступних схем ухиляння від податків.

 

Джерело:
До списку новин