загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Супрун розповіла, як знизити ймовірність захворіти на рак

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ще кілька років тому українці, що потребують дороговартісного лікування, не могли розраховувати на ліки від держави.

Щороку хворих на рак більшає і це — глобальна тенденція. За даними ВООЗ, кількість нових випадків раку в цьому році сягнула близько 18 мільйонів, а у 2040 році — може зрости до 30 мільйонів. На різні форми раку хворіє близько мільйона українців, понад 130 тисяч нових випадків реєструються щороку.

Про це в на своїй сторінці у Fаcebook написала в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

За її словами, в нашій країні пацієнти з онкозахворюваннями мають доступ до ефективного лікування і протиракових препаратів.

"Трансформуємо систему охорони здоров'я, щоб люди, які зіткнулися з раком, могли отримати ефективне і доступне лікування і не платити останні гроші для боротьби з хворобою. Завдяки закупівлям через міжнародні організації ми збільшили кількість ліків для онкохворих в рази. Наприклад, пацієнти з раком крові вперше на 100% забезпечені препаратом Іматиніб. Цей препарат міжнародні організації змогли закупити в 67 (!) разів дешевше, ніж держава в 2014 році. Також препарату для хіміотерапії Доцетаксел у 2017 році закупили в 5 разів більше", - пише Супрун.

Вона зазначила, що завдяки скринінгу можна запобігти розвитку онкопатологій.

"Від 30% до 50% випадків раку можна уникнути, якщо позбутися факторів ризику і щорічно проходити профілактичні обстеження. Вірогідність розвитку раку в окремої людини залежить від різних чинників - генетики, способу життя, навколишнього середовища, історії інших хвороб, раціону, виду діяльності, наявності дітей і багатьох інших факторів", - зазначила Супрун.

Вона також наголосила, що здоровий спосіб життя знижує ймовірність онкозахворювання. За її словами, варто лише дотримуватись простих, але життєво важливих порад: 

Уникайте сонячних опіків, тривалого перебування на сонці, засмагання і особливо соляріїв. Фонд раку шкіри рекомендує кожному, незалежно від кольору шкіри, використовувати сонцезахисний крем не тільки в період спеки, але й протягом всього року.  Це суттєво знижує ймовірність розвитку раку шкіри, а також появи зморшок і сухості шкіри.

Вчасно робіть щеплення. До прикладу, вчасна вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки, якщо не буде інших факторів ризику (наприклад, надмірного вживання алкоголю). Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки в жінок, і раку гортані в чоловіків.

Відмовтесь від шкідливих звичок. Що менше алкоголю ми споживаємо, тим менша ймовірність низки типів раку: молочної залози, печінки, підшлункової, прямої кишки.
Куріння, особливо в генетично схильних людей, в пізньому віці може викликати рак легень, а також збільшувати ймовірність інших типів раку (стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура).

Слідкуйте за раціоном. Сьогодні навіть говорять про протипухлинну дієту. Вона включає в себе моркву, помідори, ожину, малину, горіхи, синій виноград, яблука, та всі різновиди капусти. Такі овочі і фрукти захищають наш організм від вільних радикалів і токсинів, що можуть викликати рак.

Дотримуйтесь правил безпеки на виробництві та в сільському господарстві. Правильно транспортуйте, зберігайте та слідкуйте за дозуванням потенційно шкідливих для людини речовин, наприклад, пестицидів. Це суттєво убезпечує від впливу хімічних канцерогенів.

Регулярно проходьте обстеження та консультуйтесь з вашим лікарем. 

Також вона розповіла про те, що ще кілька років тому українці, що потребують дороговартісного лікування, не могли розраховувати на ліки від держави. Близько половини пацієнтів, яким діагностували рак, відмовлялись від лікування через нестачу грошей, або вживали лише частину прописаних ліків! 

«Завдяки закупівлям через міжнародні організації ми збільшили кількість ліків для онкохворих в рази. До прикладу, пацієнти з раком крові вперше на 100% забезпечені препаратом Іматиніб. Цей препарат міжнародні організації змогли закупити у 67 (!) разів дешевше, ніж держава у 2014 році. Також препарату для хіміотерапії Доцетаксел у 2017 році закупили у 5 разів більше», - розповіла Супрун.

Від 30% до 50% випадків раку можна уникнути, якщо позбутися факторів ризику та щорічно проходити профілактичні обстеження. Наразі в Україні діє спільний зі Світовим банком проект “Поліпшення охорони здоров‘я на службі у людей”, який триває з 2015 року. Завдяки цьому місцева влада має змогу отримувати обладнання для безоплатної діагностики населення. 

Також запрацював новий корпус Національної дитячої спеціалізованої лікарні “ОХМАТДИТ”. Спільно з урядом ми завершили будівництво, яке стояло роками через корупцію в системі. Більше маленьких пацієнтів можуть отримати ширшу та якіснішу допомогу, зокрема лікування онкозахворювань, яку не надають в їхніх регіонах. Окрім розвитку технічних потужностей, ми робимо великий акцент на навчанні фахівців. Наприклад, онкологи лікарні та фахівці лікарні, що займаються трансплантацією кісткового мозку, незабаром стажуватимуться в Канаді, в одній з найкращих лікарень світу — SickKids.

«Якщо ви ще не почали вести спосіб життя, що зменшує ризик захворіти на рак — подумайте про це вже. Пам’ятайте, профілактика раку дає на 50% більше шансів не захворіти», - резюмувала Супрун.

 

Джерело:
До списку новин