загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Субсидії по-новому: Хто отримає по 4 тис. грн монетизації

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У законі "Про житлово-комунальні послуги" сказано, що монетизація повинна стартувати з 1 січня 2019-го.

У Міністерстві соціальної політики планують починаючи з цього дня оформляти "комунальні знижки" на особистий рахунок.

У 2019 році близько 5-6 млн українських сімей зможуть отримати "премію" від держави за економію на комуналці. Стосуватиметься це нововведення тих, хто оформить субсидію після січня наступного року. Повноцінно новий механізм запрацює з жовтня, тоді ощадлива сім'я зможе отримувати 4 тис. грн за сезон.

Скільки зможуть заробити українці на монетизації?

Скільки можна заробити на монетизації

Субсидії — одна з наймасштабніших програм уряду. Лише в наступному році на неї витратять 55 млрд грн. Впроваджувати монетизацію будуть покроково. Першими стануть ті сім'ї, які подадуть заяви після 1 січня 2019-го. В такому разі вони, крім декларації і заяви, повинні будуть оформити рахунок у державному банку. Саме туди і надходитиме "знижка" і звідти отримуватимуть гроші постачальники комунальних послуг.

В кінці сезону заощаджені на субсидії гроші обіцяють "розблокувати", тобто сім'я зможе їх зняти і витратити на власний розсуд. Принцип надання "комунальної знижки" такий: гроші надсилають на соціальний норматив споживання комуналки. Якщо витратити менше за норматив, заощаджені кошти залишаться на рахунку. До монетизації левову частку цих коштів повертали до бюджету, а після монетизації — віддадуть субсидіантам.

Українцям можуть роздати по 4 тис. грн: які умови

В середньому на рахунках українців, з досвіду минулих років, залишалося близько 1,2-1,5 тис. на сім'ю. При цьому одна сім'я могла заощадити 5 тис. грн, а інша — 2 грн. Одна з переваг монетизації — в українців з'явиться стимул витрачати менше. І на такий економії можна буде заробляти.

Для прикладу підрахуємо, скільки змогла б заробити на субсидії сім'я з трьох осіб у столичній квартирі 70 кв. м з офіційним доходом у 10 тис. грн, якби монетизація повноцінно діяла весь поточний опалювальний сезон. У розрахунках враховувалося можливе подорожчання тепла і гарячої води (зростання може скласти близько 20%).

Так, чітко за нормативами платіжка за комуналку (без вивезення сміття та утримання будинку) має скласти 2,4 тис. грн. При цьому більше тисячі гривень покриє субсидія, а обов'язковий платіж складе 1,4 тис. грн. Якщо така сім'я живе в утепленому будинку, економить воду і електроенергію, споживання, як підрахували у Держагентстві енергоефективності, може бути приблизно на 30% менше. В результаті замість 2,4 тис. сім'я витрачатиме всього 1,7 тис. Щомісячна економія на субсидії досягатиме понад 700 грн, а за опалювальний сезон накопичиться 4,2 тис. грн.

Тобто якщо ефективно використовувати комунальні послуги, за сезон можна заробити відчутну суму. Причому чим вища економія, тим більше грошей можна отримати.

Коли чекати на монетизацію

У законі "Про житлово-комунальні послуги" зазначено, що монетизація має стартувати з 1 січня 2019-го. У Міністерстві соціальної політики планують, починаючи з цього дня, оформлювати "комунальні знижки" на особистий рахунок. Ті, хто оформив субсидію у 2018-му, продовжить отримувати допомогу за чинною схемою. До старту наступного опалювального сезону 2019/2020 монетизація субсидій в Україні повноцінно запрацює.

"Монетизацію субсидій проведемо в кілька етапів. Починаємо 1 січня. Це дуже серйозний процес, який проходитиме вперше. Частині, а це 1 млн 300 тис. домогосподарств, ми вже виплачуємо заощаджені кошти. В середньому вийшло по 600-700 гривень кожному господарству. Наступний етап — переказ всіх грошей на особові рахунки. Саме туди будемо направляти доплату держави за оплату житлово-комунальних послуг, а вже звідти кошти мають потрапляти теплопостачальним підприємствам та іншим постачальникам комунальних послуг", — заявив на засіданні уряду прем'єр Володимир Гройсман.

Українцям можуть роздати по 4 тис. грн: які умови

Навіщо потрібна монетизація:

Дозволяє змінювати постачальника. Наразі субсидії отримують одразу комунальні підприємства. В результаті пільговики "прив'язані" до конкретного постачальника. Наприклад, після запуску ринку електроенергії (запланований на літо наступного року), українці зможуть змінювати постачальників. Багато підприємств, враховуючи схему надання знижок, затримки в їхній виплаті, необхідності "зв'язуватися" з державним фінансуванням, просто не зацікавлені виходити на цей ринок. Якщо сім'ї отримуватимуть гроші на банківський рахунок, постачальник не відчуватиме різниці між звичайним споживачем і субсидіантом.

Стимулює до економії. Україна залишається однією з найбільш енерговитратних країн Європи. Левова частка тепла, яке споживає населення, йде на опалення вулиць. Частина Гкал "зникає" у трубах по дорозі до будинків, ще 30-40% "втрачається" через неутеплені стіни, дах та підвал у будинках.

Дозволяє українцям "заробляти". Українці завдяки новій системі отримають можливість заробляти на економії. Для малозабезпечених сімей, пенсіонерів це можливість отримати додатковий дохід.

Олександр Литвин

 

 
Джерело:
До списку новин